Η Χρηματιστηριακή Αγορά, η αγορά του ΧΑ, όπως έχουμε πλέον συνηθίσει να τη λέμε, αποτελεί για κάθε οικονομία, καθρέφτη της πορείας της και των προοπτικών της. Το BigBusiness.gr δημιούργησε μία ιδιαίτερη στήλη, στην οποία θα βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες, ουσιαστικά ''ακτινογραφίες'' της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των εισηγμένων εταιρειών. Θα βρίσκετε όσα δεν γράφονται αλλού, πραγματικά στοιχεία, με καθαρές έως ''αιρετικές'', για τους καθεστωτικούς, απόψεις. Στην υπηρεσία σας, λοιπόν και στην κρίση σας, παρέα με τον εξειδικευμένο συνεργάτη μας, τον ΚΑΛΧΑ τον Νεότερο!

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ - Η ΕΚΘΕΣΗ:

ΣΕ μικρές αλλαγές στις τιμές-στόχους για Εθνική και Eurobank προχώρησαν οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, διατηρώντας αμετάβλητες αυτές των Alpha Βank και Πειραιώς.

• Η τιμή-στόχος για την Εθνική μειώνεται στα 0,3100 ευρώ ανά μετοχή από 0,3200 ευρώ προηγουμένως και για την Eurobank αυξάνεται στα 1,1700 ευρώ από 1,1400 ευρώ, με σύσταση "ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ"
• Ενώ οι τιμές για Alpha Βank και Πειραιώς παραμένουν αμετάβλητες στα 1,6000 ευρώ και 3,2300 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα, με σύσταση "ΥΠΟΑΠΟΔΟΣΗΣ".
• ΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ τα παιδιά από την άλλη όχθη του Ατλαντικού...

Το να τους ζητήσεις τώρα να σου εξηγήσουν πως στέκει η σύσταση ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ για την μετοχή της ΕΥΡΩΒ όταν της δίνουν ανοδικά περιθώρια 37,5%... απλά... καλά κρασιά που λένε και στο χωριό μου... Το ίδιο και για την σύσταση ΥΠΟΑΠΟΔΟΣΗΣ που δίνουν για την ΠΕΙΡΑΙΩΣ με ανοδικά περιθώρια 17,5%... Εκτός και αν εκτιμούν ότι ο ΓΔ στο Χ.Α θα υπεραποδίδει τουλάχιστον κατά 20% και 40% αντίστοιχα... Οπότε, έχουν δίκιο. Για να μην τα αδικήσουμε τα παιδιά...

KΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ:

Πτωτικές τάσεις καταγράφηκαν χθες στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 2,973% με πτώση 3,85%, και της δεκαετίας στο 3,911% με πτώση 1,98%.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ:

Η τιμή του ομολόγου της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ολοκλήρωσε στο 100,60 με οριακά κέρδη 0,02%, της HOUSEMARKET στο 101,30 με πτώση 0,28%, της SUNLIGHT στο 100,0 αμετάβλητη, του ΟΠΑΠ στο 102,30 με πτώση 0,18%, της CORAL στο 100,38 με άνοδο 0,37%, της B&F στο 99,4998 με οριακή πτώση 0,03%, και της ΓΕΚΤΕΡΝΑ στο 100,0 με άνοδο 0,10%.

FAST FINANCE ΑΕΠΕΥ:

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η ΑΛΦΑ παραμένει "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,8340 ευρώ, ενώ σε ημερήσιο "short" είναι οι Εθνική "stop" στα 0,2720 ευρώ, Eurobank με "stop" στα 1,0050 ευρώ και η Πειραιώς με "stop" τα 2,8900 ευρώ.

FOLLI F. GROUP:

Η επενδυτική τράπεζα Rothschild λέγεται ότι αναζητά χρηματοδότηση στις διεθνείς αγορές για τη χρηματοδότηση της προβληματικής ελληνικής εταιρίας κοσμημάτων Folli Follie, είτε μέσω αναχρηματοδότησης υφιστάμενων ομολόγων είτε μέσω άλλων μέσων.

• Η εισηγμένη εταιρεία στην Αθήνα έχει προσλάβει την Rothschild, ζητώντας της να αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητες του ομίλου, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων στη δομή, τις λειτουργίες και την οικονομική και εμπορική θέση του ομίλου στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
• Σε άλλες σχετικές ειδήσεις, τις επόμενες εβδομάδες η Alvarez & Marsal αναμένεται να ολοκληρώσει λεπτομερείς οικονομικές και νομικές επιθεωρήσεις σε όλα τα γραφεία και εγκαταστάσεις του ομίλου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στην Ασία.
• Αυτή η "Εταιρική Εγκληματολογική Έρευνα" είναι μια ενέργεια που απαιτείται για την ολοκλήρωση του ελέγχου που εφαρμόζει η Ernst & Young στην Folli Follie.
• Οι μέτοχοι και οι πιστωτές αναμένουν ότι αυτή η διαδικασία θα προσφέρει μια σαφή εικόνα και οριστικές απαντήσεις στις ερωτήσεις που κρέμονται πάνω από την εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΟ:

Αν μια αγορά διαπραγματεύεται 20 φορές τα κέρδη της χρήσης δεν την λες φθηνή. Για να είμαστε πιο σωστοί μια Αγορά που διαπραγματεύεται 20 φορές τα κέρδη της χρήσης είναι φθηνή, αν την επόμενη χρήση έχει προσδοκώμενους ρυθμούς αύξησης της κερδοφορίας πάνω από 30%.

Ακόμα, οι προσδοκίες για την αύξηση της κερδοφορίας -όσο καλές και αν είναι οι εταιρίες- δεν κινούνται ανεξάρτητα από τις υποθέσεις που γίνονται για την μεγάλη εικόνα της οικονομίας, λαμβάνουν δηλαδή υπόψη τις εκτιμήσεις για τις μεταβολές του ΑΕΠ, τις ανεργίας και άλλων βασικών επιμέρους οικονομικών δεικτών.

Για τις εσωστρεφείς εταιρίες η αποκλειστική έκθεση στην Ελληνική οικονομία δεν βοηθά την ελκυστικότητα τους, όσο τουλάχιστον οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν εμφανίζουν κάποια ισχυρή δυναμική.Επίσης μια αγορά που το 85% της κεφαλαιοποίησης ουσιαστικά αντιπροσωπεύεται από 25 εταιρίες, όταν φθάνει σε ώριμα επίπεδα αποτιμήσεων λειτουργεί ανασταλτικά ως προς την διερεύνηση του ταμπλό.

ΑUTOHELLAS:

Αποτελεί το μεγαλύτερο εθνικό franchisee της ΗΕRTZ παγκοσμίως. Η Autohellas έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα και το σήμα της Hertz στην Ελλάδα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.Ο Όμιλος πέραν της ΤΕΧΝΟΚΑΡ Α.Ε., το Δεκέμβριο του 2015 απορρόφησε και τη ΒΕΛΜΑΡ Α.Ε.

Μέσω της θυγατρικής Autotechnica Hellas ATEE ενέταξε την εμπορία καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων για τις μάρκες FORD, OPEL, SEAT, FIAT, ALPHA ROMEO, HONDA, SAAB, MITSUBISHI και VOLVO και την παροχή υπηρεσιών after sales σε αυτές και από το 2017 τις μάρκες HYUNDAI, KIA, BMW, BMW MOTO και ΜINI.
Στην εισηγμένη ιστορία της εταιρίας δεν έχει υπάρξει ισολογισμός χρήσης με αρνητικό πρόσημο και η φετινή χρονιά θα είναι ρεκόρ όλων των εποχών και στα τρία βασικά επίπεδα της κατάστασης των αποτελεσμάτων.

ΚΑΝΑΚΗΣ:

Νέο ιστορικό υψηλό χθες για την μετοχή του που ενισχύθηκε 4,06% στα 4,1000 ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι από αύριο 11η Ιουλίου 2018 οι μετοχές της Εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τελική ονομαστική αξία 0,3300 ευρώ ανά μετοχή και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους μετόχους ποσού 0,2800 ευρώ ανά μετοχή.

ΚΑΝΑΚΗΣ (Ι)

Ιστορικό ρεκόρ επίδοσης σε κύκλο εργασιών, λειτουργικά κέρδη και καθαρά κέρδη το 2017 σε μια εταιρία που στα όσα χρόνια είναι εισηγμένη δεν έχει δείξει ποτέ ζημιές στην χρήση. Η Κανάκης είχε στο ταμείο της στο τέλος της περυσινής χρονιά 7,6 εκατ. ευρώ λίγο παραπάνω από το 25% της κεφαλαιοποίησης της και καθόλου χρέος. Για να μην γίνει κάποια παρανόηση η Κανάκης δεν έχει στον ισολογισμό της ούτε ένα ευρώβραχυπρόθεσμου ή μακροπρόθεσμου δανεισμού, το νούμερο των 7,6 εκατ. ευρώ αποτελεί την διαθέσιμη ταμειακή ρευστότητα.

ΚΑΝΑΚΗΣ(ΙΙ)

Με την σχετική προσαρμογή στην κεφαλαιοποίηση ο δείκτης ΡΕ βρίσκεται στο 10,5 ενώ η εταιρία διαπραγματεύεται 7x το λόγο EV/EBITDA. Το γιατί η εταιρία έχει βρεθεί με τόσο μεγάλη ρευστότητα απαντάται από τις ταμειακές ροές της: Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν 1,7 εκατ. ευρώ (από 0,78x) χωρίς ιδιαίτερες κεφαλαιουχικές δαπάνες (0,11 εκατ. ευρώ) με αποτέλεσμα την παραγωγή 1.6 εκατ. ευρώ ταμειακών ροών. Αν αυτό φαίνεται λίγο υπολογίστε ότι αποτελεί το 50% του EBITDA σε μια εταιρία που βρίσκεται σε ένα κλάδο που συνεργάζεται πολύ με τα Super Markets που όπως ακούγεται στην αγορά δεν είναι και οι πιο καλοί πελάτες στην ταχύτητα των πληρωμών.