Η Χρηματιστηριακή Αγορά, η αγορά του ΧΑ, όπως έχουμε πλέον συνηθίσει να τη λέμε, αποτελεί για κάθε οικονομία, καθρέφτη της πορείας της και των προοπτικών της. Το BigBusiness.gr δημιούργησε μία ιδιαίτερη στήλη, στην οποία θα βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες, ουσιαστικά ''ακτινογραφίες'' της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των εισηγμένων εταιρειών. Θα βρίσκετε όσα δεν γράφονται αλλού, πραγματικά στοιχεία, με καθαρές έως ''αιρετικές'', για τους καθεστωτικούς, απόψεις. Στην υπηρεσία σας, λοιπόν και στην κρίση σας, παρέα με τον εξειδικευμένο συνεργάτη μας, τον ΚΑΛΧΑ τον Νεότερο!

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ βρίσκεται στα 54 δισ. ευρώ περίπου. Ωστόσο στη τελευταία 4ετία έχουν μεσολαβήσει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 50 δισ.. ευρώ (29,7 δισ. το 2013, 10 δισ. το 2014 και 10,3 δισ. το 2015), ποσό που κυρίως κατευθύνθηκε στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Αντιλαμβάνεσθε επομένως, τι κεφάλαια έχουν χαθεί σε αυτή την περίοδο...

EΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Η ικανότητα μιας εταιρίας να παράγει υψηλές ταμειακές ροές της δίνει την δυνατότητα να χτίζει ταμειακά διαθέσιμα σε περιόδους ωρίμανσης και να κινείται πιο γρήγορα σε επίπεδο υλοποίησης επενδύσεων. Από την άλλη πλευρά οι ελεύθερες ταμειακές ροές (Λειτουργικές μείον Επενδυτικές) αποτελούν το βασικό εργαλείο αποτίμησης μιας εμποροβιομηχανικής εταιρίας. Όσο πιο ισχυρές είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία της επιχείρησης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ακόμα και οριακά ζημιογόνες εταιρίες να έχουν υψηλή αποτίμηση σε εγχειρήματα εξαγορών και συγχωνεύσεων λόγω του δυνατότητας να παράγουν συστηματικές ελεύθερες ταμειακές ροές.

EΠΙΣΗΜΑΝΣΗ(Ι):

Οι ταμειακές ροές είναι ο βασικότερος δείκτης υγείας μιας επιχείρησης. Επίσης η εξέλιξη τους αποτελεί ένα καλό πρόδρομο δείκτη για το τι συμβαίνει αλλά και για το τι πρόκειται να συμβεί στην λειτουργία της εταιρίας την επόμενη χρονιά. Όπως πολλές φορές θα έχετε διαβάσει από αυτή την στήλη οι λειτουργικές ταμειακές ροές αποτελούν το οξυγόνο μιας επιχείρησης. Ενδεχομένως οι περισσότεροι επενδυτές να προσανατολίζονται στην τελική γραμμή όταν κοιτούν έναν ισολογισμό. Ωστόσο οι πιο διορατικοί εστιάζουν περισσότερο στην εξέλιξη των ταμειακών ροών και δη αυτών που προέρχονται από λειτουργικές δραστηριότητες.

EΠΙΣΗΜΑΝΣΗ(ΙΙ):

Το να μελετά κανείς τις ταμειακές ροές σε ελληνικές επιχειρήσεις χρήζει ειδικών ικανοτήτων. Και τούτο διότι η απόκλιση μεταξύ λογιστικής και ταμειακής εγγραφής μπορεί στην Ελλάδα να ξεκινάει από το μηδέν και να ξεπερνά ακόμα και τα τρία χρόνια! Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με την φύση της δραστηριότητας της κάθε εταιρίας. Για παράδειγμα εταιρίες όπως ο ΟΠΑΠ, η ΕΧΑΕ ή έχει σχεδόν άμεση καταγραφή του εσόδου ως ταμειακή ροή. Στις εταιρίες διύλισης η πώληση προϊόντων στα πρατήρια έχει ταχύτητα είσπραξης 15 ημερών. Ενώ σε όσες εταιρίες έχουν μεγάλο βαθμό έκθεσης του πελατολογίου τους σε σουπερ μάρκετ ο χρόνος είσπραξης μπορεί να υπερβεί και τις 100 ημέρες.

EΠΙΣΗΜΑΝΣΗ(ΙΙΙ):

Οι μεγάλες χρονικές αποκλίσεις στις πληρωμές και τις εισπράξεις είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα ακόμα και την πιο κερδοφόρα δραστηριότητα. Κάθε επιχείρηση έχει να αντιμετωπίσει περιοδικά σταθερά έξοδα τα οποία έρχονται συστηματικά σε προσδιορισμένες χρονικές στιγμές. Χωρίς την δυνατότητα σημαντικής μετάθεσης τους σε χρόνο που να αντιστοιχεί ταμειακά με τις πληρωμές όπως π.χ. τις αμοιβές των υπαλλήλων, τα ενοίκια ή το ΦΠΑ.

ΕΚΤΕΡ:

Η εταιρεία αποτιμάται σε 10,45 εκατ., αλλά αν αφαιρέσουμε τα 4,9 εκατ. του ΤΑΜΕΙΟΥ της η αποτίμηση πέφτει στα... 5,55 εκατ. ευρώ(!!). ΧΩΡΙΣ

ΔΑΝΕΙΣΜΟ και με πολύ λογικές τις υποχρεώσεις της. ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ τώρα και τα εξής...

• Η εταιρεία ανακοίνωσε στις 11/10/2017 ότι υπέγραψε σύμβαση εκτέλεσης έργου με την εταιρεία «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε.».

Αντικείμενο της Σύμβασης είναι η εκτέλεση των εργασιών του έργου «Επέκταση κτιρίου αεροσταθμού -μετεγκατάσταση και επέκταση των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) στον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου "ΚΑΗΚ"». Το συνολικό τίμημα του αντικειμένου της σύμβασης αυτής ορίστηκε στο ποσό των € 7.874.000,00, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

ΕΠΙΣΗΣ έχει ανακοινωθεί η σύμβαση ανάληψης από την Εταιρεία της κατασκευής ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Πάρο, έναντι εργολαβικού ανταλλάγματος 7,9 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Πρόκειται για ανάθεση που έγινε από την εταιρεία ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ Α.Ε. που εμπίπτει στο πεδίο της παρ. 5 του άρθρου 23α κ.ν. 2190/1920, με Τεχνικό Σύμβουλο την εταιρεία «ΠΕΙΡΑΙΩΣ REAL ESATE A.E.» και με Σύμβουλο Ανάπτυξης και Διαχείρισης την εξειδικευμένη εταιρεία «HOTELBRAIN A.E.».

ΕΚΤΕΡ(Ι):

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ ανακηρύχθηκε ανάδοχος του έργου «Ολοκλήρωση κατασκευής της οδού ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ – ΑΠΟΜΑΡΜΑ (Χ.Θ. 22+170 – Χ.Θ. 29+990)» Κύριος του έργου είναι η Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.. Η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. συμμετέχει στην ανωτέρω Κοινοπραξία με ποσοστό 33,33%. Το ποσό της σύμβασης του έργου ανέρχεται σε 24.672.241,57€ πλέον ΦΠΑ και η προθεσμία περαίωσης του ορίζεται σε τριάντα μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

EΠΙΣΗΣ στις 06 Φεβρουαρίου 2018, υπέγραψε σύμβαση εκτέλεσης έργου με την εταιρεία «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΥΡΑΜΙΣ Α.Τ.Ε.», ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου EDEN BEACH RESORT. Αντικείμενο της Σύμβασης είναι η εκτέλεση των εργασιών του έργου «Αποπεράτωση Υφιστάμενου Κτηρίου Γ, Αναδιαρρυθμίσεις – Ανακαινίσεις Υφιστάμενων Κτηρίων Α & Β, Διαμόρφωση Περιβάλλοντος Χώρου και Λοιπά Έργα στον Χώρο του Ξενοδοχειακού Συγκροτήματος EDEN στην Ανάβυσσο, Αττικής».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε € 19.700.000,00 συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., ενώ η προθεσμία αποπεράτωσης όλων των εργασιών και παράδοσης του έργου ορίστηκε η 15η Απριλίου 2019. Το όραμα της εταιρείας «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΥΡΑΜΙΣ Α.Τ.Ε.» είναι η δημιουργία ενός παραθαλάσσιου θέρετρου 4 αστέρων διεθνών προδιαγραφών, που θα παρέχει μια ολοκληρωμένη εμπειρία στον επισκέπτη της Αττικής.

ΕΚΤΕΡ(ΙΙ):

ΒΟΟΚ VALUE: 1,7200 ευρώ και REAL VALUE εξυπακούεται σημαντικά υψηλότερη.

ΟΙ επιχειρηματικές αποδόσεις της πολύ ισχνές, αλλά κοιτάζουμε το μέλλον και τις προοπτικές της εταιρείας (μοναδική στο είδος της) με το διορατικό management που διαθέτει και με ομαλή εν εξελίξει μεταβίβαση στην νέα γενεά που φέρνει νέο άνεμο και κλίμα στο εσωτερικό της.

Η διοίκηση συνειδητά απέχει πλέον από τα ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ και επικεντρώνεται σε ΣΔΙΤ και σε αυστηρώς ΙΔΙΩΤΙΚΑ. Μεγάλο το επίτευγμα της να διατηρήσει την κατά 100% ανεξαρτησία της από τα τραπεζικά ιδρύματα, μία κίνηση σταθμός αφού την διατήρησε εν πλήρη δυναμική ώστε να επωφεληθεί μίας εν δυνάμει ανάπτυξης, έστω υποτυπώδους.

Με εκτέλεση ιδιωτικών πολυτελών κατασκευών στη Πάρο (μεταξύ άλλων) όπου διαθέτει και ακίνητη περιουσία 320 στρεμάτων (παραθαλάσσια) και καταλαβαίνετε τι μπορεί να γίνει σε περίπτωση που καταφέρει να καταστήσει την εν λόγω έκταση οικοδομήσιμη (αργά ή γρήγορα θα γίνει κι αυτό). ΟΜΩΣ, αυτή την στιγμή σε τιμές σκοτωμένων αγροτεμαχίων στη Πάρο τα 320 στρέμματα αξίζουν όσο και η τρέχουσα αποτίμησή της στο ταμπλό.

ΟΠΑΠ

Μπορεί η τιμή στο ταμπλό να γράφει 9,6800 ευρώ, αλλά εκείνο που δεν τονίζεται (και αν γίνεται, απλά περνάει στα "ψιλά" γιατί δεν προβάλλεται) είναι το πόσα ευρώ έχει διανείμει συνολικά στη τελευταία 10ετία στους επενδυτές μετόχους του...

• ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΠΑΡΑΘΕΣΗ αρκεί...

«ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΚΟΠΗΣ» ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Υπόλοιπο Μερίσματος – Μάιος 2018: 0.30
Προμέρισμα – Οκτώβριος 2017 : ΕΥΡΩ 0.10
Υπόλοιπο Μερίσματος – Μάιος 2017: 0.60
Προμέρισμα – Οκτώβριος, 2016: 0.12
Ειδικό μέρισμα – Ιούνιος, 2016: 0.57
Υπόλοιπο μερίσματος – Μάιος, 2016: 0.23
Προμέρισμα – Σεπτέμβριος, 2015: 0.17
Υπόλοιπο μερίσματος – Απρίλιος, 2015: 0.50
Προμέρισμα – Ιανουάριος, 2015: 0.20
Ειδικό μέρισμα – Ιανουάριος, 2015: 0.03
Μέρισμα – Ιούνιος, 2014: 0.25

ΟΠΑΠ (Ι)

Μέρισμα – Ιούλιος, 2013: 0.57
Mέρισμα – Ιούνιος, 2012: 0.72
Υπόλοιπο μερίσματος – Μάιος, 2011: 0.96
Προμέρισμα – Δεκέμβριος, 2010: 0.58
Υπόλοιπο μερίσματος – Ιούνιος, 2010: 1.10
Προμέρισμα – Δεκέμβριος, 2009: 0.65
Υπόλοιπο μερίσματος – Ιούνιος, 2009: 1.40
Προμέρισμα – Δεκέμβριος, 2008: 0.80
Υπόλοιπο μερίσματος – Ιούνιος, 2008: 1.14
Προμέρισμα – Δεκέμβριος, 2007: 0.60
Υπόλοιπο μερίσματος – Ιούνιος, 2007: 1.03
ΣΥΝΟΛΟΝ: 12,6200 ευρώ
Με την τιμή στο ταμπλό στα 9,6800 ευρώ.

ΜΕΡΚΟ

Στο +20% στα 42,0000 ευρώ εμφανιζόταν χθες η μετοχή της Mermeren στο ταμπλό, αλλά όλο αυτό το επίτευγμα βασιζόταν στην αγορά ενός τεμαχίου, με τον πρώτο αγοραστή να είναι τοποθετημένος στα 34,10 ευρώ για 6 τμχ και μετά για 2 τμχ στα 34.0000 ευρώ στο -2,8%.