Η Χρηματιστηριακή Αγορά, η αγορά του ΧΑ, όπως έχουμε πλέον συνηθίσει να τη λέμε, αποτελεί για κάθε οικονομία, καθρέφτη της πορείας της και των προοπτικών της. Το BigBusiness.gr δημιούργησε μία ιδιαίτερη στήλη, στην οποία θα βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες, ουσιαστικά ''ακτινογραφίες'' της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των εισηγμένων εταιρειών. Θα βρίσκετε όσα δεν γράφονται αλλού, πραγματικά στοιχεία, με καθαρές έως ''αιρετικές'', για τους καθεστωτικούς, απόψεις. Στην υπηρεσία σας, λοιπόν και στην κρίση σας, παρέα με τον εξειδικευμένο συνεργάτη μας, τον ΚΑΛΧΑ τον Νεότερο!

ΑΓΟΡΑ Χ.Α - ΣΧΟΛΙΟ

Η ερχόμενη εβδομάδα, τηρουμένων των υφιστάμενων εποχικών συναλλακτικών συνθηκών και των προγραμματισμένων δημοσιεύσεων, φαίνεται ότι θα ακολουθήσει στο ίδιο μοτίβο. Αν και είναι πολύ πρόωρο, η ανακοπή της πτωτικής δυναμικής και η άρνηση υποχώρησης ακόμα και ενδοσυνεδριακά κάτω από τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, δείχνει ένα είδος αφύπνισης από τους αγοραστές που θα έχει περισσότερο μέλλον αν συνοδευτεί με μια προοδευτική αύξηση και διάχυση του ενδιαφέροντος (Από τον Μάνο Χατζηδάκη)

ΑΓΟΡΑ Χ.Α - ΣΧΟΛΙΟ(Ι)

Συνεχίστηκε η εικόνα των ιδιαίτερα χαμηλών τζίρων και του περιορισμένου εύρους διακύμανσης στην Ελληνική Αγορά την εβδομάδα που πέρασε. Παρά την υποχώρηση των spreads στα Ελληνικά ομόλογα και την επιτυχημένη έκδοση Ευρω-ομολόγου από τον ΟΤΕ (400 εκατ. ευρώ) με χαμηλό κουπόνι, η Εγχώρια Αγορά έδειξε διάθεση σταθεροποίησης, ακολουθώντας περισσότερο την τάση των Ξένων Αγορών, χωρίς να έχει κάποια αξιόλογη βελτίωση στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές. Αντίθετα η μικρή βελτίωση στα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη ήρθε κυρίως από την κίνηση λίγων Δεικτοβαρών μετοχών (ΕΕΕ + 7,1%, ΑΛΦΑ +3,7%, ΟΤΕ +3,2%) ενώ η υπόλοιπη Αγορά κινήθηκε περισσότερο παθητικά, ακολουθώντας το πρόσημο του Δείκτη αναφοράς της Αγοράς.

Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Με την αλλαγή της νομοθεσίας περί Ανωνύμων Εταιριών από 1η Ιανουαρίου του 2019 η ελάχιστη ονομαστική αξία ορίσθηκε σε 0,04 σεντς από 0,30 σεντς που ήταν προηγουμένως.

Η αλλαγή αυτή επιτρέπει στις εισηγμένες εταιρίες να προχωρήσουν σε διαγραφές ζημιών ή απομειώσεων εμφανίζοντας μια πιο ρεαλιστική εικόνα του ισολογισμού τους, αλλά και να επιστρέψουν κεφάλαιο (έως και 26 λεπτά ανά μετοχή) στους μετόχους τους εφόσον όμως υπάρχει η συγκατάθεση από τους ληξιπρόθεσμούς πιστωτές τους. Να σημειώσουμε ότι στην Κύπρο το αντίστοιχο όριο είναι το ένα σεντ ανά μετοχή.

Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ(Ι)

Επίσης, η μείωση της ελάχιστης ονομαστικής αξίας θα απομακρύνει το ενδεχόμενο των reverse split καθώς οι εταιρίες μέχρι τώρα ήταν υποχρεωμένες να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου σε τιμές έκδοσης όχι μικρότερες από τα 30 λεπτά, γεγονός που τις υποχρέωνε να μειώσουν τον αριθμό των μετοχών με αντίστοιχη αύξηση της ονομαστικής αξίας.

ΕΛ.ΤΕΧ- Άνεμος

Το καλύτερο τρίμηνο όλων των εποχών εμφάνισε η Άνεμος θυγατρική της Ελλάκτωρ (64%) φέρνοντας τα μισά κέρδη ολόκληρης της περυσινής χρήσης. Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου το πρώτο τρίμηνο του 2018 παρουσίασε αύξηση 28,3%, ανερχόμενος σε 17,6 εκατ. ευρώ έναντι 13,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.

• Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 13,9 εκατ. ευρώ, έναντι 10,0 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 37,5%
• Και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 5,9 εκατ. ευρώ έναντι 3,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017

ΕΛ.ΤΕΧ- Άνεμος(Ι)

Στις 31.03.2018, ο Όμιλος διέθετε σε λειτουργία 16 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 253,35 MW, ένα μικρό υδροηλεκτρικό 4,95 MW κι ένα φωτοβολταϊκό 2,00 MWp. Σήμερα, μετά την ολοκλήρωση και ηλέκτριση επιπλέον 2 αιολικών πάρκων εγκατεστημένης ισχύος 28,8 MW, υπό κατασκευή βρίσκονται 5 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 168,20 MW.

• H διαπραγμάτευση της εταιρίας γίνεται στις 9.1 φορές τα κέρδη του 2018 και 8,2 φορές τον λόγο EV/EBITDA.
• Υπενθυμίζεται ακόμα, ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα η Ελλάκτωρ ανέθεσε σε χρηματοοικονομικούς συμβούλους να προχωρήσουν τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 64,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

ΑΕGEAN AIRLINES

H EΚΘΕΣΗ ΤΗΣ Ν.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: Διατηρούμε την εκτιμώμενη τιμή της Aegean Airlines στα 11,00 ευρώ ανά μετοχή και επιβεβαιώνουμε την εκτίμηση μας ως μίας υποτιμημένης μετοχής μετά και την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πρώτου 3μηνου για το 2018. Τα βασικά στοιχεία του Q1'18 του Ομίλου της κατέγραψαν σημαντική βελτίωση συγκριτικά με αυτά του Q1'17. Αυτά, μεταξύ πολλών άλλων, αναφέρει σε έκθεση του την Παρασκευή το τμήμα ανάλυσης της Ν.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ.

KΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ:

Η απόδοση της πενταετίας διαμορφώθηκε στο 2,931% με άνοδο 0,34%, και της δεκαετίας στο 3,855% με πτώση 0,44%.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ:

Η τιμή του ομολόγου του ΜYTIΛHNAIOY ολοκλήρωσε στο 100,80 αμετάβλητο (ΤΖΙΡΟΣ: 107 χιλ.ευρώ), της HOUSEMARKET στο 101,45 με οριακή άνοδο 0,05% (ΤΖΙΡΟΣ: 5 χιλ.ευρώ),, του ΟΠΑΠ στο 102,48 με οριακή άνοδο 0,01% (ΤΖΙΡΟΣ: 138 χιλ.ευρώ),, της ΤΕΝΕΡΓ στο 100,50 με άνοδο 0,42% (ΤΖΙΡΟΣ:71.760 ευρώ), της SUNLIGHT στο 100,20 με άνοδο 0,70% (ΤΖΙΡΟΣ: 20 χιλ.ευρώ), της B&F στο 97,50 με πτώση 1,02% (ΤΖΙΡΟΣ: 10 χιλ.ευρώ),, της CORAL στο 100,25 με οριακές απώλειες 0,02% (ΤΖΙΡΟΣ: 102,8 χιλ.ευρώ),, και της ΓΕΚΤΕΡΝΑ στο 99,95 αμετάβλητη (ΤΖΙΡΟΣ: 3 χιλ.ευρώ).

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Απόστολος Μάνθος- ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ: Στο διαγραμματικό κάδρο των 750 µονάδων έχει τοποθετηθεί για τα καλά ο Γενικός ∆είκτης αρνούµενος να κάνει έστω και το ελάχιστο ανοδικό βήµα προς τις 767 µε 770 µονάδες. Η ραστώνη αυτή έχει δηµιουργήσει µια πλαγιοσταθεροποιητική πορεία πάνω από το σαθρό επίπεδο στήριξης των 750 µε 740 µονάδων αφήνοντας έτσι στον ίσκιο το πολύ κρίσιµο σηµείο των 735 µονάδων.

Ανοδική κίνηση άνω των 770 µονάδων θα «ανάψει» µεν το ταµπλό αλλά θα χρειαστεί προωθητικό τζίρο συναλλαγών άνω των 60 εκατ. ευρώ για να µπορέσει να δει τιµές άνω των 785 µονάδων. Διαγραµµατικά πάντως παραµένει η εκτίµηση της πρόκλησης µιας βίαιης καθοδικής εκτόνωσης προς το όριο των 708 µε 700 µονάδων.