Η Χρηματιστηριακή Αγορά, η αγορά του ΧΑ, όπως έχουμε πλέον συνηθίσει να τη λέμε, αποτελεί για κάθε οικονομία, καθρέφτη της πορείας της και των προοπτικών της. Το BigBusiness.gr δημιούργησε μία ιδιαίτερη στήλη, στην οποία θα βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες, ουσιαστικά «ακτινογραφίες» της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των εισηγμένων εταιρειών. Θα βρίσκετε όσα δεν γράφονται αλλού, πραγματικά στοιχεία, με καθαρές έως «αιρετικές», για τους καθεστωτικούς, απόψεις. Στην υπηρεσία σας, λοιπόν και στην κρίση σας, παρέα με τον εξειδικευμένο συνεργάτη μας, τον ΚΑΛΧΑ τον Νεότερο!

Χ.Α: Δεν μπορεί να το αφήσουν ανεπηρέαστο οι διεθνείς εξελίξεις (χρηματοοικονομικές κυρίως, αλλά και γεωπολιτικές), αλλά στο τέλος μπορεί να κινηθεί αυτόνομα όσο κι αν ακούγεται ή διαβάζεται περίεργα. Τουλάχιστον οι υγιείς δυνάμεις του δείχνουν ήδη αποφασισμένες να διατηρήσουν - το ολιγότερον - τα υψηλά κεκτημένα τους. Και δεν μιλάμε για 5-10 μετοχές. Τώρα, αν οι αδιόρθωτοι επιμένουν στις... χαρτάρες τους, τότε σε μας δεν πέφτει κανένας λόγος. 

Χ.Α- EΠΑΝΑΛΗΨΗ: Οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών φαίνονται αρκετά ελκυστικές σε σχετικούς όρους. Οι δείκτης p/e διαπραγματεύεται με discount 8,9% σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο έναντι 9,3% premium για τον δείκτη μετοχών της ευρωζώνης. Με βάση τους δείκτες της Generali, το momentum των τιμών των ελληνικών μετοχών έναντι της τάσης του spread των κρατικών ομολόγων φαίνεται υπερπουλημένο (τουλάχιστον κατά 10%). Και το ελληνικό Shiller P/E (μια πολύ μακροπρόθεσμη προσέγγιση σε ό,τι αφορά Στις αποτιμήσεις), φαίνεται πολύ ακραίο τόσο σε σχέση με τα παγκόσμια επίπεδα όσο και σε σχέση με τα επίπεδα στην ευρωζώνη.

TΡEXOYN ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ (Ι): Σε νέο ιστορικό χαμηλό ξανά και δεν χρειάζονται (επ)εξηγήσεις για τα αίτια.. Το δολάριο νωρίτερα ενισχυόταν εις βάρος της κατά 13,5%(!!) οδηγώντας την σε νέο χαμηλό στο 6,3005, με το τουρκικό νόμισμα να περιορίζει στη συνέχεια τις απώλειες του στο 5,97. Από την αρχή του 2018 η λίρα υποχωρεί 33% έναντι του δολαρίου. Παράλληλα, το δολάριο ενισχύεται 0,5% έναντι του ευρώ στον απόηχο δημοσιεύματος των Financial Times ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την έκθεση ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.

TΡEXOYN ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ (ΙΙ): Σύμφωνα με τους FT οι ανησυχίες της ΕΚΤ εστιάζουν στις BBVA, UniCredit και BNP Paribas. Να σημειωθεί ότι ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) έχει ξεκινήσει τους τελευταίους δύο μήνες να εξετάζει πιο προσεκτικά τους δεσμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών με τη χώρα. Ο SSM δεν θεωρεί ότι η κατάσταση είναι ακόμα κρίσιμη, αναφέρουν οι FT. Ωστόσο εκτιμά ότι η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες. Ένας κίνδυνος που εξετάζει η ΕΚΤ είναι μεγάλοι δανειολήπτες στην Τουρκία να μην έχουν προστασία έναντι της μεγάλης υποχώρησης της λίρας και να αρχίσουν να αθετούν δάνεια σε ξένο νόμισμα, τα οποία καταλαμβάνουν το 40% περίπου των περιουσιακών στοιχείων του τουρκικού τραπεζικού τομέα.

TΡEXOYN ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ(ΙΙΙ): Cristian Maggio, επικεφαλής emerging market strategy της TD Securities στο Λονδίνο στο Bloomberg: «Εισερχόμεθα σε μία κρίση του ισοζυγίου πληρωμών η οποία δεν θα σταματήσει εκτός και αν η κεντρική τράπεζα παρέμβει με μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων». Το βασικό επιτόκιο repo μιας εβδομάδας της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας είναι σήμερα στο 17,75%. Ο Maggio εκτιμά ότι πρέπει να αυξηθεί στο 30% για να σταματήσει την κατρακύλα της λίρας - αν όχι σε μια κίνηση, τότε έως και με τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις. Η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας είναι στις 13/9. 

TΡEXOYN ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ (ΙΙΙΙ): Η λίρα ενδεχομένως να υποχωρήσει άλλο ένα 5% με 10% πριν ανακάμψει στα 5/δολ. μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με ανάλυση της ABN Amro, αναφέρει το Bloomberg. Την ανάγκη αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας επισημαίνει και ο Neil Wilson, επικεφαλής αναλυτής της Markets.com, προσθέτοντας ότι «μπορεί ήδη να είναι αργά». Ακόμα και μια αύξηση κατά 200 μονάδες βάσης «μπορεί να μην είναι αρκετή», σημειώνει σε δηλώσεις του στη WSJ.

COCA COLA HBC: Αποτιμάται σε 11,16 δισ. ευρώ, στα 30,0500 ευρώ. ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ: 3,02 δισ. ευρώ και P/BV 3,73. ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 1,57 δισ. ευρώ και ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ 659,4 εκατ. ευρώ. ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 910,6 εκατ. ευρώ και Δείκτης δανειακής μόχλευσης 0,22. ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ: 126,8 εκατ. ευρώ από τα 95,1 εκατ. ευρώ του α΄ εξάμηνο 2017. P/E: (ε) 25 με 30 P/BV: 3,72 ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝ.ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,22.

ΟΛΘ- ΧΡΗΣΗ 2017: Κύκλος εργασιών 54,23 εκατ. από 48,06 εκατ. ευρώ. Κέρδη μετά από φόρους: 7,24 εκατ. από 14,08 εκατ. ευρώ. ΕΒΙΤDA: 18,85 εκατ. από 23,9 εκατ. ευρώ. ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 137,8 εκατ. από 135,5 εκατ. ευρώ. ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: ΜΗΔΕΝ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ: 80,9 εκατ. από 48,5 εκατ. ευρώ. ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ: Θετικές 18,2 εκατ. από 14,4 εκατ. ευρώ. ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 247 εκατ. ευρώ, στη τιμή των 24,5000 ευρώ η μετοχή. P/E- (ε) 20 με 25 P/BV: 1,8 ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝ.ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ.

ΚΡΙ ΚΡΙ- ΧΡΗΣΗ 2017: Τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 7,34 εκατ. ευρώ έναντι 6,24 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ ο κύκλος εργασιών της σημείωσε αύξηση της τάξης του 19% την ίδια περίοδο. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 12,45 εκατ. ευρώ έναντι 10,99 εκατ. ευρώ το 2016. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 9,89 εκατ. ευρώ, έναντι 8,16 εκατ. ευρώ το 2016. Και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, ανήλθαν σε 7,34 εκατ. ευρώ, έναντι 6,24 εκατ. ευρώ το 2016. (P/e 2017 στο 19,3 και P/BV 2,8)

ΕΚΤΕΡ: Σε περίοδο απραξίας η αγορά αλλά η δική της μετοχή πραγματοποιεί καθημερινά δεκάδες χιλιάδες τεμάχια. Σήμερα χαρακτηριστικά και λίγο μετά τις 2:30μμ είχαν αλλάξει χέρια 75 χιλ. τμχ στα πέριξ του ενός ευρώ επίπεδα τιμών. Αποτιμάται σε 11,25 εκατ. ευρώ και +48,5% εφέτος, αλλά πάντα υποτιμημένη συγκριτικά με την πραγματική αλλά και λογιστική αξία της. 

EKTEΡ - Τι είχαμε αναφέρει στις 13/7: Επειδή αξίζει να το διαβάσει κανείς που ενδιαφέρεται για πολύ καλά μικρά χαρτιά με παρόν και κυρίως μέλλον... 

  • ΕΚΤΕΡ: Η εταιρεία αποτιμάται σε 10,45 εκατ., αλλά αν αφαιρέσουμε τα 4,9 εκατ. του ΤΑΜΕΙΟΥ της η αποτίμηση πέφτει στα... 5,55 εκατ. ευρώ(!!). ΧΩΡΙΣ

ΔΑΝΕΙΣΜΟ και με πολύ λογικές τις υποχρεώσεις της. ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ τώρα και τα εξής...

  • Η εταιρεία ανακοίνωσε στις 11/10/2017 ότι υπέγραψε σύμβαση εκτέλεσης έργου με την εταιρεία «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε.».

Αντικείμενο της Σύμβασης είναι η εκτέλεση των εργασιών του έργου «Επέκταση κτιρίου αεροσταθμού -μετεγκατάσταση και επέκταση των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) στον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου «ΚΑΗΚ»«. Το συνολικό τίμημα του αντικειμένου της σύμβασης αυτής ορίστηκε στο ποσό των € 7.874.000,00, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

ΕΠΙΣΗΣ έχει ανακοινωθεί η σύμβαση ανάληψης από την Εταιρεία της κατασκευής ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Πάρο, έναντι εργολαβικού ανταλλάγματος 7,9 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Πρόκειται για ανάθεση που έγινε από την εταιρεία ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ Α.Ε. που εμπίπτει στο πεδίο της παρ. 5 του άρθρου 23α κ.ν. 2190/1920, με Τεχνικό Σύμβουλο την εταιρεία «ΠΕΙΡΑΙΩΣ REAL ESATE A.E.» και με Σύμβουλο Ανάπτυξης και Διαχείρισης την εξειδικευμένη εταιρεία «HOTELBRAIN A.E.».

  • ΕΚΤΕΡ (ΙI): ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ ανακηρύχθηκε ανάδοχος του έργου «Ολοκλήρωση κατασκευής της οδού ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ – ΑΠΟΜΑΡΜΑ (Χ.Θ. 22+170 – Χ.Θ. 29+990)» Κύριος του έργου είναι η Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.. Η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. συμμετέχει στην ανωτέρω Κοινοπραξία με ποσοστό 33,33%. Το ποσό της σύμβασης του έργου ανέρχεται σε 24.672.241,57€ πλέον ΦΠΑ και η προθεσμία περαίωσης του ορίζεται σε τριάντα μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

EΠΙΣΗΣ στις 06 Φεβρουαρίου 2018, υπέγραψε σύμβαση εκτέλεσης έργου με την εταιρεία «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΥΡΑΜΙΣ Α.Τ.Ε.», ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου EDEN BEACH RESORT. Αντικείμενο της Σύμβασης είναι η εκτέλεση των εργασιών του έργου «Αποπεράτωση Υφιστάμενου Κτηρίου Γ, Αναδιαρρυθμίσεις – Ανακαινίσεις Υφιστάμενων Κτηρίων Α & Β, Διαμόρφωση Περιβάλλοντος Χώρου και Λοιπά Έργα στον Χώρο του Ξενοδοχειακού Συγκροτήματος EDEN στην Ανάβυσσο, Αττικής».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε € 19.700.000,00 συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., ενώ η προθεσμία αποπεράτωσης όλων των εργασιών και παράδοσης του έργου ορίστηκε η 15η Απριλίου 2019. Το όραμα της εταιρείας «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΥΡΑΜΙΣ Α.Τ.Ε.» είναι η δημιουργία ενός παραθαλάσσιου θέρετρου 4 αστέρων διεθνών προδιαγραφών, που θα παρέχει μια ολοκληρωμένη εμπειρία στον επισκέπτη της Αττικής.

  • ΕΚΤΕΡ (ΙΙI): ΒΟΟΚ VALUE: 1,7200 ευρώ και REAL VALUE εξυπακούεται σημαντικά υψηλότερη.

Οι επιχειρηματικές αποδόσεις της πολύ ισχνές, αλλά κοιτάζουμε το μέλλον και τις προοπτικές της εταιρείας (μοναδική στο είδος της) με το διορατικό management που διαθέτει και με ομαλή εν εξελίξει μεταβίβαση στην νέα γενεά που φέρνει νέο άνεμο και κλίμα στο εσωτερικό της.

Η διοίκηση συνειδητά απέχει πλέον από τα ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ και επικεντρώνεται σε ΣΔΙΤ και σε αυστηρώς ΙΔΙΩΤΙΚΑ. Μεγάλο το επίτευγμα της να διατηρήσει την κατά 100% ανεξαρτησία της από τα τραπεζικά ιδρύματα, μία κίνηση σταθμός αφού την διατήρησε εν πλήρη δυναμική ώστε να επωφεληθεί μίας εν δυνάμει ανάπτυξης, έστω υποτυπώδους.

Με εκτέλεση ιδιωτικών πολυτελών κατασκευών στη Πάρο (μεταξύ άλλων) όπου διαθέτει και ακίνητη περιουσία 320 στρεμμάτων (παραθαλάσσια) και καταλαβαίνετε τι μπορεί να γίνει σε περίπτωση που καταφέρει να καταστήσει την εν λόγω έκταση οικοδομήσιμη (αργά ή γρήγορα θα γίνει κι αυτό). ΟΜΩΣ, αυτή την στιγμή σε τιμές σκοτωμένων αγροτεμαχίων στη Πάρο τα 320 στρέμματα αξίζουν όσο και η τρέχουσα αποτίμησή της στο ταμπλό.

ΠΕΡΙ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥ (αγγλιστί scalper): Είναι ο επενδυτής που αγοράζει και πουλάει χρεόγραφα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του χρηματιστηρίου, με σκοπό να αποκομίσει μικρά κέρδη από την κάθε βραχυχρόνια θέση του. Το scalping είναι μια πολύ δημοφιλής διαπραγματευτική στρατηγική μεταξύ των επαγγελματιών επενδυτών και θεωρείται η πιο βραχυπρόθεσμη από όλες, συμπεριλαμβανομένου του ημερήσιου trading (day trading).

  • Παράδειγμα: Ένας day trader μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα γράφημα πέντε λεπτών, και να κάνει τέσσερις ή πέντε συναλλαγές ανά ανά μέρα διαπραγμάτευσης, με κάθε διαπραγμάτευση να είναι ενεργή για μισή ώρα. Αντίθετα, ένας scalper μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα γράφημα μετοχής πέντε δευτερολέπτων (όπου κάθε τιμή αντιπροσωπεύει πέντε δευτερόλεπτα συναλλαγών), και να κάνει είκοσι ή τριάντα συναλλαγές την ημέρα, με κάθε συναλλαγή να είναι ενεργή για μόλις δύο λεπτά.

ΠΕΡΙ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥ(Ι): Οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές (scalpers) είναι πάντα τεχνικοί αναλυτές (κι όχι θεμελιώδεις), και χωρίζονται σε: ευκαιριακούς (discretionary) και συστηματικούς (system). Οι ευκαιριακοί scalpers παίρνουν κάθε απόφαση σε πραγματικό χρόνο, ενώ οι συστηματικοί ακολουθούν ένα σύστημα και δεν κάνουν μεμονωμένες κινήσεις χωρίς να τις έχουν σχεδιάσει. Οι scalpers χρησιμοποιούν κυρίως τις τιμές της αγοράς για να πάρουν τις αποφάσεις τους, αλλά ορισμένοι από αυτούς χρησιμοποιούν επίσης έναν ή περισσότερους τεχνικούς δείκτες (π.χ. κινητούς μέσους όρους), ενώ πρέπει να είναι ικανοί να αντιδρούν ακαριαία σε διακυμάνσεις της αγοράς.

 

Κάλχας ο νεότερος