Αναταραχή επικρατεί και σήμερα στις παγκόσμιες αγορές, καθώς η επιδεινούμενη συναλλαγματική κρίση στην Τουρκία στρέφει τους επενδυτές μακριά από τις μετοχές και τις αναδυόμενες αγορές προς τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα και το δολάριο. Σε χαμηλό έτους το ευρώ. Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,5% και πτώση κατά 1,6% σε σχέση με το άνοιγμα της Παρασκευής, καθώς η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, αναγκάζοντας τον υπουργό Οικονομικών της χώρας να ανακοινώσει σχέδιο δράσης για την οικονομία προκειμένου να περιορίσει τη νευρικότητα.

Η λίρα έχει υποχωρήσει εν μέσω ανησυχιών για τον αυξανόμενο έλεγχο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία και τις επιδεινούμενες σχέσεις με τις ΗΠΑ. Κάποια στιγμή σήμερα υποχώρησε έως και 12%, στη συνέχεια ανέκαμψε σημειώνοντας στις 11:00 ώρα Ελλάδας πτώση κατά 7%.

Σε χαμηλό 13 μηνών το ευρώ/ Ενισχύονται γιεν, ελβετικό φράγκο

.Από τις εξελίξεις στην Τουρκία έχει πληγεί και το ευρώ, ιδιαίτερα μετά από το δημοσίευμα των Financial Times την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί ολοένα και πιο πολύ για τις τράπεζες στην υρωζώνη με έκθεση στην Τουρκία. Σήμερα, το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό έτους έναντι του δολαρίου και έναντι του ελβετικού φράγκου.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν σήμερα το πρωί, με έναν πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών να σημειώνει πτώση 0,5% και τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 1,2%.

Σε χαμηλό έτους ο MSCI

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 1,5% κοντά σε χαμηλό έτους. Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 2,0%, ενώ σχεδόν όλα τα χρηματιστήρια στην περιοχή κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος.

Υποχωρούν και οι αποδόσεις των ομολόγων

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σε χαμηλό μηνός. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου τριών εβδομάδων στο 2,85%.