Το BigBusiness.gr δημιούργησε μία ιδιαίτερη στήλη, στην οποία θα βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες, ουσιαστικά «ακτινογραφίες» της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των εισηγμένων εταιρειών.

ΑΓΟΡΑ ΧΑ: Σημαντικές πιέσεις λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του ΥΠΕΞ που έφταναν στο -3,1% για τον ΔΤΡ, στο -1,9% για ΓΔ και 25άρη και οι οποίες μετριάσθηκαν προς το τέλος στο -1,18% για τον ΓΔ, -1,20% για τον 25άρη και -1,74% για τον ΔΤΡ.

Χ.Α-ΤΑΜΠΛΟ: Ραπίσματα σε ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (-7,6%!!) και ΜΙΓ (-4,8%), διακύμανση 11,36% για την ΠΕΙΡ (από -4,92% μέχρι +6,44%) με κλείσιμο στα 1,1700 και -0,85% και με τον μέσο όρο στο +2% (με θετικό πρόσημο το 70% των συναλλαγών), σχεδόν -5% η ΔΕΗ, σφυροκόπημα πρωτοφανές στην Ελλάδος στο -7,33% στα 12,6500 ευρώ, συνεχίζουν πλαγιοκαθοδικά ΚΡΙ ΚΡΙ και ΑΝΕΜΟΣ, μεγάλες πιέσεις σε ΕΛΧΑ, ΠΛΑΚΡ, CENER, ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΕΚΤΕΡ, ΟΤΕ...

Χ.Α - ΣΧΟΛΙΑ: Τα παιδιά από το City παίζουν χωρίς αντίπαλο. Αφού δεν τους βγήκε το παιχνίδι προς τα πάνω -ελλείψει άλλων αγοραστών που θα συνέδραμαν στη προσπάθεια τους στο να ξεφόρτωναν λίγο αργότερα- άλλαξαν το cd τους από την ανάποδη.

  • Οι δικαιολογίες, οι αναλύσεις, οι εκτιμήσεις που διαβάζουμε στα sites στις καθημερινές υποχρεωτικές αναφορές τους, απλά τους διευκολύνουν...
  • Κάποια στιγμή όμως κάποια από τα παιδιά θα θελήσουν να πάρουν τα κέρδη τους για να προλάβουν τα υπόλοιπα...
  • Αρωγός στη προσπάθεια τους και το "Κουτσολούτσειο Ίδρυμα της Εξαΰλωσης ορατών τε πάντων και αοράτων", αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο να εισρεύσει φρέσκο χρήμα για να επουλώσει τις πληγές στα χαρτοφυλάκια που συμπεριελάμβαναν στις τάξεις τους τις ΦΦΓΚΡΠ. Οπότε αναγκαστικά θα συνεχισθούν οι αναγκαστικές ρευστοποιήσεις που πλήττουν καίρια τις υπόλοιπες μετοχές που βγαίνουν για να καλύψουν τα ανοίγματα ή έστω να τα περιορίσουν...
  • Εκείνο πάντως που δεν βλέπουμε να σχολιάζεται είναι η ανισότητα με την οποία έχουν περιλούσει τα ελληνικά χαρτοφυλάκια οι αρμόδιοι, αφού στους ξένους επιτρέπεται η χρήση εργαλείων μόχλευσης ικανά στο να εξολοθρεύουν κάθε αντίσταση που πιθανόν θα προβάλλονταν αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά...
  • Άλλη δύναμη έχουν τα 1000 ευρώ (πχ) του ξένου επενδυτή(sic) κι άλλα τα 1000 ευρώ του Έλληνα επενδυτή. Στον πρώτο παρέχουν δύναμη μέχρι 10.000 ευρώ, ενώ στον δεύτερο στη καλύτερη των περιπτώσεων μέχρι 1500.
  • Και όσους σπεύσουν να παρατηρήσουν... Μα, καλά αφού στην ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ παρέχεται αυτό το προνόμιο (sic) τους απαντάμε ότι εκεί δηλ. στο ΧΠΑ γίνεται η σφαγή των αμνών για τους λόγους που καθημερινά αναφέρουμε... Στα Παράγωγα μόνον η γκανιότα κερδίζει...

AEGEAN AIRLINES: Τα αποτελέσματα του φετινού εξαμήνου έχουν επηρεαστεί από τον ανταγωνισμό σε ότι αφορά την τιμολόγηση των εισιτηρίων με αποτέλεσμα ο κύκλος εργασιών να υποχωρεί κατά 5,7% στο β' τρίμηνο αλλά και στην αύξηση των τιμών των καυσίμων (+12%) και των αμοιβών του προσωπικού (+11%). Ωστόσο η μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων οδήγησε σε ένα από τα καλύτερα «δεύτερα» τρίμηνα όλων των εποχών φέρνοντας κέρδη 17 εκατ. ευρώ στην τελική γραμμή. Η χρονιά βέβαια θα κριθεί στο τρίμηνο που διανύουμε στο οποίο η Aegean γράφει και την μεγαλύτερη απόδοση σε όλες τις γραμμές του ισολογισμού της.

Γ΄ΤΡΙΜΗΝΟ: Ακόμα και αν η χρονιά για την AEGEAN AIRLINES κλείσει χαμηλότερα, το επενδυτικό στόρι (Ελλάδα- τουρισμός), η δομή κεφαλαίων (καθαρή ρευστότητα 396 εκατ. ευρώ) και η ελκυστική μερισματική απόδοση (6,5%) αποτελούν λόγους επιλογής της μετοχής της εταιρίας. Με την επιβατική κίνηση τον Ιούλιο να καταγράφει άνοδο 10% και 13,3% τον Αύγουστο στο Ελ. Βενιζέλος, αναμένεται ένα ιδιαίτερα δυνατό γ' τρίμηνο.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ο όμιλος ανακηρύχθηκε ως ο προτιμώμενος πλειοδότης για ένα σιδηροδρομικό έργο αξίας 56 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, προσφέροντας την υψηλότερη έκπτωση έναντι των ανταγωνιστών (προσέφερε έκπτωση 46% έναντι 38% του δεύτερου πλειοδότη). Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα έχει αναλάβει άλλα δύο σιδηροδρομικά έργα στην Ελλάδα με προϋπολογισμό 67 εκατ. ευρώ και 12 εκατ. ευρώ. Και το ζητούμενον... Τι άλλο, από το να μην βάζουν μέσα κι άλλο τις εταιρείες που αναλαμβάνουν έργα προσφέροντας τις μεγαλύτερες εκπτώσεις.

ΛΟΥΛΗ Mills: Η εταιρεία επιστρέφει στα Βαλκάνια μέσω μιας εγκατάστασης που απέκτησε στη Βουλγαρία με τίμημα 2,25 εκατ. ευρώ. Το εργοστάσιο στο Τοσόβο θα ξεκινήσει την λειτουργία του την άνοιξη. Ο μύλος έχει χωρητικότητα 100 τόνων / ημέρα και θα εξυπηρετήσει τις πωλήσεις της ΛΟΥΛΗ στην περιοχή των Βαλκανίων.

ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Καταγράφονται μικτές τάσεις με την ψαλίδα να ανοίγει υπέρ των δυνατών της αγοράς (Φουρλής, Πλαίσιο, Jumbo) οι οποίοι αύξησαν το μερίδιο αγοράς τους. Λόγω εποχικότητας το δυνατό δεύτερο εξάμηνο θα κρίνει περισσότερο την τελική γραμμή ωστόσο η αύξηση της δραστηριότητας στο α' εξάμηνο αποτελεί καλό οδηγό για την συνέχεια.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ πώληση του Υγεία η φημολογία για την πώληση της ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ έχει ενταθεί και ενδεχομένως μέσα στο 2019 να υπάρξουν σχετικές εξελίξεις. Η διαπραγμάτευση της μετοχής γίνεται πλέον στις 12 φορές τον λόγο EV/EBITDA, ωστόσο η προσθήκη του τρίτου τριμήνου κρίνεται καθοριστική για την εικόνα της χρήσης καθώς σε αυτό το χρονικό διάστημα παράγεται το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας και των ταμειακών ροών.

FLEXOPACK: Μπορεί ο όμιλος να μην κάνει μεγάλα άλματα στα μεγέθη του, έχει όμως συστηματική βελτίωση σε όλες τις γραμμές. Και αυτό είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο για τα δεδομένα μιας εταιρίας που πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της στο εξωτερικό. Η Ελλάδα στο α' εξάμηνο πραγματοποιεί μόλις το 15,6%(6,52 εκατ. ευρώ) των πωλήσεων (πέρυσι 16,3% στα 6,422 εκατ. ευρώ), δείγμα σταθερής τάσης εξωστρέφειας του ομίλου. Από εκεί και πέρα η εικόνα αύξηση πωλήσεων με συγκράτηση κόστους κατεβάζει περισσότερο αποτέλεσμα στην τελικής γραμμή.

  • Όταν τα μικτά κέρδη αυξάνονται 13% και οι πωλήσεις 6,2% σημαίνει περισσότερο λειτουργικό αποτέλεσμα.
  • Με τις λειτουργικές δαπάνες σταθερές ως ποσοστό του κύκλου εργασιών (11,7%) τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 21,0% τα οποία ανήλθαν σε 5,939 εκατ. ευρώ.
  • Η μικρή μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων καθώς και η αύξηση των λοιπών χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων (εξόδων) σε συνδυασμό με τα κέρδη που προέκυψαν από την αναλογία του αποτελέσματος των συγγενών επιχειρήσεων είχε σαν αποτέλεσμα, τα προ φόρων κέρδη να ανέλθουν σε 5,39 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 15,7% σε σύγκριση με το 2017.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Ανοιξε σήμερα στο ταμπλό, με συναλλαγές... 334 τμχ αξίας 4292 ευρώ, στο -3,73% και υποχώρηση στα 12,9000 ευρώ που τα αποτιμούν σε 352,2 εκατ. ευρώ. Στο +39,46% εφέτος έχοντας ξεκινήσει στα 9,2500 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι η μετοχή στις τελευταίες (31) συνεδριάσεις είχε πραγματοποιήσει συναλλαγές που συνολικά δεν ξεπερνούσαν τα (1000) τεμάχια. Στις (14) εξ αυτών μάλιστα δεν άνοιξε καν στο ταμπλό... Λυπηρή διαπίστωση για ένα όμιλο σαν τον δικό του με εξαιρετικά θεμελιώδη, αλλά και με την μετοχή του στα αζήτητα.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ(Ι): Μεγάλο το μερίδιο ευθύνης της διοίκησης που αδιαφορεί για την προβολή-ενεργοποίηση της μετοχής αλλά πολύ μεγαλύτερο το ποσοστό της τάξης των αναλυτών που δεν έχουν έστω μία φορά ασχοληθεί μαζί της όταν μάλιστα ασχολούνται με κάθε καρυδιάς καρύδι. Το λειτούργημα τους δεν είναι απλά η εξυπηρέτηση των πάσης φύσεως εντολών και συμφερόντων. Κάπου, το έχουν παρεξηγήσει το πράγμα και εκτίθενται... Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πόσες χιλιάδες εκθέσεις έχουν βγάλει για τις τραπεζικές μετοχές στην τελευταία π.χ. 10ετία και που οδήγησαν αυτές όλους εκείνους που τις έλαβαν στα σοβαρά υπόψη τους (καλά τα έπαθαν, από ένα σημείο και μετά...)

Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.