Η στήλη στο σημερινό άρθρο της ασχολείται με τις σχέσεις μεγάλων και μικρών επενδυτών, ποια η κινητήριος δύναμή και ποιος ο στόχος τους. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και τα capital controls: πόσο χρήσιμα μπορεί να είναι και πώς εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε φθηνό χρήμα; Και, τέλος, οι «ακτινογραφίες» των εισηγμένων εταιρειών: Μυτιληναίος και ΕΛΓΕΚΑ, Μύλοι Λούλη.

ΣΧΟΛΙΟ - ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Καλόν είναι να επισημάνουμε στους πολύ καλόπιστους μικροεπενδυτές των αγορών, ότι απέναντί τους έχουν μία ξεχωριστή κάστα ανθρώπων... Αυτή δηλαδή των μεγαλομετόχων και ταυτόχρονα διοικούντων τις εταιρείες, με τις μετοχές των οποίων οι μικροεπενδυτές κατατρίβονται για τον άλφα ή βήτα λόγο. Αυτοί είναι και οι αντίπαλοί τους...

  • Κι αυτό, γιατί κοιτάνε μόνον την πάρτη τους και πώς θα εκμεταλλευτούν το οτιδήποτε θα τους φέρει κέρδος, ανεξαρτήτως αν κάποιος άλλος χάνει ή καταστρέφεται. Αυτή είναι η μοναδική σκέψη, αυτή είναι η κινητήριος δύναμη κάθε σκέψης και κίνησής τους. Το πώς θα τα 'αρπάξουν' από παντού.

Βέβαια, το παρήγορο είναι ότι τουλάχιστον στο ελληνικό χρηματιστήριο (το πιο αθώο από όλα τα υπόλοιπα και μιλάμε πολύ σοβαρά) υπάρχουν αρκετοί επιχειρηματίες (μειοψηφία φυσικά) που δεν κυριαρχούνται από ταπεινά ελατήρια και οι οποίοι αξίζουν για να ασχολείται κανείς μαζί τους.

AΠΟΨΗ: Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι (Capital Controls) αποτελούν διαρκές αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των οικονομολόγων. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι οι περιορισμοί κεφαλαίου περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη και την αποτελεσματικότητα της αγοράς, ενώ άλλοι θεωρούν ότι αποτελούν ένα μέτρο ασφάλειας για την οικονομία. Γενικά, οι μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως ακολουθούν μια φιλελεύθερη πολιτική ελέγχου του κεφαλαίου, αλλά ταυτόχρονα έχουν λάβει μέτρα πρόληψης κατά της μαζικής εξόδου κεφαλαίων (εκροών) σε περίπτωση ξεσπάσματος χρηματοπιστωτικής κρίσης ή μαζικής κερδοσκοπικής επίθεσης στο εγχώριο νόμισμα.

Επιχειρήματα κατά των capital controls: Τα κεφάλαια μπορούν να διακινηθούν ελεύθερα προς τους πιο παραγωγικούς τομείς μιας οικονομίας, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας ή ενός κλάδου

  • Επωφελούνται οι αναπτυσσόμενες οικονομίες από την εισροή ξένων επενδύσεων
  • Σε περιόδους ύφεσης τα κράτη έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές του εξωτερικού
  • Επιτρέπει σε αποταμιευτές και δανειολήπτες να κάνουν αποτελεσματικότερη διαχείριση των κεφαλαίων τους

Επιχειρήματα υπέρ των capital controls: Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι αν αποτελούν κομμάτι μιας συντεταγμένης οικονομικής πολιτικής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο των χρηματοπιστωτικών κρίσεων και να μετριάσουν τις εξωτερικές αντιοικονομίες. Επίσης, οι έλεγχοι κεφαλαίων που περιορίζουν την κατοχή ξένων περιουσιακών στοιχείων από μόνιμους κατοίκους μιας χώρας, διασφαλίζουν ότι τα εγχώρια κεφάλαια διατίθενται φθηνότερα από ό,τι αν οι κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα επενδύσεων στο εξωτερικό. Οι εγχώριες επιχειρήσεις και η κυβέρνηση έχουν δηλαδή πρόσβαση σε φθηνά δάνεια από το εσωτερικό της χώρας.

  • Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι μεγάλες ανεξέλεγκτες εισροές κεφαλαίων μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη για την οικονομική ευημερία μιας χώρας.
  • Η απότομη εισροή κεφαλαίων προκαλεί μη βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης καθώς αυτοί επιταχύνονται σε υπερβολικό βαθμό προκαλώντας με τη σειρά τους ανατίμηση του νομίσματος και αύξηση του πληθωρισμού.

Αποτέλεσμα, όταν τα κεφάλαια αυτά (εγχώρια και ξένα) αποχωρήσουν από τη χώρα, είτε υπό το φόβο επερχόμενης κρίσης, είτε λόγω καλύτερων εναλλακτικών επενδύσεων που παρουσιάστηκαν, η χώρα να βυθίζεται σε βαθιά ύφεση. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα εντονότερο στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Καθώς οι εισροές ξένων κεφαλαίων μετατρέπονται σε δάνεια εκφρασμένα σε ξένο νόμισμα, σε περίπτωση υποτίμησης του εγχώριου νομίσματος -πχ έξοδος ή μείωση του ύψους των ξένων κεφαλαίων- οι δόσεις για την αποπληρωμή των χρεών γίνονται υπερβολικά ακριβές, με αποτέλεσμα την ύφεση της οικονομίας.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Οι αναλυτές της Παντελάκης ΑΧΕΠΕΥ - μετά την ανακοίνωση των βασικών χρηματοοικονομικών μεγεθών του ομίλου για το τρίτο τρίμηνο - διατήρησαν την σύσταση Υπεραπόδοση και την τιμή στόχου στα 13,5000 ευρώ.

  • ΕΥΡΟΣ ΚΙΝΗΣΗΣ 2018: 7,5000 με 10,7600 ευρώ
  • ΑΠΟΔΟΣΗ: -15,57%
  • ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ: 57,43 εκατ. τμχ και 275 χιλ. τεμάχια ημερησίως.
  • Μέσος όρος τιμής 2018 στα 9,0200 ευρώ...
  • Στο +2,76% στα 7,8100 ευρώ σήμερα, με συναλλαγές 161 χιλ. τμχ.

mytilinaios 2

__________________________________________________________________________________________________

ΕΛΓΕΚΑ: Αποτιμάται σε 4,79 εκατ. ευρώ στην τιμή των 0,1510 ευρώ. Στο 2018 έχει διαπραγματευτεί μεταξύ των 0,1260 και 0,2640 ευρώ με μέσο όρο τιμής τα 0,2000 ευρώ πραγματοποιώντας συναλλαγές 224,4 χιλ. τεμαχίων και ημερησίως 1080 τμχ κατά μ.ο. Στο -10,12% από το ξεκίνημα της χρονιάς, να σημειωθεί ότι στις εννέα πρόσφατες δεν άνοιξε στις οκτώ και στη μοναδική που έκανε πράξεις υποχώρησε 9,6%.

  • Ο Κύκλος Εργασιών από συνεχιζόμενες δραστηριότητες του Ομίλου ανήλθε σε 84,4 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2018 με αύξηση 9,50%.
  • Τα «EBITDA» διαμορφώθηκαν σε 3,8 εκατ. έναντι των 3,61 εκατ. του 2017.
  • Οι Ζημίες ανήλθαν σε 773 χιλ. ευρώ έναντι των 1,67 εκατ. ευρώ.

ΕΛΓΕΚΑ(Ι): Τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου ανήλθαν σε 5,3 εκατ. ευρώ έναντι των 6,66 εκατ. ευρώ που ήταν την 31η Δεκεμβρίου 2017, παρουσιάζοντας μείωση σε ποσοστό 20,44%. Οι συνολικές Υποχρεώσεις του Ομίλου ανήλθαν σε 142,8 εκατ. από 144,3 εκατ. ευρώ . Οι Μακροπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις ανήλθαν σε 25,4 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 260 χιλ. ευρώ. Οι Βραχυπρόθεσμες ανήλθαν σε 48,7 εκατ.. ευρώ, αυξημένες κατά 538 χιλ. ευρώ. Καθαρός δανεισμός 84,7 εκατ. από 79,5 εκατ. ΟΦΕΙΛΕΙ δηλαδή (16) δεκαέξι φορές τα ίδια κεφάλαια της(!!).

_____________________________________________________________________________________________________

ΛΟΥΛΗ: Ίδια κεφάλαια 89,3 εκατ. ευρώ από 91,7 εκατ. ευρώ, καθαρός δανεισμός 37,8 εκατ. ευρώ, Θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές 0,7 εκατ. από αρνητικές 3,2 εκατ. ευρώ, κέρδη 562 χιλ. ευρώ από 1,08 εκατ. και πωλήσεις 46,8 εκατ. από 45,1 εκατ. ευρώ. Με τα ebitda σε 3,59 εκατ. ευρώ από 4,58 εκατ. ευρώ... Τον Ιούνιο του 2018 η Εταιρεία ανακοίνωσε την αγορά βιομηχανικής μονάδας (Μύλος) έναντι ποσού € 2,25 εκατ. που χρηματοδοτήθηκε από ίδια διαθέσιμα, στην βορειοανατολική Βουλγαρία μέσω της εκεί θυγατρικής της

  • Ο Μύλος βρίσκεται στην εύφορη περιοχή του Dobrich, όπου παράγονται τα καλύτερα Βουλγάρικα σιτηρά, σε απόσταση μόλις 13 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ρουμανία, είναι κατασκευής του 2015, αλεστικής δυναμικότητας 100 τόνων / 24ωρο με αποθηκευτική δυνατότητα 4.500 τόνων σταριού και βρίσκεται σε οικόπεδο 21.000 τ.μ.

ΛΟΥΛΗ (Ι): Αποτιμάται σε 34,6 εκατ. ευρώ στην τιμή των 2,0200 ευρώ. Στο 2018 έχει διαπραγματευτεί μεταξύ των 1,9000 και 2,5600 με μέσο όρο τιμής τα 2,1900 ευρώ πραγματοποιώντας συναλλαγές 536.713 τεμαχίων και ημερησίως 2600 τμχ κατά μ.ο.

  • Χωρίς μεταβολή από το ξεκίνημα της χρονιάς, να σημειωθεί ότι στις (17) πρόσφατες δεν άνοιξε ουσιαστικά σε (14) εξ αυτών.
  • Προσωπικό 259 ατόμων από 257 πέρυσι... Αμοιβές ελίτ 392 χιλ. ευρώ από 254 χιλ. ευρώ...

Συγγραφή-Απόδοση-Ανάλυση-Σχόλια: Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.