Η στήλη σήμερα σχολιάζει την αποτίμηση της Eurobank, το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και τη σημασία του, γελάει με όσους κάνουν στροφή 180 μοιρών και ακτινογραφεί Μότορ Όιλ, Σαράντη, Βιοχάλκο, κ.α.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Η στατιστική είδηση του 2018 και όχι μόνον.... Η Eurobank ξεπέρασε σε αποτίμηση στο ταμπλό την Εθνική Τράπεζα, έστω οριακά, στα 1,34 δισ. έναντι 1,3 δισ. ευρώ. Στην 9η θέση της σχετικής κατάταξης η 1η και στην 10η η 2η...

Χ.Α- ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ: Στα 20,00 ευρώ από 26,00 ευρώ μείωσε την τιμή-στόχο για την μετοχή της ΜΟΗ (και) η Goldman Sachs σε έκθεση στην οποία υποβάθμισε και την σύσταση σε ΟΥΔΕΤΕΡΗ από ΑΓΟΡΑ προηγουμένως. Ταυτόχρονα οι αναλυτές της IBG στην δική τους έκθεση διατήρησαν την σύσταση "ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ" και την τιμή-στόχου στα 23,20 ευρώ. Οι εκτιμήσεις τους κάνουν λόγο για καθαρή κερδοφορία στο τρίτο τρίμηνο 106 εκατ. ευρώ (+4%) ενώ αφαιρουμένων των επιπτώσεων από την αποτίμηση των αποθεμάτων, θα ανέλθουν στα 100 εκατ. ευρώ(+10%). Ο όμιλος θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα την προσεχή Δευτέρα 12/11.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ – ΜΕΓΕΘΗ 9ΜΗΝΟΥ: Αυτά έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση του ομίλου, εκτός κι αν προσεχώς δημοσιεύσει την σχετική λογιστική κατάσταση.

sarantis grafima

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το σημαντικότερο είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που περιέχει και τις Υπηρεσίες και όχι το απλά εμπορικό έλλειμμα. Την περίοδο λοιπόν Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σύμφωνα με την ΤτΕ εμφάνισε έλλειμμα 910 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 857 εκατ. ευρώ από το αντίστοιχο του 2017. Η διαφορά οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 14,4%, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από αυτό των εισαγωγών (10,0% και 9,9% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα). Τουτέστιν, οι εισαγωγές ως απόλυτο μέγεθος αυξήθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές. Με τα έσοδα από τον τουρισμό που εμφανίστηκαν ξανά ενισχυμένα να μετριάζουν την διαφορά. 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ τρεχουσών συναλλαγών: Είναι ένας πίνακας συναλλαγών που παρουσιάζει την διαφορά μεταξύ της αξίας των αγαθών και των υπηρεσιών που εισάγει μια χώρα σε σχέση με την αξία αυτών που εξάγει. Πιο συγκεκριμένα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών απεικονίζει την διαφορά των εσόδων που προέρχονται από το εξωτερικό για παραγόμενα αγαθά και υπηρεσίες (συμπεριλαμβανομένων εισοδημάτων από τόκους και μερίσματα, ενοικίων από περιουσιακά στοιχεία και υπηρεσιών των παραγωγικών συντελεστών), μείον τις αντίστοιχες πληρωμές που γίνονται σε ξένους από την εγχώρια οικονομία. Εάν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι θετικό τότε η χώρα παρουσιάζει πλεόνασμακαι αντανακλά την καθαρή επένδυση της χώρας στο εξωτερικό, ενώ εάν είναι αρνητικό, έλλειμμα και δείχνει τις καθαρές επενδύσεις στη χώρα από το εξωτερικό.

Εμπορικό ισοζύγιο: Είναι ένας ειδικός λογαριασμός στον οποίο αποτυπώνεται η διαφορά μεταξύ των εξαγωγών εμπορευμάτων μιας χώρας και των αντίστοιχων εισαγωγών της.

  • Εξαγωγές < Εισαγωγές → Έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο
  • Εξαγωγές > Εισαγωγές → Περίσσευμα στο εμπορικό ισοζύγιο

Αν και το εμπορικό ισοζύγιο θεωρείται πολύ σημαντικό στοιχείο για μία χώρα, εντούτοις δεν είναι και το μοναδικό καθώς το εμπόριο αποτελεί μία μόνον από τις συνιστώσες του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

ΠΛΑΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ; Ηταν φιλοαμερικανοί, έγιναν αντιμερικανοί. Ηταν φιλοευρωπαίοι, έγιναν αντιευρωπαίοι αφού ελάχιστοι από τους θεσμούς τους αποδέχονται. 

  • Ηταν υπέρ της λύσης του Μακεδονικού εκφράζοντας ακριβώς τις ίδιες θέσεις πριν και παρακαλώντας να γίνουν αποδεκτές, έγιναν αρνητές της. 
  • Ηταν παιδιά της εκκλησίας και των ιεραρχών, έγιναν με τη νέα συμφωνία αντίπαλοί τους. 
  • Ηταν υποτίθεται υπέρ της έντιμης διαχείρισης του Δημοσίου, βρέθηκαν να υπερασπίζονται καταχραστές.

Η χρεοκοπία του τόπου, δεν έπεσε ξαφνικά από τα σύννεφα: Κρίση ταυτότητας στο αποκορύφωμα της και έρχονται κι άλλα... Αυτό συμβαίνει όταν κάνεις αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, προσπαθώντας ταυτόχρονα να κρατήσεις διαφορετικά καρπούζια κάτω από μια μασχάλη, χωρίς την απαραίτητη εκκαθάριση στο κόμμα σου. Γιατί αυτό που ζητάει ο πολίτης είναι εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και εποικοδομητική αντιπολίτευση για το καλό του τόπου και όχι της καρέκλας. Η χρεοκοπία του τόπου, δεν έπεσε ξαφνικά από τα σύννεφα (σχόλιο συνειδητοποιημένης φίλης).

FTSEM@1010,73 μονάδες: Αξιόλογη άνοδος σήμερα για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που έκλεισε πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται οριακά, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.039 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών των 20 μετοχών που τον απαρτίζουν ανήλθε σε μόλις 1,39 εκατ. ευρώ, αισθητά πάντως βελτιωμένη... Στο -15,65% εφέτος, εξαρτώμενος από τις ορέξεις των Ελλάκτωρ, ΙΝΤΡΑΛΟΤ και ΜΙΓ που σήμερα είδαν τις τιμές τους να ενισχύονται κατά 3,85%, 6,61% και 5,89% αντίστοιχα. Να σημειώσουμε εδώ ότι η μετοχή της ΙΝΛΟΤ υποχωρεί εφέτος κατά 44,43% και της ΜΙΓ κατά 43,47%... 

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Συμπλήρωσε τέσσερις στη σειρά θετικές συνεδριάσεις και από τα 2,4800 ανέβηκε στα 2,7700 ευρώ. Μία άνοδος 11,7% που περιορίζει την πτώση της μετοχής από την αρχή του 2018 στο -14,37%. Στο +6% η υποτιμημένη ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στα 1,2400 ευρώ και -9,5% από την αρχή του έτους.

 

Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.