Στην σημερινή στήλη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο υπερπλεόνασμα που έχει προκύψει μετά το πρώτο 9μηνο και γίνεται μία σύγκριση με τα τεράστια ελλείμματα της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ «ακτινογραφούνται» οι εισηγμένος όμιλος Μυτιληναίος, η Autohellas και το ΙΑΣΩ καθώς και η ιστορική βιομηχανία μπισκότων Ε.Ι. Παπαδόπουλος.

OIKONOMIA: Βαδίζουμε προς υπερπλεόνασμα μαμούθ 1,8 δισ. ευρώ και το 1,5 δισ. θα μοιραστεί ως κοινωνικό μέρισμα. Αντί των 750 εκατ. ευρώ ή ακόμα και κάτι ελλειμμάτων προϋπολογισμού που διαλαλούσαν. 'Ομως και όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων του Γραφείου Κρατικού Προϋπολογισμού στη Βουλή, με την ολοκλήρωση των πρώτων (9) μηνών του 2018, ήδη καταγράφεται δημοσιονομική επίδοση περίπου 1 δις ευρώ καλύτερη από του 2017.. Εάν δεν υπάρξουν απροσδόκητες ανατροπές έως το τέλος της χρονιάς, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα θα κινηθεί στα επίπεδα του 4,5%! 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ(Ι): Τι σημαίνει όμως πρακτικά αυτό; Τίποτα άλλο, παρά το ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος περί τα 1,8 δις ευρώ. Αν τώρα βάλει κανείς στην άκρη ένα ποσό περί τα 200 με 300 εκατ. ευρώ σαν «μαξιλάρι», τότε η κυβέρνηση θεωρητικά έχει την δυνατότητα να μοιράσει περί τα 1,5 δις ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα. Μάλιστα, να σημειώσουμε εδώ ότι το ΓΠΚ δείχνει να αμφισβητεί ότι τα υπερπλεονάσματα είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης, επικαλούμενο τα στοιχεία της πρόσφατης έκθεσης του ΟΟΣΑ, που δείχνει ότι η Ελλάδα κατατάσσεται κάπου στη μέση της Ευρωζώνης ως προς τις επιβαρύνσεις φόρων- εισφορών σε ποσοστό του ΑΕΠ, με 38,6%, έναντι μέσου όρου 37,3%.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ(ΙΙ): Από την ίδια έκθεση προκύπτει επίσης ότι η Ελλάδα σε σχέση με τους φόρους σε αγαθά και υπηρεσίες (ΦΠΑ, Ειδικοί φόροι κατανάλωσης, δασμοί) κατέχει την πρώτη θέση σε επίπεδο Ευρωζώνης με 15,8%, ενώ παρουσιάζει την μεγαλύτερη αύξηση εσόδων προς ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες σαν συνέπεια των μέτρων που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής.

ΕΝΑ ΣΚΙΤΣΟ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ: 

money1

H ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και τα μαύρα χάλια της: Αυτή η εικόνα είναι ένα μέρος από την τραγική εικόνα που παρουσίαζε ο κυβερνητικός προϋπολογισμός την προηγούμενη δεκαετία.

Ελλειμματικότατος μέχρι απελπισίας ο προϋπολογισμός, συμπληρώνονταν πάντα με πρόσθεση νέου δανεισμού που μας οδήγησε τελικά στη χρεοκοπία. Γιατί ούτε προ δεκαετίας ήταν καλύτερα τα πράγματα, ενώ στην δεκαετία του '90 είχε προηγηθεί η δημιουργική λογιστική του Σημίτη με τo swap της Goldman Sachs για να δείξει μια απατηλή εικόνα, την οποία πληρώσαμε πανάκριβα.

money2

ΚΑΙ ΤΩΡΑ: Τώρα, η Ελλάδα σημείωσε πλεόνασμα κυβερνητικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2018 σε επίπεδο έτους. Ο προϋπολογισμός στην Ελλάδα ήταν κατά μέσο όρο ελλειμματικός διαχρονικά στα -5,4 δισ. ευρώ από το 1995 έως το 2018, κάνοντας ρεκόρ ελλείμματος ρεκόρ -30,8 δισ. ευρώ ευρώ τον Δεκέμβριο του 2009(!!) με την "θωρακισμένη" οικονομία του Κωστάκη Καραμανλή.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑUTOHELLAS – 9μηνο μεγέθη + δείκτες μετοχής

money autohellas

AUTOHELLAS: Να σημειώσουμε ότι πρόκειται περί ιστορικών ρεκόρ... και σας παραθέτουμε μεγέθη και δείκτες για τον όμιλο και την μετοχή του, μία από τις πλέον αξιόπιστες και πλέον πλέον επιτυχημένες στη τελευταία 10ετία, αν μη τι άλλο.

ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 285 εκατ. ευρώ, ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ: 246 εκατ. ευρώ. ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ: 55 εκατ., ΔΑΝΕΙΑ: 340 εκατ. ευρώ, P/BV: 1,11, ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 1,16, P/e 9μηνου: 7,3, EV/EBITDA: 5,3 και ΝΕΤDΕΒΤ/ΕΒΙΤDA: 2,45

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Οι χρηματοοικονομικοί δείκτες-κλειδιά (p/e, p/bv, ev/ebita, netdebt/ebitda, ΔΔΜ) ενισχύονται ολοένα και περισσότερο. Αποτιμάται σε 1,17 δισ. και βαδίζει για πολλαπλασιαστή κερδών ίσως και κάτω του 7.

money mytilinaios 2

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΙΑΣΩ: Αποτιμάται σε 102,6 εκατ. ευρώ, ο δείκτης δανειακής μόχλευσης στο 0,78 και ο P/bv 0,82 με τα ίδια κεφάλαια στις 30.6.2018 σε 124,7 εκατ. ευρώ. Μπορεί να μην διαθέτει την δυναμική του ομίλου ΥΓΕΙΑ αλλά δεν μπορεί να υστερεί αυτού κατά 187,5 εκατ. ευρώ!! 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ: ΤΙΜΗ: 0,8400 ευρώ, ΑΠΟΔΟΣΗ 2018: -12,32%, ΧΑΜΗΛΟ – ΥΨΗΛΟ 2018: 0,6500 – 1,0710 και ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ: 9,77 εκατ. τμχ (ημερησίως (μ.ο 45,3 χιλ. τμχ)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μία από τις ιστορικές ελληνικές βιομηχανίες και η μεγαλύτερη σήμερα μπισκοτοποιία της χώρας. Ιδρύθηκε το 1922, όταν η οικογένεια Παπαδοπούλου έφερε από την Κωνσταντινούπολη την πολύτιμη συνταγή του «Πτι Μπερ», το μπισκότο που έγινε με τα χρόνια αγαπημένη προτίμηση των Ελλήνων. Διαθέτει τέσσερις βιομηχανικές μονάδες στον Ταύρο Αττικής, στα Οινόφυτα Βοιωτίας, στη Θεσσαλονίκη και στον Βόλο στο νομό Μαγνησίας. Επίσης, διαθέτει κέντρο διανομής στον Ασπρόπυργο Αττικής και ελέγχει τη θυγατρική εταιρεία Ελληνικά Τρόφιμα. Εχει αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία μπισκότων και άλλων ειδών διατροφής. Εχει επεκταθεί στην παραγωγή αρτοσκευασμάτων. Η επιχείρηση και το 2017 εξακολούθησε να επενδύει και να καινοτομεί, με νέα προϊόντα. Οι ταμειακές ροές από τις λειτουργικές της δραστηριότητες παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και ανήλθαν σε 12,68 εκατ. ευρώ, από 12,27 εκατ. ευρώ το 2016 (+3,3%).

------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΓΝΩΣΤΕΣ πλέον οι εξαμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες της MSCI. Από τον MSCI Standard Greece αφαιρέθηκαν οι μετοχές των Εθνικής, Τράπεζας Πειραιώς και Eurobank οι οποίες όμως προστίθενται στον MSCI Small Cap. 'Ολες οι αλλαγές στους δείκτες θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ης Νοεμβρίου.

Η έξοδος από το δείκτη MSCI Greece θα έχει ως αποτέλεσμα εκροές για τον τίτλο τους αλλά και εισροές για άλλες εταιρείες που παραμένουν εντός του δείκτη.

Οι εννέα μετοχές που συμμετείχαν στον δείκτη MSCI Greece Standard πριν τις αλλαγές: ΟΤΕ με συμμετοχή 20,27%, ΟΠΑΠ με 15,79%, Alpha Bank με 13,47%, Jumbo με 10,90%, Motor Oil με 10,73%, Eurobank με 9,43%, Τιτάν με 7,72%, Εθνική Τράπεζα με 7,51% και Τράπεζα Πειραιώς με 4,17%.

Για τους πραγματικούς επενδυτές ούτε κρύο, ούτε ζέστη προκαλούν αυτές οι τακτικές - κόλπα που ως σκοπό τους έχουν την αύξηση του τζίρου και των κερδών της γκανιότας. Και για να τα κονομάνε εκ του ασφαλούς σε τακτά χρονικά διαστήματα οι insiders τους.

Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.