Πτώση καταγράφουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό το βάρος ορισμένων απογοητευτικών αναθεωρήσεων προβλέψεων από εταιρείες για τα κέρδη τους και των απωλειών των ιταλικών τραπεζών εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για τις προοπτικές των οικονομικών της χώρας. Κάτω από τις 600 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

 

Πριν λίγο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε απώλειες 0,8%, με τους περισσότερους κλάδους να είναι στο κόκκινο μετά τα χθεσινά ευρείας βάσης κέρδη που βοήθησαν στην ανάκαμψή του από τα χαμηλά επίπεδα σχεδόν δύο ετών.

Η αβεβαιότητα για την πολιτική της Ιταλίας και το Brexit καθώς και οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της αύξησης των κερδών αποθάρρυναν τους επενδυτές από την ανάληψη ρίσκου, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν στον τερματισμό της πολυετούς χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Η μετοχή της Centrica υποχωρούσε 8,7%, με αναλυτές να σημειώνουν ότι η πρόβλεψή της για τα κέρδη ανά μετοχή ήταν 10% χαμηλότερη από τη μέση εκτίμησή τους. Πτώση 7,1% σημείωνε η μετοχή της Rotork μετά τη μείωση κατά 4% των παραγγελιών που λαμβάνει. Η μετοχή της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Altice έκανε βουτιά 13%, καθώς τα βασικά κέρδη της στο τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν σχεδόν 7% λόγω των μεγάλων προωθητικών ενεργειών για την προσέλκυση πελατών.

Οι ιταλικές τράπεζες υποχωρούσαν 1,9% μετά τη δήλωση του αντιπρόεδρου της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει για τον προϋπολογισμό, μετά την απόρριψή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα πτωτικά στοιχήματα για μία σειρά ιταλικών τραπεζών αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, αντανακλώντας τις αδύναμες προοπτικές για την κερδοφορία τους και τις ανησυχίες για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Σε πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης αυτή την ώρα (13:12) υποχωρεί 0,45% στις 597,21 μονάδες και τον τζίρο στα 7,84εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 0,38%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 0,89% και ο τραπεζικός δείκτης 0,25%.