Στη σημερινή στήλη μπορείτε να διαβάσετε για τον δείκτη MSCI GREECE INDEX, που μετρά την απόδοση 9 εισηγμένων, τα options του δείκτη μεταβλητότητας - φόβου και την ακτινογραφία της Druckfarben.

Στον SMALL CAP INDEX των emerging markets του MSCI υπάρχουν μετοχές των οποίων τις σταθμίσεις μετά τον υποβιβασμό σε αυτόν των 3 συστημικών θα τις δούμε να μειώνονται αφού εισέρχονται και οι 3 συστημικές. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που αυτές οι μετοχές εμφανίζουν απογοητευτική τερματική εικόνα μετά την ανακοίνωση του ΜSCI. Η αγορά, πλην εξαιρετικού απροόπτου, θα εμφανίσει αρκετά καλύτερη εικόνα σε αρκετές μετοχικές αξίες με την είσοδο του Δεκεμβρίου.

Ο δείκτης MSCI GREECE INDEX έχει σχεδιασθεί από τον MSCI και μετρά την απόδοση 9 εισηγμένων ελληνικών μετοχών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες καλύπτουν το 85% περίπου της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου.  Παρακάτω παρατίθεται ο τρέχων πίνακας  με τις μετοχές που συμμετέχουν στο δείκτη MSCI GREECE INDEX :

α/α

Σύμβολο

% Συμμετοχής
28/09/2018

1

ΟΤΕ

20,27%

2

OΠΑΠ

15,79%

3

ΑΛΦΑ

13,47%

4

ΜΠΕΛΑ

10,90%

5

ΜΟΗ

10,73%

6

ΕΥΡΩΒ

9,43%

7

ΤΙΤΚ

7,72%

8

ΕΤΕ

7,51%

9

ΠΕΙΡ

4,17%

Πηγή: MSCI

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΕΙΚΤΗ MSCI GREECE:

Ημερομηνία

Γεγονός

Προσθήκες

Διαγραφές

Μετοχές μετά το Γεγονός

30/11/2018

Αναθεώρηση ΝΟΕ

0

3: ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ

6

31/08/2018

Αναθεώρηση ΜΑΪ

1: ΜΟΗ

0

9

– Διαγραφή των ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ με το κλείσιμο της 30/11/2018 (3μηνιαία αναθεώρηση- ανακοίνωση 13/11/18).  Οι μετοχές των ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ εισήχθησαν στον MSCI Small Cap. Επίσης από το δείκτη MSCI Small Cap διαγράφεται η μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Νέος αριθμός μετοχών στον MSCI Small Cap: 15.

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ@FAST FINANCE AΠΕΥ: Ο ΔΤΡ διέσπασε εύκολα τις 460 μονάδες, καθιστώντας αυτές πλέον ισχυρή ζώνη αντίστασης. Αν και οι 405-400 μονάδες οριοθετούν την πρώτη κοντινή στήριξη, οι 370 μονάδες ολοκληρώνουν πληρέστερα την πρόσφατη  διάσπαση του σχηματισμού.

  • Και ο ΓΔ απώλεσε εύκολα την σημαντική στήριξη των 614-610 μονάδων, οι οποίες μετατράπηκαν σε σημαντικό επίπεδο αντιστάσεων, επιβαρύνοντας την ήδη τεχνικά αρνητική εικόνα του, επηρεάζοντας ποια άμεσα κα αρκετούς  δεικτοβαρείς τίτλους. Το επίπεδο 580-575 μονάδες αποτελεί την επόμενη κοντινή ζώνη στήριξης, που επαληθεύεται ως στόχος και από τη πρόσφατη διάσπαση των 610-614 μον.

Αντίστοιχα η έγκυρη προς τα κάτω  διάσπαση των 1610 μονάδων στον Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης  FTSE25 μεγαλώνει τις πιθανότητες να προσεγγίσουμε τις 1510 μονάδες, με επόμενο στόχο (αν συνεχιστεί η πίεση) την ζώνη των 1470 μονάδων.

  • Λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία έστω και στοιχειώδους τεχνικής αντίδρασης της αγοράς, τους χαμηλούς όγκους αλλά και την ολοκλήρωση των εκροών λόγω MCSI τόσο απευθείας όσο και μέσω των 2 μεγαλύτερων Ελληνικών ETF (Tracker Indexes) δεικτών αναφοράς μέχρι τέλος μήνα, συνεχίζουμε να διατηρούμε την επιφυλακτική μας στάση.

Options του VIX - Δείκτη Μεταβλητότητας & Φόβου: Τα VIX options άρχισαν να διαπραγματεύονται στο CBOE στις 24 Φεβρουαρίου 2006. Πλέον οι επενδυτές μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν νέες options trading strategies για να βγάλουν κέρδος από την μεταβλητότητα της αγοράς, κάτι το οποίο δεν γινόταν πριν την δημιουργία των VIX options. Η τιμή των call και put options μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό της μεταβλητότητας, διότι η αστάθεια είναι ένας από τους παράγοντες που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της αξίας αυτών των options.

  • Πιο συγκεκριμένα,οι τιμές των δικαιωμάτων options εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, με σημαντικότερους την τιμή εξάσκησης του δικαιώματος, την τιμή του υποκείμενου μέσου, τον χρόνο μέχρι τη λήξη (maturity) και την αναμενόμενη μεταβλητότητα των τιμών του υποκείμενου μέσου. 
  • Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης μεταβλητότητας συχνά αποκαλείται «δείκτης φόβου», υψηλή τιμή του VIX δεν συνεπάγεται καθοδική κίνηση της αγοράς. Αντιθέτως ο δείκτης μεταβλητότητας είναι ένα μέτρο μεταβλητότητας της αγοράς προς σε κάθε κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης και της ανοδικής.

Options του VIX - Δείκτη Μεταβλητότητας & Φόβου(I): Υψηλότερη (ή χαμηλότερη) μεταβλητότητα του υποκείμενου τίτλου κάνει ένα option περισσότερο (ή λιγότερο) πολύτιμο, επειδή υπάρχει μια μεγαλύτερη (ή μικρότερη) πιθανότητα ότι το option θα λήξει in-the-money. Έτσι, μια υψηλή τιμή ενός option ενδεχομένως μεταφράζεται ως υψηλή μεταβλητότητα. Αυτό συμβαίνει γιατίόταν οι επενδυτές προβλέπουν μεγάλη ανοδική μεταβλητότητα, είναι απρόθυμοι να πουλήσουν call stock options (δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών), παρά μόνο εάν λάβουν ένα μεγάλο premium. Οι αγοραστές options θα είναι πρόθυμοι να πληρώσουν τόσο υψηλά ασφάλιστρα μόνο εάν προβλέπουν μια εξίσου ανοδική κίνηση.

  • Σε περίπτωση που οι εκδότες των options αναμένουν είτε ραγδαία ανόδο είτε ραγδαία πτώση της αγοράς, η τιμή των call και put options θα αυξηθούν και κατ' επέκταση το ίδιο θα συμβεί και στον VIX, καθώς η έκδοση option σε μία ασταθή αγορά μπορεί να κοστίσει ακριβά στον εκδότη του option κι άρα να του φαίνεται επικίνδυνη. 
  • Ως εκ τούτου, υψηλές τιμές του VIX σημαίνουν ότι οι επενδυτές βλέπουν σημαντικό κίνδυνο ότι η αγορά θα κινηθεί απότομα, είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω. Μόνο όταν οι επενδυτές δεν αντιλαμβάνονται σημαντικό κίνδυνο η τιμή του VIX παραμένει χαμηλή.

Druckfarben: Προαιρετική δημόσια πρόταση από KAZAR Επενδυτική- Μέσω της Δημόσιας Πρότασης, η εταιρεία αποσκοπεί να αποκτήσει το υπόλοιπο 13,49% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. Το προσφερόμενο τίμημα ανέρχεται στα 1,4000 ευρώ ανά μετοχή αποτιμώντας την αξία της εταιρείας στα 5,42 εκατ. ευρώ. Διαβάζουμε και κατεβατά ολόκληρα που συνοδεύουν την πρόταση για να δικαιολογήσουν το προσφερόμενο τίμημα! 

Druckfarben(Ι): Ομως η αξία μίας εταιρείας δεν προσδιορίζεται από τις τιμές που γράφει η μετοχή της στο ταμπλό σε πέντε τέρμινα ή σε πέντε... μην το γράψουμε καλύτερα. Η διοίκηση πάντως της εταιρείας στην οικονομική έκθεση 6μηνου στις 30.6.2018 μας διαβεβαίωνε ότι η καθαρή θέση της ανερχόταν σε... 14,1 εκατ. ευρώ. ΤΑ ΕΒΙΤDA είχαν ανέλθει σε 2,78 εκατ. από 1,67 εκατ. ευρώ στο α'6Μ του '17. Κερδοφόρος κατά 0,47 εκατ. ευρώ (από ζημίες 21 χιλ. το 2017) και με πωλήσεις 25,75 εκατ. έναντι 23,55 εκατ. του 2017.

Druckfarben(ΙΙ): Δηλαδή, με book value στα 3,6700 ευρώ έρχεται ο γαλαντόμος μεγαλομέτοχος κ. Καραβασίλης και πετάει στη μειοψηφία ένα ξεροκόματο...1,4000 ευρώ. Και οι ταγοί του θεσμού που υποτίθενται ότι υπηρετούν την διαφάνεια του θεσμού και τα δικαιώματα (και) των μικροεπενδυτών, ως συνήθως, θα σφυρίζουν κλέφτικα...

  Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.