Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές επιχειρούσαν σήμερα να ανακάμψουν, με τις ασιατικές και τις ευρωπαϊκές αγορές να καταγράφουν μέτρια κέρδη μετά το χθεσινό ξεπούλημα, ενώ οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν, καθώς οι παραγωγοί διαφωνούν για τις λεπτομέρειες της μείωσης της παραγωγής. Θετικό πρόσημο και για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στις 10:57 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,2% μετά από βουτιά έως και 3,2% χθες, την οποία πυροδότησε η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της κινεζικής εταιρίας Huawei στον Καναδά.

Η σύλληψη, που έγινε ύστερα από την εμπορική εκεχειρία των 90 ημερών στην οποία κατέληξαν ΗΠΑ και Κίνα, τροφοδότησε φόβους ότι η διαμάχη μπορεί να κλιμακωθεί περαιτέρω και έπληξε τις ελπίδες για μια λύση.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All-Country World Index, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, σημείωσε άνοδο 0,3% και αναμένεται να ολοκληρώσει την εβδομάδα με πτώση 2%.

Οι κινεζικές μετοχές, που νωρίτερα σημείωσαν άνοδο, κατέγραφαν πριν από λίγο απώλειες, με τα blue chips να υποχωρούν 0,1%. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,2%, ύστερα από πτώση κατά 1,8% χθες. Ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,8%.

Οι αγορές επικεντρώνονται επίσης στην ανακοίνωση, αργότερα σήμερα, των στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας.

Το δολάριο υποχώρησε νωρίτερα έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων στο 96,823 και υποχώρησε στα 112,80 γεν από το υψηλό επίπεδο των 113,85 στις αρχές της εβδομάδας. Το ευρώ ήταν αμετάβλητο στο 1,13750 δολάριο.

Ο χρυσός ενισχύθηκε σε υψηλό πέντε μηνών, καθώς υποχώρησε το δολάριο και εξασθένησε η απειλή υψηλότερων επιτοκίων. Το πετρέλαιο σημείωσε περαιτέρω πτώση, καθώς ο ΟΠΕΚ καθυστερεί την απόφαση για τη μείωση της παραγωγής ενώ αναμένει τη στήριξη της Ρωσίας.

Σε άνοδο και το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς έχουν περιοριστεί τα αρχικά κέρδη που ξεπερνούσαν το 1,20%.

O Γενικός Δείκτης αυτή την ώρα (13:11), διαμορφώνεται στις 652,84 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,13%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 0,28%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοιποίησης 0,53% και ο τραπεζικός δείκτης 0,54%.