Τον εφιάλτη των κόκκινων δανείων και τους τρόπους που μπορεί το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο κίνδυνο, ο οποίος πλέον έχει ενσωματωθεί και στην αγορά των παραγώγων, καταγράφει η σημερινή στήλη. Μία σύντομη ματιά στην πορεία της στερλίνας και του S&P 500, ενώ στο μικροσκόπιό της μπαίνουν οι εισηγμένες: Aegean Airlines, Intralot, Jumbo, Άνεμος, ΕΚΤΕΡ και Paperpack.

Η ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζεται από έναν πρωτοφανή όγκο τοξικών παγίων τα οποία, στην τρέχουσα συγκυρία, υπερβαίνουν τα 6,8 τρισ. € - ενώ από αυτά μόλις τα 800 δισ. € αποτελούν Κόκκινα Δάνεια.

  • Το εντυπωσιακό στοιχείο, σύμφωνα με την BIS και την EBA, είναι ότι το 75% περίπου αυτών των τοξικών παγίων αφορούν τους ισολογισμούς του τραπεζικού συστήματος της Γερμανίας και της Γαλλίας - με την Deutsche Bank να είναι εκ των πρωταγωνιστών της συγκεκριμένης αβεβαιότητας».

Η ΕΚΤ και ο SSM εξακολουθούν να έχουν περιορισμένη εποπτική παρουσία στον χώρο της αγοράς παραγώγων παρά το γεγονός ότι οι γερμανικές, οι γαλλικές, οι αγγλικές και οι ελβετικές τράπεζες συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του κινδύνου αυτού.

  • Η τακτική που ακολουθεί η ΕΚΤ μέχρι τώρα, είναι να επικεντρώνεται στο πώς θα αποφύγει μία κατάρρευση των τραπεζών από τα NPLS.
  • Σε μία ατέρμονη προσπάθεια αποφυγής της πιθανότητας ενός νέου εφιαλτικού 2008, από τη μη αποπληρωμή των κόκκινων δανείων.
  • Εκείνο όμως που ανεβάζει τον πυρετό ενός τέτοιου ενδεχόμενου στα ύψη, είναι το γεγονός ότι οι αιτίες - κίνδυνοι έχουν ενσωματωθεί στην ανεξέλεγκτη αγορά των παραγώγων.

Το 80% της οικονομικής δραστηριότητας των μεγαλύτερων τραπεζών στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, συνδέεται με τη δραστηριότητά τους σε παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Περίπου (30) τριάντα ευρωπαϊκές τράπεζες συγκεντρώνουν το 40% του συνόλου της δραστηριότητας τους σε παράγωγα!! Μία εφιαλτική διαπίστωση, ένα εφιαλτικό γεγονός που ξεγυμνώνει την οικονομική "ευρωστία" των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Πρώτες στη λίστα από πλευράς όγκου συμβολαίων εμφανίζονται η Deutsche Bank (ποια άλλη...) και η Barclays, με τις Credit Suisse, BNP Paribas και HSBC να ακολουθούν.

Μάλιστα, οι δύο πρώτες, η καθεμία από μόνη της, έχουν μεγαλύτερη έκθεση στην αγορά των παραγώγων από όσο όλες μαζί οι ιαπωνικές τράπεζες! Στα ίδια περίπου κυμαίνεται και η σύγκριση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν άνοιγμα σε παράγωγα προϊόντα υπερδιπλάσιο εκείνου των αμερικανικών συναδέλφων τους. Μόνον η J.P. Morgan και η Citigroup μπορούν να συγκριθούν με τις δύο πρώτες ευρωπαϊκές τράπεζες, σε χαμηλότερα πάντως μεγέθη.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΕΜΟΣ: Κέρδη ανά μετοχή 0,1254 από 0,0821 ευρώ και ebitda 33,04 εκατ. ευρώ από 25,3 εκατ. Στα συνολικά Ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του 2018 (ευρώ 3.614.500) έχουν προστεθεί οι Δεσμευμένες καταθέσεις (ευρώ 18.070.207). Και ο δανεισμός εμφανίζεται στα 186,3 εκατ. ευρώ... Τα ίδια κεφάλαια σε 150,22 εκατ. από 139,7 εκατ. ευρώ. Αποτιμάται σε 137,23 εκατ. ευρώ... Υπάρχει πιθανότητα να απορροφηθεί από τον μητρικό όμιλο, ενώ έχει επανέλθει σε προσεγγίσιμα για τοποθετήσεις επίπεδα τιμών. Χαμηλά - Υψηλά 2018: 1,5250 με 2,1200 στα 1,6600 ευρώ σήμερα.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ στο -9,15% στα 2,9800 ευρώ για την μετοχή της Paperpack μετά το μη ικανοποιητικό 9μηνο που δημοσίευσε. Προς τιμή της φυσικά που το ανακοίνωσε, ενώ δεν είχε καμμία υποχρέωση να το πράξει. 

PAPERPACK – 9Μ(1): –Τα κέρδη ανήλθαν σε 650 χιλ ευρώ από 1,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017.  Τα ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,1644 από 0,2789 ευρώ. Θετικές οι ταμειακές ροές 864 χιλ. από +1,55 εκατ. και τα ταμειακά διαθέσιμα της 2,37 εκατ. από 3,36 εκατ. στο 9Μ του 2017. Η μείωση των λειτουργικών ροών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των αποθεμάτων και των απαιτήσεων λόγω της αύξησης του τζίρου. Ο καθαρός Δανεισμός στα 5,62 εκατ. από 4,05 εκατ. ευρώ... Αποτιμάται πλέον σε 11,78 εκατ. ευρώ...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΚΤΕΡ: Εάν ανήκε στο κλαμπ των μεγάλων εταιρειών του κλάδου, αναμφίβολα θα αποτελούσε την κορυφαία επιλογή και θα υπήρχαν διθυραμβικές αναλύσεις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών (λογικά βέβαια δεν θα διαπραγματεύονταν τόσο χαμηλά). Η μικρή το δέμας, αλλά με εξαιρετικά θεμελιώδη μεγέθη εταιρεία, μπορεί να προσφέρει και του χρόνου σημαντικές υπεραξίες. Η προσήλωσή της στην ανάληψη ιδιωτικών έργων, είναι αυτή που κάνει την διαφορά από τις άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου, καθώς όχι μόνο δεν διαθέτει δανεισμό, αλλά διαθέτει και καθαρό ταμείο, ενώ διαθέτει και σημαντικότατη ακίνητη περιουσία.

ΕΚΤΕΡ(Ι): Ας δοκιμάσουμε να κάνουμε μία απλή προσέγγιση: Μετά από αρκετά έτη χαμηλής κατασκευαστικής δραστηριότητας, η εταιρεία κατάφερε φέτος στο 6μηνο, να παρουσιάσει υπερτριπλάσιο κύκλο εργασιών (€10,75 εκ., έναντι €3 εκ.) και παράλληλα γύρισε σε καθαρά κέρδη €690 χιλ., έναντι περσινών ζημιών €680 χιλ. Με δεδομένο ότι το ανεκτέλεστο ανέρχεται σε περισσότερα από €30 εκ.(πέρσι το ανεκτέλεστο ήταν κάτω από €10 εκ.), μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι η χρονιά θα κλείσει με μεγέθη αντίστοιχα του 6μηνου.

ΕΚΤΕΡ(ΙΙ): Οπότε με καθαρή κερδοφορία περί το €1,5 εκ., το Ρ/Ε είναι μονοψήφιο και με βάση το ανεκτέλεστο (περίπου €30 εκ.), θα μπορέσουν τα μεγέθη να διατηρηθούν και το 2019. Η εταιρεία δεν είναι όμως φτηνή μόνο για την βασική της δραστηριότητα. Το σημαντικότερο είναι ότι αποτελεί ένα εξαιρετικό asset play και σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες περιπτώσεις (Καμπάς, Τεχνική Ολυμπιακή, Μουζάκης), οι οποίες είτε δεν είναι κερδοφόρες, είτε παράγουν ζημίες, η εν λόγω εταιρεία είναι εξαιρετικά κερδοφόρος.

Υποχρεώσεις / Ξένα Κεφάλαια: Υποχρεώσεις είναι χρέη της επιχείρησης που καταγράφονται στον Ισολογισμό της και θεωρούνται απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία της, καθώς χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της παραγωγικής διαδικασίας. Ως Υποχρεώσεις ή Ξένα κεφάλαια θεωρούνται: Τα δάνεια που χορηγούν στην επιχείρηση τρίτοι. Οι πιστώσεις που χορηγούν τρίτοι (προμηθευτές, εργαζόμενοι και άλλοι πιστωτές) όταν η επιχείρηση αγοράζει από αυτούς αγαθά και υπηρεσίες με πίστωση. Οι προκαταβολές πελατών προς την επιχείρηση, έναντι μελλοντικής αγοράς αγαθών ή χρησιμοποίησης υπηρεσιών κ.α.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

JUMBO: Όπως ανέφερε σήμερα το απόγευμα η διοίκηση του ομίλου, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος παρουσίασαν αυξητική τάση λόγω της βελτιωμένης εικόνας των πωλήσεων των καταστημάτων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι συνολικές πωλήσεις για το διάστημα Ιούλιος 2018- Νοέμβριος 2018 να αυξηθούν +8%. Καθοριστικός όπως πάντα ο μήνας Δεκέμβριος λόγω της εορταστικής περιόδου και γι' αυτό η διοίκηση δεσμεύεται ότι θα υπάρξει σύντομα νέα ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, με την ολοκλήρωση του τρέχοντος εξαμήνου.

JUMBO(I): Πρόσφατα οι αναλυτές της Alpha Finance επανήλθαν στην κάλυψη της μετοχής με σύσταση ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΗ και τιμή-στόχο στα 20,1000 ευρώ. Στα 13,5600 σήμερα. Κίνηση 2018 μεταξύ των 10,9000 ευρώ και 16,4000 ευρώ με μέσο όρο τα 14,0000 ευρώ στο -9% από το ξεκίνημα της χρονιάς. Τα 10,9000 ευρώ τα έγραψε πριν δύο μήνες, στις 10/10/2018.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AEGEAN AIRLINES: Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 10,500 από 10,000 ευρώ έδωσαν οι αναλυτές της HSBC σε έκθεσή της στην οποία διατήρησαν την σύσταση "ΑΓΟΡΑ". Στο -0,26% στα 7,5600 ευρώ η μετοχή σήμερα, με εύρος 2018 στα 6,6500 ευρώ ( προ μηνός περίπου) και 9,5000 ευρώ (8 Μαίου) με μέσο όρο τα 8,2900 ευρώ και στο -8,36% από το ξεκίνημα της χρονιάς. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΙΝΤΡΑΛΟΤ/ΤΟΥΡΚΙΑ: Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την δεκαετή σύμβαση αθλητικού στοιχήματος στην Τουρκία επειδή είχε κατατεθεί μόνο μία προσφορά, από την Inteltek στην οποία συμμετέχει με 55% η τουρκική Turkcell και με 45% η ΙΝΛΟΤ. Η διοίκηση του αρμόδιου τουρκικού οργανισμού ανακοίνωσε πως πρόκειται να επαναπροκηρύξει το διαγωνισμό μέσα στους επόμενους μήνες. Σημειώνεται πως η Inteltek θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το αθλητικό στοίχημα μέσω της ετήσιας παράτασης της προηγούμενης σύμβασης που είχε υπογράψει προ μηνών. Η τιμή της μετοχής στα 0,5010 σήμερα. Κίνηση 2018 μεταξύ των 0,3780 ευρώ και 1,5120 ευρώ με μέσο όρο τα 0,9300 ευρώ και στο -55,74% από το ξεκίνημα της χρονιάς. Τα 0,3780 ευρώ τα έγραψε πριν δύο εβδομάδες στις 28/11/2018. Αποτιμάται σε 78,6 εκατ. ευρώ, με ίδια κεφάλαια περί τα 13 εκατ. και με δανεισμό σχεδόν 50 φορές τα ίδια κεφάλαια της(!). 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΤΕΡΛΙΝΑ: Σε νέα χαμηλά 18μήνου έναντι του δολαρίου και στο -13% από τα υψηλά της τον Απρίλιο.

sterlina

S&P 500: Στα σημερινά κατώτατα του έγραφε -3% για το 2018, ενώ η κερδοφορία των εταιρειών του έχει ενισχυθεί κατά 26%(!) μειώνοντας τον πολλαπλασιαστή κερδών στο 16,4 από το 21,4 των αρχών του 2018.

sp

  Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.