Βουτιά καταγράφουν σήμερα οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές καθώς η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) διέψευσε τις ελπίδες των επενδυτών για πιο αισιόδοξες προοπτικές για τα επιτόκια την ώρα που αυξάνονται οι ενδείξεις για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Οι τιμές πετρελαίου μειώθηκαν πάνω από 3%.

Οι ανησυχίες για την κίνηση της Fed να διατηρήσει σε γενικές γραμμές την κατεύθυνση της πολιτικής της σε ό,τι αφορά τις πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων τα επόμενα δύο χρόνια εξαπλώθηκαν από την Ασία στην Ευρώπη, όπου οι βασικοί δείκτες υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών και οι επενδυτές αναζήτησαν την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν κατά 1,2%, με τα χρηματιστήρια σε Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Δεκέμβριο του 2016.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο του 2017, καταγράφοντας πτώση 0,4% ενώ οδεύει προς την πέμπτη συνεχή ημέρα απωλειών.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25 της ποσοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος 2,25% με 2,50%. Ανακοίνωσε ότι την επόμενη χρονιά θα χρειαστούν «κάποιες περαιτέρω» αυξήσεις επιτοκίων, με τους φορείς χάραξης πολιτικής να προβλέπουν δύο αυξήσεις κατά μέσο όρο αντί για τρεις που προβλέπονταν τον Σεπτέμβριο, μια αλλαγή που συμβάδιζε σε γενικές γραμμές με τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Ωστόσο η μικρή αυτή αναθεώρηση δεν μπορούσε να περιορίσει τις ανησυχίες της αγοράς για περαιτέρω επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας εξαιτίας των εμπορικών εντάσεων με την Κίνα και την εξασθένιση της ώθησης που δόθηκε από τη μείωση φόρων.

«Φαίνεται ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων που ενέχουν ρίσκο ήθελαν μια ισχυρότερη διατύπωση από τη Fed δεδομένης της συνεχιζόμενης εμμονής περί ύφεσης που καταλαμβάνει την αγορά», σχολίασε ο Σάλμαν Άχμεντ, αναλυτής επενδύσεων στην Lombard Odier Investment Managers.

Οι τιμές πετρελαίου μειώθηκαν πάνω από 3%, αντιστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της προηγούμενης ημέρας και κινούμενες προς τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας και πλέον χρονιάς εν μέσω ανησυχιών για την υπερβάλλουσα προσφορά και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην Ασία, ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε νωρίτερα κατά 1%, με τον ιαπωνικό δείκτη Topix να εισέρχεται μαζί με τη Σανγκάη και τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σε έντονα πτωτική αγορά, τη λεγόμενη «bear market», που καθορίζεται ως πτώση άνω του 20% από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα.

Οι ανησυχίες στις χρηματιστηριακές αγορές είχαν ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να στραφούν στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν επτά μηνών. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν νωρίτερα έως το 2,750%, επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από τις αρχές Απριλίου.

Το δολάριο υποχώρησε κατά 0,4% έναντι ενός καλαθιού ανταγωνιστικών νομισμάτων στο 96,68 και κοντά στο χαμηλό 9 ημερών του 96,554 που κατέγραψε χθες. Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,5% στο 1,1429 δολάριο.

Σε ό,τι αφορά άλλες κεντρικές τράπεζες, η Ιαπωνία διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της, όπως αναμενόταν. Το σουηδικό νόμισμα σημείωσε άλμα άνω του 1% έναντι του δολαρίου σήμερα, αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και πάνω από επτά χρόνια.

Το αρνητικό κλίμα επηρέασε και το Χρηματιστήριο Αθηνών, που καταγράφει απώλειες για 5η συνεχή συνεδρίαση.

Ο Γενικός Δείκτης αυτή την ώρα (13:46) καταγράφει απώλειες 0,94% στις 613,16 μονάδες και τον τζίρο στα 20,34 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 0,68%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 1,14% και ο τραπεζικός δείκτης 1,30%.