Σήμερα η στήλη κάνει μία αναδρομή στο 2018, τι έγινε και τι περιμένουμε να γίνει στη χρηματιστηριακή αγορά, η πορεία των εισηγμένων, η ποσοτική χαλάρωση "QE" της ΕΚΤ, ο νέος νόμος περί ανωνύμων εταιρειών, μία τεχνική ανάλυση και ακτινογραφίες των ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Centric, Newsphone και κατασκευαστικές.

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ– ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Με την αλλαγή της νομοθεσίας περί Ανωνύμων Εταιρειών από 1η Ιανουαρίου του 2019 η ελάχιστη ονομαστική αξία ορίσθηκε σε 0,04 ευρώ από 0,30 ευρώ που ήταν προηγουμένως. Η αλλαγή αυτή επιτρέπει στις εισηγμένες εταιρίες να προχωρήσουν σε διαγραφές ζημιών ή απομειώσεων εμφανίζοντας μια πιο ρεαλιστική εικόνα του ισολογισμού τους, αλλά και να επιστρέψουν κεφάλαιο (έως και 26 λεπτά ανά μετοχή) στους μετόχους τους εφόσον όμως υπάρχει η συγκατάθεση από τους ληξιπρόθεσμους πιστωτές τους. Να σημειώσουμε ότι στην Κύπρο το αντίστοιχο όριο είναι το ένα σεντ ανά μετοχή.

  • Επίσης, η μείωση της ελάχιστης ονομαστικής αξίας θα απομακρύνει το ενδεχόμενο των reverse split καθώς οι εταιρίες μέχρι τώρα ήταν υποχρεωμένες να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου σε τιμές έκδοσης όχι μικρότερες από τα 30 λεπτά, γεγονός που τις υποχρέωνε να μειώσουν τον αριθμό των μετοχών με αντίστοιχη αύξηση της ονομαστικής αξίας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η Ελλάδα μετά και την τελευταία αναδιάρθρωση χρέους, έχει την μακρύτερη μέση χρονική ωρίμανση χρέους (πάνω από διπλάσια) από τα ευρωπαϊκά κράτη, με την χαμηλότερη μέση ετήσια εξυπηρέτηση. Επίσης, έχει την μεγαλύτερη ωρίμανση και από τους G20. Ενώ θα είναι το πλέον χαμηλότοκο, μετά και τη σχεδιαζόμενη επαναγορά του ακριβού χρέους της από το ΔΝΤ και τα παλιά ομόλογα της ΕΚΤ, χρησιμοποιώντας μέρος των 24 δις του «μαξιλαριού» και προχωρώντας έτσι σε νέα έμμεση αναδιάρθρωση χρέους

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Άλλη μία χρονιά έκλεισε με δεκάδες μετοχών να χαρίζουν σημαντικά έως απίστευτα κέρδη και αφήστε τους άλλους να κλαίγονται για το ΧΑ και τους επενδυτές του... Αυτά είναι για τους... χαζοχαρούμενους που κάνουν συγκρίσεις και βγάζουν συμπεράσματα από την γενική εικόνα του ΧΑ την οποία όμως καθορίζουν οι γνωστές ΠΑΡΑΓΚΕΣ του. Και να μην ξεχνάμε και πόσες άλλες μετοχές έδωσαν κι αυτές ξεχωριστές αποδόσεις στη διάρκεια της χρονιάς. Η αγορά δεν μετριέται μόνον με...ετήσιες αποδόσεις, υπάρχουν και οι ενδιάμεσες... Ψιλά γράμματα και τι να λέμε τώρα...

ΤΑΜΠΛΟ Χ.Α.- ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Για να διακριθεί μία μετοχή στο πίνακα του ελληνικού χρηματιστηρίου πρέπει απαραιτήτως να έχει την έγκριση του κηδεμόνα της. Τουτέστιν, του μεγαλομετόχου ή των μεγαλομετόχων της. Χωρίς αυτήν την συναίνεση -έστω σιωπηρά- δεν υπάρχει η παραμικρά πιθανότης ανόδου της... Πρόκειται για μία διαπίστωση η οποία δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, ενώ μία ενδεχόμενη διάψευσή της δεν μπορεί να αποτελεί παρά την εξαίρεση η οποία θα επιβεβαιώνει τον κανόνα...

  • ΤΟ ΠΑΡΗΓΟΡΟΝ της όλης υπόθεσης είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι κατά τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήματα οι κ.κ. μεγαλομέτοχοι πλην των αμοιβών+συναλλαγών τους με την εταιρεία ή τον όμιλο αλλά και των μεθόδων τις οποίες μετέρχονται προς προσπορισμόν επιπρόσθετων "ωφελειών" συνηγορούν ή συμμετέχουν – με το αζημίωτο φυσικά- στις αναρριχήσεις των μετοχικών αξιών τους...
  • ΕΙΝΑΙ επομένως ζωτικής σημασίας ο μικροεπενδυτής – συν τοις άλλοις – να διαθέτει σε αυξημένο βαθμό το αισθητήριον της διορατικότητας προκειμένου να εντοπίζει έγκαιρα τις σχετικές... περιπτώσεις.
  • ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ άλλωστε λίγες εκείνες οι μετοχές οι οποίες ενώ επί μακρόν είτε πιέζονταν είτε ευρίσκοντο εν υπνώσει, αιφνιδίως αποκτούν ζωτικότητα και ευλυγισία ξεχωρίζοντας όλως ιδιαιτέρως στις τερματικές παραστάσεις τους...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ- ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018: Μόλις δύο είναι οι μήνες στον ετήσιο απολογισμό του ελληνικού χρηματιστηρίου, που κατάφεραν το 2018 να σταθούν όρθιοι στη κατηφορική πίεση των μετοχικών αξιών με τους υπόλοιπους κυρίως στο 2ο εξάμηνο να αποτελούν απλά πτωτικά σκαλοπάτια προς τις 600 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Το ετήσιο ποσοστό πτώσης προσεγγίζει το -25%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό από τα υψηλά του έτους ξεπερνάει το -33% με το «λείψανο» του τραπεζικού κλάδου να αποτελεί για ακόμα μια χρονιά το χορηγό της καθοδικής τάσης.

Μέσα σε αυτή την οδυνηρή κληρονομιά, που αφήνει το 2018 για το νέο έτος έχει προστεθεί και το διεθνές αρνητικό περιβάλλον με τα διαγράμματα των κατευθυντήριων παγκόσμιων δεικτών να εμφανίζουν μεσομακροπρόθεσμους καθοδικούς σχηματισμούς τόσο μέσα από πτωτικές διασταυρώσεις «αργών» κινητών μέσων όρων, όπως για παράδειγμα αυτή του 50άρη με το 200άρη (Death Cross) όσο και από γνωστά patterns Head & Shoulders, όπου η neckline έχει διασπαστεί ή βρίσκεται υπό πτωτική διερεύνηση.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ- ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: Στατιστικά, με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι μετά από σχεδόν 8 χρόνια ανόδου μπαίνουμε σε ένα "bear market" με ότι αυτό θα συνεπάγεται και για το ελληνικό χρηματιστήριο. Βέβαια ο Γενικός Δείκτης δηλώνοντας παρών μόνο στα καθοδικά momentum, τα τελευταία 8 χρόνια μόνο ανοδικός δεν ήταν, φτάνοντας μάλιστα να καταγράφει από την αφετηρία των 1750 μονάδων έως και -76% απώλειες. Δυστυχώς η πολιτικοοικονομική κρίση των τελευταίων ετών τον άφησε «απότιστο» από τη διεθνή τάση, κάτι ανάλογο δηλαδή, που έγινε και με την ποσοτική χαλάρωση "QE" της ΕΚΤ.

Το ελληνικό χρηματιστήριο όλο αυτό το χρονικό διάστημα συνεχίζει να φυλλορροεί με τους ενεργούς επενδυτές να πέφτουν από τους 109.000 στους 17.000 και τα χαρτοφυλάκια που αποτιμούνται έως 3000 ευρώ να καταλαμβάνουν πλέον το 83,6% του συνόλου από το 67%, που είχαν στα τέλη του 2008. Τα στοιχεία δε που αναρτούνται κάθε μήνα από το Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω του στατιστικού δελτίου «Axia Numbers» είναι τόσο «αιχμηρά», που δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια ισχυρών αλλαγών και για το 2019.

Τέλος από απόψεως τεχνικής ανάλυσης εάν στο πρώτο τρίμηνο του 2019 επιβεβαιωθεί το "bear market" σενάριο η καθοδική ακίδα του Γενικού Δείκτη μπορεί να φτάσει σταδιακά έως και τις 480 μονάδες. Έντονη αλλαγή του εν εξελίξει σκηνικού θα μπορούσε να προκληθεί μόνο με ένα ισχυρό πάτημα άνω των 700 με 710 μονάδων αν και η λίστα με τα θετικά γεγονότα, που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε πολιτικό, μακροοικονομικό και μικροοικονομικό επίπεδο είναι αρκετά μεγάλη και με πληθώρα αστερίσκων.

ΔΕΗ: Αντί να ασχολούμαστε με τις τράπεζες, μπορούμε να ασχοληθούμε μαζί της, που τουλάχιστον έχει ακόμα πολύ λίπος να κάψει. ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑ!!! (P/BV:0,06)

ΑΔΜΗΕ: Μια σταθερή αξία, η οποία διαπραγματεύεται σημαντικά χαμηλότερα της καθαρής της θέσης και προσφέρει και μια εξαιρετική μερισματική απόδοση άνω του 5%. Απαραίτητο συστατικό σε χαρτοφυλάκια υψηλής μερισματικής απόδοσης. (Ρ/Ε18: 10, p/bv 0,67).

ΟΠΑΠ: Σε παρατεταμένο πλαγιοκαθοδικό κανάλι η μετοχή του που έχει συμπληρώσει οκτώ αρνητικές συνεδριάσεις στις τελευταίες εννέα!! ενώ απομακρύνεται και από το ψυχολογικό όριο των 8,0000 ευρώ υποχωρώντας στα 7,5950. Στο -27,67% το 2018 με υψηλό του στα 11,1500 ευρώ από τα οποία απέχει τώρα 47%(!).

ΟΤΕ: Συμπλήρωσε οκτώ στη σειρά αρνητικές παραστάσεις, απομακρύνεται και από το ψυχολογικό όριο των 10,0000 ευρώ υποχωρώντας στα 9,5200 ευρώ. Στο -17,22% το 2018 με υψηλό του στα 12,8100 ευρώ από τα οποία απέχει τώρα 30%. Μαζί με τον ΟΠΑΠ διέψευσαν παταγωδώς τις προσδοκίες που είχε η επενδυτική κοινότητα και δικαιολογημένα από τους τις μετοχές τους.

ΕΧΑΕ: Εντάξει, δεν τα πάει καλά με τον κύκλο εργασιών, τα κέρδη κλπ κλπ. Αλλά η αποτίμηση έχει υποχωρήσει στα 223 εκατ. ευρώ και αν αφαιρέσουμε τα ταμειακά διαθέσιμα των 75 περίπου εκατ. ευρώ (δεν έχει δανεισμό) κατεβαίνει στα 148 εκατ. ευρώ.... Ο όμιλος είναι ευάλωτος ακόμη και για επιθετική εξαγορά...

CENTRIC: Μόνο πίκρα έχει αφήσει στους μετόχους της!!! Ωστόσο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό στοίχημα για το 2019, τόσο ως ένα εξαιρετικό value play, όσο και ως ένα πολύ καλό turn around. Έχοντας πλέον μια ΝΕΑ εταιρεία με καθαρά μετρητά (€12 εκ.), όσα και η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της, απαλλαγμένη από την ζημιογόνα δραστηριότητά της και με ίδια κεφάλαια στα €21,4 εκ., η μετοχή μπορεί να αλλάξει σελίδα λαμβάνοντας υπόψη και ένα άλλο δεδομένο: Την ενδεχόμενη είσπραξη, άλλων €10 εκ.(στους μετόχους αντιστοιχούν λίγο λιγότερα από €9 εκ.), από την πωληθείσα εταιρεία προώθησης τυχερών παιχνιδιών, εφόσον πετύχει τους στόχους της, ακόμα και μέσα στο 2019. Καλό και λελογισμένο στοίχημα!!!! (P/BV:0,6)

NEWSPHONE: Παρόμοια με την παραπάνω περίπτωση, καθώς η εταιρεία έχει €0,15/μετ. καθαρό ταμείο και €11 εκ. παλιές απαιτήσεις από το ελληνικό δημόσιο, οι οποίες σε περίπτωση που εισπραχθούν ακόμα και κουρεμένες, μπορούν να κάνουν την διαφορά όταν η κεφαλαιοποίηση κυμαίνεται κάτω από τα €10 εκ. Να σημειωθεί ότι ήδη η διοίκηση έχει προβεί ήδη στην αγορά επιβατηγού πλοίου, αξιοποιώντας την αυξημένη της ρευστότητα. (P/BV:0,45)

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Σημαντικά κατασκευαστικά έργα εκκινούν το 2019, με ορατά τα οφέλη σε συναφείς κλάδους ενώ η Ανατ.Μακ.Θρ. έχει δεσπόζουσα θέση στο σχεδιασμό. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκτιμά ότι, στο πρώτο εξάμηνο του 2019, θα έχουν συμβασιοποιηθεί έργα 6,8 δις. ευρώ και μέχρι τον Δεκέμβριο έως 9,17 δις. ευρώ, με κυριότερο το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του μετρό, ύψους 1,51 δις. ευρώ. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο ξεκινούν οι εργολαβίες στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος και το νότιο τμήμα του Ε65.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (Ι): Προχωρούν τα έργα παραχώρησης και ΣΔΙΤ τρίτης γενιάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο παραχώρησης στην Ελλάδα, με συνολικό κατασκευαστικό προϋπολογισμό που αγγίζει το 1,6 δισ. ευρώ. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες είναι σε εξέλιξη και ισχυροί όμιλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό εκδήλωσαν ενδιαφέρον, υποβάλλοντας αιτήσεις συμμετοχής στην πρώτη φάση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (ΙΙ): Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για το αεροδρόμιο Καστελλίου, ύψους 520 εκατ. Με τη θετική ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου θα υπογράφει η σύμβαση παραχώρησης και θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του. Με την έναρξη του έργου, θα δημιουργηθούν άμεσα 1.000 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής. Επίσης, 500 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας και εκατοντάδες εκτιμώνται την περίοδο που θα αναπτυχθούν οι νέες εμπορικές υποδομές και χρήσεις.

REDS - ΚΑΜΠ: Αποτιμάται σε 46 εκατ. ευρώ στα 0,8000 ευρώ (+3.90% την Παρασκευή με 15 χιλ. τμχ και σταθερή την Δευτέρα 31/12 με 24.000 χιλ. τμχ και συνεχή bids) με την NAV να παραμένει στα 1,5800 ευρώ και από την οποία απέχει 100%!!!!!!!! Δηλαδή, διαπραγματεύεται με ένα πολύ σημαντικό discount (50%) συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες του κλάδου, αλλά να μην ξεχνάμε σε ποιον όμιλο ανήκει και για τον οποίον είναι σαν να μην υπάρχει στο ταμπλό.

  • Ο δανεισμός στο 6μηνο μειώθηκε κατά 2 εκατ. ευρώ, στα 25,5 εκατ. συγκεκριμένα.
  • Με τον σχετικό δείκτη της δανειακής μόχλευσης να διαμορφώνεται στο εξαιρετικό 0,28.
  • Στο 0,50 η σχέση P/BV.
  • Εκείνο που για μας έχει σημασία είναι, αν ο Ελλάκτωρ όταν την απορροφήσει δώσει κάτι το πολύ καλό στους μικρομετόχους της Reds.
  • Με NAV 1,5800 ευρώ θα μετρήσουμε τι είδους παντελόνια φοράνε οι νέοι μεγαλομέτοχοι του Ελλάκτωρα...
  • ΠΡΩΤΟ ΔΕΙΓΜΑ ΑΡΝΗΤΙΚΟ - ο τρόπος αντιμετώπισης των επενδυτών της ΕΛ-ΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ, αλλά εδώ μπορούν να επικαλεστούν ορισμένες δικαιολογίες...
  • Στη Reds όμως; Δεν τους παίρνει...

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ- Fast Finance ΑΕΠΕΥ: Το 2018 μάς άφησε χωρίς καλά νέα, χωρίς ιδιαίτερα deals, χωρίς πρόσβαση στις Αγορές και με έναν τραπεζικό κλάδο να παραπαίει, ψάχνοντας και πάλι λύσεις. Η ανακοίνωση συγχώνευσης της Eurobank με την Grivalia είναι ίσως και το μοναδικό σοβαρό νέο που δίνει λύση στα προβλήματα της Τράπεζας, κάνοντάς την, ουσιαστικά, οδηγό στον κλάδο. Η μόνη με μεγάλο βασικό Μέτοχο, που ίσως είναι και ο μόνος μεγάλος Ξένος Επενδυτής στη χώρα, ο οποίος δείχνει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά στο μέλλον. Οι εξελίξεις μας αναγκάζουν να βάλουμε στις επιλογές μας και τη Eurobank, θυμίζοντας πως τα τελευταία χρόνια η μοναδική επιλογή μας στον κλάδο είναι η Alpha. Άλλο ένα deal που φαίνεται να δίνει λύση στη μητρική είναι η ανακοίνωση-συγχώνευση, στην εκπνοή του χρόνου, του Ελλάκτωρα με τον Άνεμο.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ(Ι): Το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι οι Επενδυτές έχουν εξαφανιστεί από την Αγορά, με τους Εγχώριους Παίκτες να μην μπορούν να ισορροπήσουν το Χρηματιστήριο. Η τελευταία συνεδρίαση του χρόνου μπορεί να δώσει μία ωραιοποίηση, ειδικά σε μεγάλες θέσεις θεσμικών, η οποία όμως δεν θα αλλάξει τα δεδομένα. Η Αγορά, ουσιαστικά, έχει γυρίσει στις αρχές του 2016, που ξεκίνησε και η κίνηση στις 895 μονάδες του Δείκτη. Για να καταλάβουμε τι έχει συμβεί στον τραπεζικό κλάδο, αρκεί να πούμε ότι από εκείνη την περίοδο έχει χάσει τη μισή του αξία, χωρίς ποτέ να έχει καταφέρει να πάρει κάποια σημαντική μεσοπρόθεσμη ανοδικότητα, όπως έκαναν οι υπόλοιπο τίτλοι και δείκτες. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι αργά ή γρήγορα θα βρεθεί μία πιο μακροπρόθεσμη λύση στον πολύπαθο κλάδο, που θα αλλάξει τα δεδομένα για πολλά χρόνια. Μέχρι αυτό να συμβεί, ο κλάδος θα παραπαίει με εκλάμψεις περιμένοντας τη λύση.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ(ΙΙ): Μεσοπρόθεσμα, τεχνικά, παραμένουμε πτωτικοί εδώ και αρκετούς μήνες, με τις Ξένες Αγορές να ακολουθούν παρά πόδας, μετά από αρκετά χρόνια, δίνοντας ένα παραπάνω «βαρίδι» στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Αυτό από μόνο του μας κάνει επιφυλακτικούς, με αυξημένη προσοχή στις επιλογές μας, αλλά και «stops» ανά χείρας. Από την άλλη, αν δούμε την οικονομία και τις εταιρείες, θα λέγαμε πως έχουν ήδη αρχίσει να καλυτερεύουν, με το 2019 να φαίνεται ότι θα είναι μία χρονιά ανάκαμψης. Τουρισμός και real estate, προς το παρόν, πρωτοστατούν, ενώ ο κλάδος της Ενέργειας φαίνεται να συνεχίζει και το 2019 να βγάζει deals και να αναπτύσσεται. Το 2019 μην ξεχνάμε είναι εκλογική χρονιά και μετά από 10 χρόνια το πιθανό είναι πως το Χρηματιστήριο θα δοκιμάσει να προεξοφλήσει θετικά την πιθανή αλλαγή πολιτικής, κάτι που θα συμβεί όταν οι εκλογές πλέον είναι ορατές χρονικά.

  Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.