Στο σημερινό Money Money σχόλια παρατηρήσεις και εκτιμήσεις για το παρόν και το μέλλον της χρηματιστηριακής αγοράς, στοιχεία για τα κρατικά ομόλογα και την έξοδο στις αγορές, πληροφορίες για τους Scalpers και τον Δείκτη Σχετική Δύναμης, τις κλασσικές ακτινογραφίες εισηγμένων επιχειρήσεων, καθώς και για τον λόγο που πολλές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές χαλάνε λίγο μετά το τέλος της εγγύησης.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ: Το ερώτημα προφανώς που πρέπει να απευθύνουν οι επενδυτές του ΧΑ είναι αν βλέπουν καλύτερες μέρες στην οικονομία.

  • Αν πιστεύουν σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, σε βελτίωση της κατανάλωσης μέσω ανάπτυξης ή εξαγωγών και αν θεωρούν ότι η χώρα θα προσελκύσει επενδύσεις.
  • Οι επιχειρήσεις που τα κατάφεραν μέσα στην κρίση, θα μπορέσουν εύκολα να αυξήσουν τα κέρδη τους σε περίοδο ανάπτυξης
  • Και θα αποδείξουν ότι οι σημερινές αποτιμήσεις ακόμα και μετά από άνοδο 100% είναι αστείες.

ΜΗΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΣΘΕ και μην δίνετε σημασία στην παραπληροφόρηση... Δεν βάζουν τόσα δισ. ευρώ οι ξένοι στην Ελλάδα, για να τα χάσουν... Το ΧΑ θα ζήσει μέρες από τα παλαιά... 'Οχι ότι δεν τις έχει ζήσει σε αρκετές δεκάδες χαρτιά σε αυτή την μαύρη 7ετία... Απλά, τώρα θα έχουμε άλλα κόλπα...

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ: Στα χρηματιστήρια αυτό που μετράει περισσότερο είναι το μέλλον. Θεωρητικά οι τιμές αντανακλούν κάθε στιγμή την πληροφορία που είναι διαθέσιμη. Οι προσδοκίες που ενσωματώνονται στις μετοχές έρχονται στο παρόν με ένα συντελεστή προεξόφλησης.

  • Ο συντελεστής έχει δύο βασικά στοιχεία: Το ρίσκο της χώρας και το επιπλέον ρίσκο που έχει η Αγορά. Το ρίσκο της χώρας προσδιορίζεται από την εικόνα που έχει το δεκαετές ομόλογο. Οι δύο αυτοί συντελεστές δημιουργούν το λεγόμενο «ασφάλιστρο κινδύνου».

H αγορά πάντα θα παίζει το δικό της χαρτί, που είναι καλά φυλαγμένο και θα αφήνει τους υπόλοιπους να εκτίθενται...

ΑΓΟΡΑ – ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Η Αγορά μας ήταν, είναι και θα παραμείνει BULL για τα καλά έως εξαιρετικά χαρτιά της που φυσικά και δεν μετρώνται στα δάκτυλα της μίας ή και των δύο χειρών. Αλλά ξεπερνούν μία 30άδα που αποτελεί την πραγματική δύναμη πυρός του ελληνικού χρηματιστηρίου... Με τους φωστήρες όμως της Λεωφ. Αθηνών 110 να έχουν πετύχει το ακατόρθωτο, δηλαδή τον τετραγωνισμό του κύκλου(!!)... Με μία σειρά ακατανόητων, παρανοικών αποφάσεων και ενεργειών που εμφανίζουν την ελληνική αγορά να παραπαίει λόγω του τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα που την έχουν φορτώσει...

  • Είναι εγκληματικό το ξεχαρβάλωμα της ελληνικής αγοράς και η υποβάθμισή της, η καταβύθιση της. Πραγματικά απίστευτο φαινόμενο... που μόνον η νοσηροτέρα των φαντασιών θα μπορούσε να μετουσιώσει σε πραγματικότητα...
  • ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙΣ μία 50άδα εξαιρετικών εταιρειών μέσα στα πιο ΜΑΥΡΑ ΧΡΟΝΙΑ της ελληνικής σύγχρονης οικονομικής ιστορίας και να τα έχεις... "Αγα@ήσει" έτσι...
  • ... ΩΣΤΕ να φτάσεις τον ΓΕΝΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ της στις...500 και 600 μονάδες αλλά και...700 ή 800 μονάδες- μικρή η διαφορά άλλωστε...

ΕΚΘΕΣΕΙΣ: Απλά, τις διαβάζουμε για να δούμε προς τα που το πάνε το εκάστοτε... γράμμα. Η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη έχει χαθεί και δεν ανακτάται πλέον... Πλην ορισμένων γνωστών εξαιρέσεων που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα...

Η ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΩΔΟΣ των ΑΧΕ στο παρελθόν, που μας έφτασε στο μαύρο παρόν:

  • Που πάς να...μπλέξεις με αυτό το χαρτάκι;
  • Να θέλεις να βγεις και να μην μπορείς...
  • Πάρε καμμιά...τραπεζάρα να τα κονομήσεις...
  • Κι ας το έλεγαν το...χαρτάκι... ΚΑΡΕΛΙΑΣ, AUTOHELLAS, KAΡΑΤΖΗΣ
  • Κι όλα τα συμπαρομαρτούντα της κλάσης τους...
  • ΦΥΣΙΚΑ, δεν έχουν αλλάξει και πολύ τα πράγματα τώρα.

ΜΟΛΙΣ ΣΤΟ 2,97% η απόδοση χθες του πενταετούς: Πιθανώς να υπάρξει έξοδος στις αγορές την επόμενη εβδομάδα μετά την υπερψήφιση των Πρεσπών. Θυμίζω 4,95% ήταν η απόδοση του πεντετούς επί «σαξές» Σαμαρά που λήγει εντός του 19. Φαντάσου τώρα να αντικατασταθεί με περίπου μισή απόδοση. Το λες και τρελή ειρωνεία...

ΒΡAXYΠΡΟΘΕΣΜΟΣ κερδοσκόπος (scalper)είναι ο επενδυτής που αγοράζει και πουλάει χρεόγραφα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του χρηματιστηρίου, με σκοπό να αποκομίσει μικρά κέρδη από την κάθε βραχυχρόνια θέση του.

Το scalping είναι μια πολύ δημοφιλής διαπραγματευτική στρατηγική μεταξύ των επαγγελματιών επενδυτών και θεωρείται η πιο βραχυπρόθεσμη από όλες, συμπεριλαμβανομένου του ημερήσιου trading (day trading).

Παράδειγμα: Ένας day trader μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα γράφημα πέντε λεπτών, και να κάνει τέσσερις ή πέντε συναλλαγές ανά ανά μέρα διαπραγμάτευσης, με κάθε διαπραγμάτευση να είναι ενεργή για μισή ώρα.

  • Αντίθετα, ένας scalper μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα γράφημα μετοχής πέντε δευτερολέπτων (όπου κάθε τιμή αντιπροσωπεύει πέντε δευτερόλεπτα συναλλαγών), και να κάνει είκοσι ή τριάντα συναλλαγές την ημέρα, με κάθε συναλλαγή να είναι ενεργή για μόλις δύο λεπτά.Οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές (scalpers) είναι πάντα τεχνικοί αναλυτές (κι όχι θεμελιώδεις), και χωρίζονται σε: ευκαιριακούς (discretionary) και συστηματικούς (system)

ΟΙ ευκαιριακοί scalpers παίρνουν κάθε απόφαση σε πραγματικό χρόνο, ενώ οι συστηματικοί ακολουθούν ένα σύστημα και δεν κάνουν μεμονωμένες κινήσεις χωρίς να τις έχουν σχεδιάσει.

  • Οι scalpers χρησιμοποιούν κυρίως τις τιμές της αγοράς για να πάρουν τις αποφάσεις τους
  • Αλλά ορισμένοι από αυτούς χρησιμοποιούν επίσης έναν ή περισσότερους τεχνικούς δείκτες (π.χ. κινητούς μέσους όρους)
  • Ενώ πρέπει να είναι είναι ικανοί να αντιδρούν ακαριαία σε διακυμάνσεις της αγοράς.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στα 2,9000 ευρώ ανέβασαν την τιμή στόχο για την μετοχή του οι αναλυτές της Euroxx. Mακάρι να επαληθευτούν.

ΣΧΟΛΙΟ - φίλης μας οικονομολόγου: Κάποιοι που παριστάνουν τους ηλίθιους η είναι ηλίθιοι (δεν βάζω και χέρι στη φωτιά καθότι το κάψιμο είναι σίγουρο), μιλάνε για αύξηση δημοσίου χρέους από πέρυσι ως εφέτος κατα 21 δις. Και επειδή τό'χαμε προβλέψει, το είχαμε αναφέρει. Τώρα άρχισε να κυκλοφορεί ευρέως από άσχετους.

'Εχει εγγραφεί στο τρίτο τρίμηνο του 2018 αν θυμάμαι καλά και οφείλεται στο μαξιλάρι των 24,1 δις που μας δόθηκε από τους ευρωπαίους μετά την λήξη του μνημονίου. Αυτό είναι η εγγύηση του μελλοντικού δανεισμού μας από τις αγορές που δεν αγγίζουμε. ΄Ητοι τα συνολικά 30 δισ. του capital buffer, προήλθαν από τα 24,1 δισ. ως αχρησιμοποίητο υπόλοιπο του τρίτου μνημονίου και τα άλλα περίπου 6 δισ. είναι η συμμετοχή των κεφαλαίων του δημοσίου. Τα χρήματα αυτά φυλάσσονται στην ΤτΕ. Δεν ξοδεύονται, αλλά εγγράφονται στο δημόσιο χρέος. 

ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ είναι εκεί... Και το δημόσιο χρέος δεν έχει αυξηθεί παρά μόνο λογιστικά... Μάλλον μειώνεται αφού οι τόκοι του πληρώνονται πλέον από εσωτερικούς πόρους από τα πρωτογενή πλεονάσματα ετησίως έτσι όπως ορίστηκε από τη τελευταία αναδιάρθρωση χρέους. Κι αν βάλεις κάτω τα ποσά, κάνοντας τους υπολογισμούς σου, θα διαπιστώσετε μείωση του δημοσίου χρέους. (24 δις πήραμε χωρίς να χρησιμοποιήσουμε, αλλά έχουμε αύξηση χρέους 21 δις, άρα επί της ουσίας μείωση κατά 3 δις).

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Να προσέχετε ιδιαίτερα τα πακέτα σε μετοχές που δεν διακρίνονται από εμπορευσιμότητα (αλλά όχι μόνον σε αυτές, το φαινόμενο είναι γενικό και διαχρονικό) ενώ πραγματοποιούνται και στα υψηλά τους ή πολύ κοντά σε αυτά... Μεσολαβούν "δωράκια" και μάλιστα όχι ευκαταφρόνητα... Κι αργότερα τα αδειάζουν στην πλάτη του καμπούρη.

JUMBO- ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ τι σημαίνει πραγματική κλάση: 'Αλλη κλάση η δική της μετοχή, δεν έχει καμία σχέση ούτε μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες εισηγμένες του Χ.Α. Απλά, να επαναλάβουμε... Με τον ΓΔ στις 6484 μονάδες στις 17 ΣΕΠΤ. 1999 (και κλείσιμο στις 6355 την ίδια ημέρα) η μετοχή της διαπραγματευόταν στα... 2,0000 ευρώ. Χωρίς σχόλια... Προσθέστε και τι μερίσματα έχει διανείμει όλα αυτά τα χρόνια... Στην Στρατόσφαιρα και νο.1 στο ταμπλό του Χ.Α.

REDS – ΚΑΜΠ: Η Grivalia αποτιμάται σε επίπεδα ανώτερα της NAV της, σε παραπλήσια επίπεδα οι ΠΑΝΓΑΙΑ και ΛΑΜΔΑ... Το ίδιο και η ΤΡΑΣΤΟΡ. Και έχεις και την... "λεγάμενη" που απέχει από την δική της NAV σχεδόν 160%(!!)... ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ τέτοιο φαινόμενο στον κλάδο... Μεγάλη ευκαιρία για πραγματικούς επενδυτές...

ΚΑΝΑΚΗΣ: Εταιρεία φαινόμενο, δικαιωματικά πάντα με μία θέση στη πρώτη 10άδα... Εταιρεία που σέβεται θεσμό, επενδυτές και πάνω από όλα τον ίδιο της τον εαυτό...Συγχαρητήρια στον μεγαλομέτοχο...

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Έχεις διερωτηθεί ποτέ γιατί ο εκτυπωτής ή ο σαρωτής σου «τα φτύνουν» λίγο καιρό αφού λήξει η εγγύηση; Έχεις ποτέ επιχειρήσει να αλλάξεις την διαρκώς «κουρασμένη» μπαταρία του smart-phone σου ή κάποιο ζωτικής σημασίας εξάρτημα του φορητού υπολογιστή σου, για να διαπιστώσεις πως σε συμφέρει καλύτερα να αγοράσεις καινούργιο;

  • Δεδομένου πως η απάντηση είναι σίγουρα «ναι», καθώς όλοι έχουμε έρθει σε αυτή τη θέση, τότε ξέρεις από πρώτο χέρι τι σημαίνει «προμελετημένη απαρχαίωση» ή «προκαθορισμένη παλαίωση». Όταν, δηλαδή, η συσκευή σου καθίσταται αναλώσιμη, ξεπερασμένη, μη χρήσιμη.
  • Οι παραπάνω περιπτώσεις είναι ενδεικτικές της πολιτικής πολλών εταιρειών, οι οποίες μειώνουν σκόπιμα τη διάρκεια ζωής των προϊόντων τους, προκειμένου οι καταναλωτές να συνεχίσουν να ξοδεύουν.
  • Η ενσωματωμένη ή προσχεδιασμένη παλαίωση αποτελεί μεν μία κερδοφόρο επιχειρησιακή στρατηγική, ωστόσο οι επιπτώσεις της αποδεικνύονται εξαιρετικά επιβλαβείς τόσο για το καταναλωτικό κοινό, όσο και για τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, οι οποίες μετατρέπονται σε πραγματικές χωματερές και γιγαντιαίους κάλαθους χιλιάδων τόνων ηλεκτρονικών απορριμμάτων.

ΔΕΙΚΤΗΣ Σχετικής Δύναμης (Relative strength index) – ένας από τους πιο δημοφιλείς δείκτες: Ο δείκτης Σχετικής Δύναμης είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς δείκτες. Πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Welles Wilder to 1978. Το όνομα του δείκτη είναι μάλλον παραπλανητικό, αφού δεν συγκρίνει τη σχετική απόδοση δύο μετοχών, αλλά την εσωτερική δύναμη μιας μετοχής. Ενα πιο σωστό όνομα θα ήταν δείκτης εσωτερικής δύναμης.

Ερμηνεία: Οταν ο Wilder παρουσίασε το δείκτη για πρώτη φορά πρότεινε την περίοδο των 14 ημερών ως την καλύτερη για το δείκτη. Σήμερα οι περίοδοι των 9 και 25 ημερών είναι εξίσου δημοφιλείς. Φυσικά όσο μικρότερη είναι η περίοδος τόσο πιο πολλά ζικ-ζακ παρουσιάζει ο δείκτης (αυτό ισχύει για όλους τους δείκτες).

  • Ο δείκτης Σχετικής Δύναμης ακολουθεί τις αλλαγές στην τιμή της μετοχής και η τιμή του κυμαίνεται ανάμεσα στο 0 και το 100. Μια επικρατούσα μέθοδος ανάλυσης του δείκτη είναι η παρατήρηση αποκλίσεων ανάμεσα στο δείκτη και την τιμή της μετοχής.
  • Αν η μετοχή ανεβαίνει συνεχώς, αλλά η ανοδική της πορεία δεν ακολουθείται από ψηλότερες τιμές του δείκτη Σχετικής Δύναμης, τα πράγματα μάλλον δεν είναι ρόδινα.
  • Αν μάλιστα ο δείκτης αντί να φτάσει σε ψηλότερη τιμή πέσει πιο χαμηλά από κάποιο άλλο πρόσφατο χαμηλό σημείο, ενώ η μετοχή ανεβαίνει σε ψηλότερα επίπεδα ("αποτυχίας διάσπασης", failure swing), τότε τα πράγματα όχι μόνο δεν είναι ρόδινα αλλά μάλλον είναι σκούρα.

ΔΕΙΚΤΗΣ Σχετικής Δύναμης (Relative strength index)(Ι): Ο Wilder τονίζει μερικές από τις πέντε χρήσεις αυτού του δείκτη- 

α) Ακραίες τιμές του δείκτη: Συνήθως ο δείκτης φτάνει σε κορυφές όταν ξεπεράσει το 70 και πατώνει όταν πέσει κάτω από 30. Μάλιστα αυτό γίνεται συνήθως πριν η ίδια η μετοχή να φτάσει σε αντίστοιχα επίπεδα.

β) Σχέδια γραφημάτων: Στο δείκτη Σχετικής Δύναμης συχνά παρατηρούμε σχεδιασμούς "κεφαλιού και ώμων" ή "τριγώνων" που μπορεί και να μην είναι ορατοί στο γράφημα τιμών. 

γ) Αποτυχίες διάσπασης (ή ξεπέρασμα τιμών στήριξης ή αντίστασης): Συμβαίνουν όταν ο δείκτης ξεπερνάει κάποια προηγούμενη μέγιστη τιμή (κορυφή) ή πέφτει κάτω από κάποια προηγούμενη ελάχιστη τιμή (πυθμένας). 

δ) Στήριξη και αντίσταση: Ο δείκτης δείχνει μερικές φορές επίπεδα στήριξης ή αντίστασης καλύτερα από ό,τι οι τιμές τις μετοχής καθ' εαυτές.

ε) Αποκλίσεις: Όπως ήδη αναφέρθηκε, οι αποκλίσεις συμβαίνουν όταν η τιμή της μετοχής ανεβαίνει (ή κατεβαίνει) και η άνοδος (ή η κάθοδος) αυτή δεν επιβεβαιώνεται από ανάλογες κινήσεις στην τιμή του δείκτη Σχετικής Δύναμης. Αυτό που συνήθως ακολουθεί αυτές τις αποκλίσεις είναι διόρθωση (αντιστροφή) της τιμής της μετοχής και κίνηση ανάλογη με αυτήν του δείκτη.

VIOHALCO: Ο ακόλουθος πίνακας συνοψίζει τα πιο σημαντικά ακίνητα της 

ΑΚΙΝΗΤΟ ===  ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ===  '000 m² (Αναφέρεται σε δομημένες επιφάνειες)

  1. Κατάστημα IKEA & Εμπορικό Κέντρο River West Λεωφόρος Κηφισού 96, Αιγάλεω, Ελλάδα 123,5
  2. Ξενοδοχείο (Wyndham Grand Athens) Πλατεία Καραϊσκάκη, Αθήνα, Ελλάδα 23,9
  3. Βιομηχανικά κτίρια και γραφεία (πρώην εργοστάσιο BIC) Οινόφυτα, Ελλάδα 9,5
  4. Εμπορικό Πάρκο Mare West Κόρινθος, Ελλάδα 14,0
  5. Συγκρότημα γραφείων Λεωφόρος Κηφισίας 115, Αθήνα, Ελλάδα 38,9
  6. Συγκρότημα γραφείων Εθνικής Αντιστάσεως 57, Χαλάνδρι, Ελλάδα 6,0
  7. Συγκρότημα γραφείων Αποστολοπούλου 26, Χαλάνδρι, Ελλάδα 10,9
  8. Συγκρότημα γραφείων Λεωφόρος Nikola Vaptzarov 53A, Σόφια, Βουλγαρία 5,0
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Όνομα Απόδοση Βάση Μέγιστη Ελάχιστη Μετ. Μετ.% Ώρα
Ελλάδα 1 μην. 1,44 1,35 1,44 1,44 0,09 6,67% 12:57:38
Ελλάδα 3 μην. 1,48 1,46 1,48 1,48 0,02 1,37% 12:57:24
Ελλάδα 6 μην. 1,5 1,49 1,5 1,5 0,01 0,67% 12:57:38
Ελλάδα 5 ετ. 3,01 3,005 3,083 2,977 0,005 0,17% 16:17:11
Ελλάδα 10 ετ. 4,128 4,154 4,153 4,128 -0,026 -0,63% 16:23:24
Ελλάδα 15 ετ. 4,669 4,676 4,694 4,657 -0,007 -0,15% 16:22:29
Ελλάδα 20 ετ. 4,934 4,936 4,949 4,921 -0,002 -0,04% 16:22:27
Ελλάδα 25 ετ. 5,016 5,008 5,024 5,015 0,008 0,16% 16:23:18

  Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.