Στη σημερινή στήλη μπορείτε να διαβάσετε τα βασικά μεγέθη και δείκτες των ΕΛΠΕ και του Περσέα για το 2018, καθώς και εκτιμήσεις για τον όμιλο Μυτιληναίου, το κλασσικό σχόλιο για την αγορά του ΧΑ αλλά και για το «Φαινόμενο του Σαββατοκύριακου», που θέλει τις μετοχές να αποδίδουν χειρότερα μετά από την διακοπή του διημέρου.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - 2018 - Τα βασικά μεγέθη και δείκτες: Κύκλος Εργασιών: 9,77 δισ. ευρώ. EBITDA: 711,4 εκατ. ευρώ Κέρδη μετά από φόρους: 211,6 εκατ. ευρώ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΘΑΡΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ: 346 εκατ. ευρώ. Απαιτήσεις από πελάτες: 821,6 εκατ. ευρώ.

Σύνολο ιδίων κεφαλαίων: 2,33 δισ. ευρώ ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 1,46 δισ. ευρώ. 

Συναλλαγές+αμοιβές διευθυντικών στελεχών και μελών της διοίκησης: 6,25 δισ. ευρώ.

Απασχολούμενο προσωπικό στις 31/12: 2846 άτομα - ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 2,46 δισ. ευρώ.

P/E: 11,6

P/BV: 1,05

ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝ.ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,63 – μεγάλη βελτίωση

EV/EBITDA: 5,5

NETDEBT/EBITDA: 2

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ - ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Η προεξόφληση για εύρεση λύσης για την 1η κατοικία μεταξύ Τραπεζών – Θεσμών και Κυβέρνησης, αλλά και η φημολογία για νέα επικείμενη έξοδο στου Ελληνικού Δημοσίου στις Αγορές με 10ετες ομόλογο πέριξ του 3,8%, λειτούργησε ως "καύσιμο" της ανοδικής κίνησης. Τα Ελληνικά ομόλογα, αποκλιμακώθηκαν ελαφρώς και η 10ετης έκδοση κινείται, πλέον, λίγο κάτω από το 3,70%, υποψιάζοντας τους Εμπλεκόμενους, ότι η έκδοση του 10ετους ομολόγου είναι πολύ κοντά, αν δεν αλλάξει δραματικά το διεθνές περιβάλλον.

  • Αν και το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο, η προδιαγραφόμενη πολιτική αλλαγή, (όποτε και να γίνει με απώτατο όριο τον Οκτώβριο), αλλά και η φιλοεπενδυτική πολιτική που προαναγγέλλεται, λειτουργεί θετικά, όσο το διεθνές περιβάλλον δεν δημιουργεί επιπλοκές.
  • Παρά την έντονη ανοδική κίνηση των Τραπεζικών μετοχών και την "χαμένη μάχη" του Φεβρουαρίου των "short", οι Ξένοι Επενδυτές συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις πωλητικές θέσεις τους και ο χρόνος θα δείξει ποιος τελικά θα κερδίσει τον "ακήρυχτο Τραπεζικό πόλεμο".

ΠΕΡΣΕΥΣ – 2018:  Κύκλος Εργασιών: 45,75 εκατ. ευρώ. EBITDA: 5,97 εκατ. ευρώ Κέρδη μετά από φόρους: 2,93 εκατ. ευρώ ΤΑΜΕΙΟΝ: 9,27 εκατ. ευρώ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΘΑΡΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ: 8,94 εκατ. ευρώ Απαιτήσεις από πελάτες: 42,17 εκατ. ευρώ. 

Σύνολο ιδίων κεφαλαίων: 24,42 εκατ. ευρώ ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 11 εκατ. ευρώ από 20,2 εκατ. το 2017. Συναλλαγές+αμοιβές διευθυντικών στελεχών και μελών της διοίκησης: 1,1 εκατ. ευρώ. Απασχολούμενο προσωπικό στις 31/12: 71 άτομα - ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 18,1 εκατ. ευρώ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ

  • ΤΙΜΗ: 1,0500 ευρώ
  • Κ/φση: 18,1 εκατ. ευρώ
  • P/E: 6,2
  • P/BV: 0,74
  • ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝ.ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,45
  • EV/EBITDA: 4,9
  • NETDEBT/EBITDA: 1,8

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Ο τζίρος για την τρέχουσα χρήση αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ με ιδιαίτερα αυξημένη συνεισφορά από το κλάδο της ενέργειας και από τα έργα EPC.

  • Η δραστηριότητα της METKA αναμένεται να ενισχυθεί από την επανεκκίνηση της δραστηριότητας στην Γκάνα και την Λιβύη ενώ ισχυρή αναμένεται να είναι η συνεισφορά των κατασκευών σε φωτοβολταϊκά πάρκα.
  • Το αντικείμενο των φωτοβολταικών κερδίζει συνεχώς έδαφος λόγω της μείωσης κόστους των πάνελς και της αύξησης της απόδοσης με αποτέλεσμα η Αγορά να ανοίγει με ταχύτατους ρυθμούς διεθνώς.
  • Μόνο από την Αγορά της Αυστραλίας η Μυτιληναίος αναμένει έσοδα της τάξης των 250 εκατ. ευρώ σε διάφορα έργα τα οποία μπαίνουν σε ουρά υλοποίησης.
  • Με τον τζίρο στα 2 δις η διοίκηση εκτιμά ότι η αύξηση στα λειτουργικά και τα καθαρά κέρδη δεν θα είναι μικρότερη από 30% και μέσα σε αυτά δεν περιλαμβάνονται άλλες νέες προσθήκες έργων.
  • Ακόμα καλύτερη είναι η πορεία των ελεύθερων ταμειακών ροών για τις οποίες ο όμιλος αναμένει να διαμορφωθούν μετά τις κεφαλαιουχικές δαπάνες των 200 εκατ. ευρώ σε 60 με 100 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος έχει ήδη ανακοινώσει μέρισμα της τάξης των 36 λεπτών ανά μετοχή για το 2018

ΟΤΕ: Στα 12,5000 ευρώ διατηρούν την ΔΙΚΑΙΗ ΤΙΜΗ για τον τίτλο του οργανισμού οι αναλυτές της Ν.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΑΧΕΠΕΥ μετά την δημοσίευση της ετησίας χρήσης 2018.

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ Σαββατοκύριακου: Είναι το φαινόμενο που παρατηρείται στις χρηματαγορές όταν οι αποδόσεις των μετοχών τις Δευτέρες είναι συχνά σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από τις αποδόσεις των μετοχών τις Παρασκευές. Μερικές θεωρίες ισχυρίζονται ότι το φαινόμενο οφείλεται στην τάση των εταιριών να ανακοινώνουν άσχημα νέα την Παρασκευή μετά το κλείσιμο των χρηματιστηρίων για να μειώσουν τις τιμές την Δευτέρα. Άλλοι αναφέρουν ότι το φαινόμενο του Σαββατοκύριακου μπορεί να συνδέεται με το short selling το οποίο θα επηρέαζε τις τιμές των μετοχών που ενδιαφέρουν τους short traders. Μια εναλλακτική εξήγηση είναι ότι το φαινόμενο οφείλεται απλά στην αλλαγή διάθεσης των επενδυτών από Παρασκευή σε Δευτέρα.

   Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.