Πρώτη ημέρα της εβδομάδας και η στήλη σας παρουσιάζει την ατζέντα της εβδομάδας μαζί με τον καθιερωμένο σχολιασμό της αγοράς. Επιπροσθέτως, διαβάστε για την πολύ σημαντική εταιρική πράξη της εξαγοράς (και η διαφορά με την συγχώνευση) καθώς και δύο επισημάνσεις για την Ευρωζώνη αλλά και την πτώση του ρυθμού αύξησης του γερμανικού ΑΕΠ.

ΘΕΣΜΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ: Αγορά από άλλες εποχές, με συμπαθητικό τζίρο, χωρίς να ακούει αρνητικά νέα. Φαίνεται πως αργά ή γρήγορα θα βρεθεί λύση και στον τραπεζικό μιας και είναι αναγκαίο για να αλλάξουν τα δεδομένα. Η κυβέρνηση από την άλλη τρέχει να κλείσει τα προαπαιτούμενα που έχουν μείνει πίσω για να πάρει την επόμενη δόση γεγονός που βοηθάει σαν νέο σε αναμονή.

  • Στο τεχνικό σκέλος συνεχίζουμε να είμαστε υπεραγορασμένοι με την αγορά να πλησιάζει
    στο πολύ σημαντικό επίπεδο της ζώνης του 750-760 επιπέδου που δύσκολα θα
    ξεπεραστεί χωρίς νέα. Η ζώνη των 690-700 γίνεται σημαντική στήριξη στο ημερήσιο γράφημα... Ενώ ακόμα δεν έχουμε δει υπερβολές και όγκους μιας και η αγορά κινείται με ομαλό ρυθμό με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, χωρίς να έχουμε ακόμα μεγάλη συμμετοχή από το ευρύ κοινό.

Η αλήθεια είναι, πως αν τα νούμερα για την οικονομία και παράλληλα για την χώρα πάνε όπως έχουν υπολογιστεί, μπροστά μας έχουμε να δούμε τόσα θετικά που σύντομα θα κοιτάμε πίσω και θα αναρωτιόμαστε γιατί δεν βλέπαμε λίγο πιο μπροστά.

  • Η αγορά είναι πολλά χρόνια πιεσμένη και υπνωτισμένη και ψάχνει την αφορμή για να τρέξει, μαζί πάντα με την οικονομία που ήδη δείχνει θετικά σημάδια μετά από αρκετά χρόνια. Ακόμα, μία πολύ μικρή μερίδα των ξένων επενδυτών μας έχει στον χάρτη και θα πρέπει να αναλογιστούμε τι θα συμβεί σε μία τόσο ρηχή αγορά αν οι ξένοι αποφασίσουν να μας βάλουν και πάλι στον χάρτη.

Η διόρθωση από την ισχυρή άνοδο των έξι εβδομάδων αποδείχθηκε σύντομη και ελεγχόμενη, καθώς ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε εκ νέου σε θετικό πρόσημο την εβδομάδα που πέρασε. Η κατά μία μικρότερη σε συνεδριάσεις εβδομάδα που πέρασε, ουδόλως πτόησε το ενδιαφέρον, με τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές να κινούνται κοντά στα 60 εκατ. ευρώ.

Αν και οι αποδόσεις δεν είναι ομοιόμορφες, το ενδιαφέρον έχει διαχυθεί σε μεγαλύτερο αριθμό τίτλων από όλο το φάσμα της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., ενώ παρατηρούνται μετά από αρκετό καιρό ικανοποιητικές εισροές τόσο στην Θεσμική διαχείριση, όσο και σε κωδικούς Ιδιωτών. Η σημαντική κάλυψη της έκδοσης του ομολόγου της Αεροπορίας Αιγαίου είχε ανάλογη συνέχεια και στο Χρηματιστήριο, βελτιώνοντας αφενός την οπτική για νέες εκδόσεις, επαναφέροντας αφετέρου μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης προς την Ελληνική Αγορά εταιρικών αξιογράφων.

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Τα αποτελέσματα των ΕΧΑΕ και Motor Oil σήμερα το απόγευμα ανοίγουν την αυλαία των προγραμματισμένων γεγονότων της. Οι δύο εταιρείες έχουν προγραμματισμένες τηλεδιασκέψεις την επόμενη ημέρα, προκειμένου να ενημερώσουν τους αναλυτές για τα μεγέθη του 2018 αλλά και τις προοπτικές της νέας χρονιάς.

  • Το απόγευμα της Τρίτης 19/3 είναι η σειρά της Fourlis να ανακοινώσει τα μεγέθη της περυσινής χρονιάς, το μέρισμα αλλά και την πορεία απόσχισης της ΑΕΑΑΠ. 
  • Την Τετάρτη το πρωί η διοίκηση της εταιρείας έχει προγραμματίσει την ετήσια ενημέρωση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
  • Την Πέμπτη (21/3) οι Τιτάν, CNL Capital, Autohellas και Μοτοδυναμική θα ανακοινώσουν αποτελέσματα και μέρισμα για την περυσινή χρήση
  • Την Παρασκευή 22/3 η μετοχή της BRiQ Properties θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης 2018 (0,055 ευρώ/μετοχή).
  • Την ίδια ημέρα αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του πακέτου ναυτιλιακών δανείων ('Nemo') από την Τράπεζα Πειραιώς.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ(Ι): Η Ευρωζώνη χρειάζεται δραστικές μεταρρυθμίσεις υπέρ της εργασίας και της μεσαίας τάξης για να έχει πραγματική ανάπτυξη και όχι υπέρ των τραπεζών και των υψηλών παγκοσμιοποιημένων εισοδημάτων, για τις οποίες δεν βλέπουμε καμία διάθεση. Απεναντίας, χαρακτηρίζουν ηλίθιο όποιον τολμάει να μιλάει για προστασία και περιορισμούς στην άκριτη παγκοσμιοποίηση. Επομένως το ερώτημα δεν είναι αν θα διαλυθεί, αλλά το πότε. Αλλάξτε πλευρό τώρα....

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ(ΙΙ): Η αύξηση του Γερμανικού ΑΕΠ έπεσε κάτω από το Γαλλικό και μόλις έπεσε κάτω και από τον Ευρωπαϊκό Μέσο όρο. Λίγο οι νέοι κανόνες στους πετρελαιοκινητήρες που δεν σηκώνουν πλέον απάτες στα λογισμικά τους... Λίγο ότι η Γερμανία βρέθηκε απροετοίμαστη στις νέες τεχνολογίες και χωρίς ανάλογες επενδύσεις, παραδομένη στη δημοσιονομική μανία του Σόιμπλε για πλεονάσματα και μείωση χρέους και λίγο η κρίση στο διεθνές εμπόριο, την οδήγησε (προσωρινά;) σε ύφεση το τελευταίο εξάμηνο του 2018.

  • Το 47% περίπου του Γερμανικού ΑΕΠ οφείλεται σε εξαγωγές πολύ μακριά από τον δεύτερο (Κίνα).

Στον παρακάτω πίνακα από την είσοδο στο ευρώ, το Γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 33,4% το Γερμανικό κατά 32,7% το Ιταλικό δράμα και η Ελληνική τραγωδία. Η Βρετανία με δικό της νόμισμα πετάει...και μην ακούτε τα παραμύθια των μηντιάδων των Βρυξελλών.

grafima 18 3

Πηγή γραφήματος Bloomberg.

ΕΞΑΓΟΡΑ: Είναι μια εταιρική πράξη όπου μια εταιρία αγοράζει τα περιουσιακά στοιχεία / μετοχές μιας εταιρίας-στόχου προκειμένου να αναλάβει τον έλεγχο της.

Οι εξαγορές αποτελούν συχνά μέρος της στρατηγικής ανάπτυξης μιας εταιρείας όταν θεωρείται πιο συμφέρον να αναλάβει τη λειτουργία μιας υπάρχουσας επιχείρησης αντί να ιδρύσει μία από την αρχή.

Συνήθως η εταιρία-αγοραστής προσφέρει ένα premium επί της τιμής της αγοραίας αξίας(τιμή μετοχής) της εταιρίας-στόχου, προκειμένου να δελεάσει τους μετόχους να πωλήσουν τις μετοχές τους.

Παράδειγμα: Η Microsoft είχε κάνει προσφορά εξαγοράς της Yahoo το 2008, κι όταν ο τότε πρόεδρος της αρνήθηκε, η Microsoft στράφηκε προς τους μετόχους της προσφέροντας τους υψηλό premium επί της τιμής της μετοχής.

Οι εξαγορές γίνονται είτε με μετρητά, είτε με ανταλλαγή μετοχών της αγοράστριας εταιρίας είτε είναι ένας συνδυασμός και των δύο. Τα χρήματα που λαμβάνει η εταιρία-στόχος από την εξαγορά, επιστρέφονται στους μετόχους της ως μέρισμα ή μέσω της εκκαθάρισης (liquidation).

Για την εξαγορά μιας επιχείρησης αρκεί η κατοχή τουλάχιστον του 50% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου, συν μία.

  • Η εξαγορά είναι ένας τρόπος επέκτασης μιας εταιρίας για να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της, να αποκτήσει πρόσβαση σε συγκεκριμένους προμηθευτές που ενδέχεται να έχουν φυσικό μονοπώλιο, να αποκτήσει πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες και αγορές, για την επίτευξη συνεργιών ή να αξιοποιήσει καλύτερα ανεπτυγμένα δίκτυα διανομής.
  • Επιπλέον μπορεί να επιθυμεί με αυτό τον τρόπο να μειώσει τον ανταγωνισμό, να αποκτήσει τον έλεγχο υποτιμημένων στοιχείων Ενεργητικού άλλων εταιριών, να αυξήσει τις πωλήσεις και τα κέρδη της, να ενδυναμώσει το εύρος προϊόντων που προσφέρει, να αποκτήσει συγκεκριμένο brand ή να ενισχύσει το δικό της χαρτοφυλάκιο, να εκμεταλλευτεί οικονομίες κλίμακας, να αποκτήσει κυριαρχία ή μονοπώλιο σε μια αγορά κτλ.

 ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ: Όταν μια εταιρεία αγοράζει μια άλλη, η δεύτερη μπορεί είτε να συνεχίσει να υπάρχει ως χωριστή νομική οντότητα, είτε παύει να υφίσταται και τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας-στόχου ενσωματώνονται στην εταιρεία-αγοραστή. Αν και οι δύο εταιρείες πάψουν να υφίστανται και στη θέση τους δημιουργηθεί μια νέα νομική οντότητα, τότε προτιμάται ο όρος "Συγχώνευση". Συνήθως οι συγχωνεύσεις κι οι εξαγορές κρατούνται κρυφές από το κοινό στα πρώτα στάδια, προκειμένου να μην επηρεάσουν την τιμή των μετοχών των εταιριών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, αν και σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν υπόνοιες για εσωτερική πληροφόρηση (insider trading).

Διαφορά μεταξύ Συγχώνευσης – Εξαγοράς: Η συγχώνευση περιλαμβάνει την κοινή απόφαση δυο εταιριών να ενωθούν και να σχηματίσουν μια νέα νομική οντότητα. Η νέα εταιρία μέσω διαρθρωτικών αλλαγών αποκτά επιχειρησιακά πλεονεκτήματα τα οποία μειώνουν τα κόστη της, βελτιώνουν την παραγωγική διαδικασία και αυξάνουν τα κέρδη της, με συνέπεια να αυξηθεί και η τιμή της μετοχής της, προσφέροντας υψηλότερη αξία για τους μετόχους της.

Η εξαγορά χαρακτηρίζεται από την αγορά μιας εταιρίας από μια άλλη, είτε με φιλικό είτε με επιθετικό τρόπο (επιθετική εξαγορά). Τα στοιχεία του Ενεργητικού και του Παθητικού (Καθαρή Θέση + Υποχρεώσεις) της επιχείρησης που πωλείται απορροφούνται από την εταιρία-αγοραστή.

 

ΠαράδειγμαΗ εξαγορά της Waze από την Google έγινε για να διευρύνει και να εμπλουτίσει το εύρος των προϊόντων της (google maps). Η εξαγορά του Instagram από το Facebook και η εξαγορά του Tumblr από τη Yahoo έγιναν για να αποκτήσουν οι εταιρίες τις ισχυρές βάσεις χρηστών των παραπάνω startups, να αποκτήσουν τεχνογνωσία και να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην αγορά.

MERMEREN COMBINAT: Άλλος ένας εξαιρετικός απολογισμός χρήσης ήρθε να προστεθεί στο πλούσιο παλμαρέ της εταιρείας. Συγκεκριμένα στην παρελθούσα του 2018 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 40 εκατ. από 26,1 εκατ. το 2017. Βασικά κέρδη ανά μετοχή: 4,87 ευρώ από 2,26 ευρώ το 2017. ΕΒΙΤDA: 27,42 εκατ. από 14,52 εκατ. ευρώ.

Κέρδη: 22,82 εκατ. από 10,62 εκατ. ευρώ. Ταμεία: 21,92 εκατ. από 6 εκατ. ευρώ. Καθαρή θέση 41,17 εκατ. από 21,77 εκατ. ευρώ, Δανεισμός 1,14 εκατ. από 1,3 εκατ. ευρώ. Καθαρός δανεισμός  – 20,78 εκατ. ευρώ (τόση είναι η διαφορά του ταμείου με τα δάνεια!!).

  • ΣΥΝΟΛΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΛΗΝ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ: 2,65 εκατ. ευρώ(!!)
  • ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ: 20,85 εκατ. ευρώ από 14,3 εκατ. ευρώ.
  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: 370 άτομα από 382 το 2017.
  • ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΛΙΤ: Μόλις 340.819 ευρώ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ: Τιμή 53,0000 ευρώ, με την Κ/φση στα 248,11 εκατ. ευρώ. P/SALES: 6,2. P/BV: 6,03. P/E: 10,9. ΕV/EBITDA: 8,2. ΝΕΤDEBT/EBITDA:-

Π.ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δημοσίευσε έγκαιρα την οικονομική έκθεση του για την παρελθούσα χρήση, με τα μεγέθη της να είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 94,08 εκατ. από 73,2 εκατ. το 2017. Τα Βασικά κέρδη ανά μετοχή σε 0,3647 ευρώ από 0,3312, με τα ebitda σε 6,17 εκατ. από 5,71 εκατ. ευρώ. Η κερδοφορία στα 2,555 εκατ. από 2,342 εκατ. ευρώ το 2017. Η καθαρή θέση στα 32,06 εκατ. από 30,14 εκατ. ευρώ.

  • Δανεισμός: 16,58 εκατ. από 23,15 εκατ. ευρώ. Ταμείο: 7,75 εκατ. από 13,5 εκατ. ευρώ. Καθαρός δανεισμός 8,83 εκατ. από 9,65 εκατ. ευρώ. Ελεύθερες ταμειακές ροές 1,2 εκατ. ευρώ από -0,3 εκατ. ευρώ. Προσωπικό 146 άτομα από τα 117 του 2017 και αμοιβές δ/ντων και μελών ΔΣ  472 χιλ. ευρώ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ: Τιμή 7,1600 ευρώ. P/SALES: 0,54 Κ/φση: 50,62 εκατ. ευρώ P/BV: 1,58 P/E: 19,8 ΕV/EBITDA: 9,63, ΝΕΤDEBT/EBITDA: 1,43.

  Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.