Με απώλειες ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις χθεσινές αποφάσεις και ανακοινώσεις της αμερικανικής Fed. Αντίθετη εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε πτώση 0,3% λόγω των απωλειών σε Παρίσι, Μαδρίτη και Φρανκφούρτη.

H αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) αποφάσισε χθες μία πολύ λιγότερο επιθετική πολιτική, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν θα αυξήσει τα επιτόκια φέτος, εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομίας, και ανακοινώνοντας σχέδιο για τον τερματισμό του προγράμματος μείωσης του ισολογισμού της τον Σεπτέμβριο.

Ο γερμανικός δείκτης DAX κατέγραψε πτώση 0,5%, λόγω της υποχώρησης κατά 1% των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες τείνουν να επηρεάζονται αρνητικά όταν περιορίζονται οι προσδοκίες για μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.

Οι τραπεζικές μετοχές σε όλη την Ευρώπη είχαν καταγράψει άνοδο αυτή την εβδομάδα εν μέσω ενδείξεων για συγχώνευση μεταξύ της Deutsche Bank και της Commerzbank.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,3% καθώς οι μετοχές των εξορυκτικών εταιριών επωφελήθηκαν από τις υψηλότερες τιμές χαλκού λόγω του ασθενέστερου δολαρίου. Οι μετοχές εταιριών που έχουν κυρίως εξαγωγικό προσανατολισμό τείνουν να ενισχύονται όταν υποχωρεί η στερλίνα, η οποία και πάλι επηρεάστηκε αρνητικά από την αποτυχία της Βρετανίας να βρει ένα ξεκάθαρο δρόμο εξόδου από την ΕΕ πριν την προθεσμία της 29ης Μαρτίου.

Στις 719,04 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με άνοδο 0,50%

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του χρηματιστηρίου, με μοχλό το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 719,04 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,50%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 3,35 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,36%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,99%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco(+3,04%), της Πειραιώς (+2,92%) και της Alpha Bank (+2,67%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (-1,05%) και της Jumbo (-0,40%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει ο δείκτης των Τραπεζών (+1,81%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο δείκτης των Πρώτων Υλών (-2,05%). Ανοδικά κινούνται 32 μετοχές, 21 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Attica Bank +5,30% και Μουζάκης +5,24%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Καράτζη -7,32% και F.G. Europe -6,31%.