Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης σημείωσαν μικρή πτώση σήμερα, μετά τις μεγαλύτερες ημερήσιες πωλήσεις τους εδώ και περισσότερο από ένα έτος, με τη ζήτηση να περιορίζεται από τις επιφυλάξεις εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της επόμενη εβδομάδα και από τα ισχυρότερα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία που έδειξαν ότι η γερμανική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε απρόσμενα τον Ιούλιο υπενθύμισαν ότι οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη παραμένουν αδύναμες και ότι επίκειται χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ. Έχοντας, όμως, υποχωρήσει γρήγορα και έντονα επί μήνες, οι αποδόσεις των ομολόγων στις μεγαλύτερες αγορές αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα, καθώς η είδηση ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα αρχίσουν ξανά τις εμπορικές συζητήσεις τους, ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στην Ιταλία και η χαλάρωση της ανησυχίας για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία έπληξαν τη ζήτηση για ασφαλή στοιχεία ενεργητικού. Εν τω μεταξύ, οι δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ έχουν περιορίσει τις προσδοκίες μίας επιθετικής χαλάρωσης της πολιτικής της στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, κάνοντας πιο απότομες τις καμπύλες αποδόσεων των ομολόγων.

Η απόδοση των γερμανικών ετήσιων ομολόγων υποχώρησε στην αρχή της συνεδρίασης στο -0,61%, έχοντας αυξηθεί κατά 8,5 μονάδες βάσης χθες. Καταγράφει άνοδο 10 μονάδων βάσης στην εβδομάδα και είναι σε τροχιά για τα μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα το 2019. Η απόδοση του γερμανικού 30ετούς ομολόγου απέχει σημαντικά από το θετικό πρόσημο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters νωρίτερα στην εβδομάδα, που βασιζόταν σε πηγές, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι υπέρ της επανέναρξης των αγορών ομολόγων, αλλά η αντίθεση ορισμένων χωρών της Βόρειας Ευρώπης περιπλέκει το θέμα. Σε συνέντευξη, που δημοσιεύθηκε χθες, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Βιλερουά ντε Γκαλό αμφισβήτησε τη λογική της επανέναρξης των αγορών ομολόγων για να ενισχυθεί ο πληθωρισμός. Η συνέντευξη αυτή ακολούθησε δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα από ορισμένους άλλους αξιωματούχους της ΕΚΤ, που προκάλεσαν νέες σκέψεις για το τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα την επόμενη εβδομάδα.