Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα, εν όψει της ανακοίνωσης των σημαντικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, ενώ οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών επωφελούνται από την εξασθένιση των τιμών του πετρελαίου καθώς υποχώρησε η ένταση στη Μέση Ανατολή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 κατέγραφε κέρδη 0,1% στις 12.45 (ώρα Ελλάδας) και είναι σε τροχιά για να σημειώσει συγκρατημένη άνοδο σε εβδομαδιαία βάση.

Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο θα ανακοινωθούν στις 16.30 (ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να δείξουν μία επιβράδυνσή της σε σχέση με τον Νοέμβριο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν βασικό δείκτη της ευρωστίας των καταναλωτών και θα συμβάλουν στο να εκτιμηθεί αν η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ επιβραδύνεται.

Ο κλάδος των ταξιδιωτικών εταιρειών και των εταιρειών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων σημείωνε την καλύτερη επίδοση, καθοδηγούμενος από τα κέρδη τα μετοχών μεγάλων αεροπορικών εταιρειών, όπως της Ryanair και της Air France, καθώς οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να μειώνονται. Ο δείκτης του κλάδου αυτού ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2018 και αναμένεται να σημειώσει άνοδο 1,4% στην εβδομάδα.

Από την άλλη πλευρά, ο τραπεζικός τομέας κατέγραφε τη μεγαλύτερη μείωση, με τη μετοχή της ισπανικής τράπεζας Bankia να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες, υποχωρώντας 2%. Τα στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Ισπανία και τη Γαλλία αυξήθηκε περισσότερο του αναμενόμενου τον Νοέμβριο, αν και αναλυτές ανέφεραν ότι είναι μακρύς ακόμη ο δρόμος για μία διατηρήσιμη ανάκαμψή της, λόγω της υποτονικής παγκόσμιας ζήτησης.