Με ισχυρή πτώση ξεκίνησαν οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έπειτα από την κατακόρυφη πτώση του Dow Jones στη Wall Street. Με μεγάλες απώλειες όμως έκλεισε και το χρηματιστήριο στο Τόκιο.

Στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Αύγουστο του 2017 υποχώρησαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς εντάθηκαν οι μαζικές πωλήσεις στις μετοχές και ενισχύθηκε η μεταβλητότητα εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τον πληθωρισμό και την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.
Όλοι οι κλαδικοί δείκτες κινούνταν σε αρνητικό έδαφος, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να υποχωρεί για έβδομη συνεχή συνεδρίαση. Στις 10:14 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης σημείωσε πτώση 2,6%, ενώ ο βρετανικός DAX υποχώρησε κατά 2,7%. Ο δείκτης μεταβλητότητας των ευρωπαϊκών μετοχών (euro STOXX volatility) ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017.

«Η κίνηση των τιμών είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα τεχνικών παραγόντων, που συνδέεται με την απότομη αύξηση της μεταβλητότητας στις τιμές των μετοχών», σχολίασε ο Αλεσάντρο Μπαλσότι, επικεφαλής διαχείρισης κεφαλαίων στη JCI Capital. «Αναμφίβολα, κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά».

Οι επενδυτές φοβούνται ότι μια αύξηση του πληθωρισμού θα οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες στο να προχωρήσουν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής γρηγορότερα από το αναμενόμενο, περιορίζοντας τα μέτρα νομισματικής στήριξης που ενίσχυσαν τις αποτιμήσεις των μετοχών και οδήγησαν τον Ιανουάριο τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς τίτλους σε υψηλό 2 ετών.

Μεταξύ των μετοχών με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Ocado, με πτώση 7,1%, καθώς το βρετανικό διαδικτυακό σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε αμετάβλητα λειτουργικά κέρδη για το σύνολο της χρήσης του, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Απώλειες που ξεπερνούν το 4% καταγράφηκαν, όμως, και στη σημερινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο στο Τόκιο, το οποίο ακολουθεί κατά πόδας τα βήματα της Γουόλ Στριτ, όπου ο δείκτης Dow Jones απώλεσε σχεδόν 1.600 μονάδες κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας -κάτι χωρίς προηγούμενο- πριν τελικά κλείσει με πτώση 4,60%.

Τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών ο δείκτης Nikkei έπεφτε έως και 999,83 μονάδες (-4,41%), στις 21.682,25 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχωρούσε κατά 78,01 μονάδες (-4,28%), στις 1.745,73 μονάδες.

Οι δύο δείκτες είχαν ήδη απολέσει πάνω από 2% τη Δευτέρα, με υπόβαθρο τη νευρικότητα εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων στις ΗΠΑ και τις ευρύτερες ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Όσον αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, αυτή την ώρα ο γενικός δείκτης βρίσκεται στο -2,72%.