Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθαν σήμερα οι μετοχές στην Ευρώπη, εν μέσω αισιοδοξίας για παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη χάρη στα μέτρα στήριξης αφού η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) άφησε να εννοηθεί ότι δεν βιάζεται να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX των 600 κορυφαίων επιχειρήσεων σημείωσε άνοδο 0,3% στο νέο υψηλό επίπεδο των 436,66 μονάδων. Ο δείκτης των blue chips στο Λονδίνο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,2%.

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) για την πολιτική της, που δημοσιεύθηκαν χθες, έδειξαν ότι τα μέλη της πιστεύουν πως η οικονομία υπολείπεται των στόχων και δεν υπάρχει βιασύνη να ελαττωθούν οι αγορές ομολόγων ύψους 120 δισεκ. δολαρίων τον μήνα.

Η Wall Street αναμενόταν να ανέλθει σε νέα υψηλά σήμερα, με τα futures στον δείκτη S&P 500 να σημειώνουν νωρίτερα άνοδο 0,25%, αφού ανήλθαν σε επίπεδο ρεκόρ, και στον Nasdaq να ενισχύονται κατά 0,7%.

Στην Ασία, ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,3% σε μια ήρεμη συνεδρίαση, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,3%.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν πτώση ύστερα από την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν μεγάλη αύξηση στα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης, προκαλώντας ανησυχίες για εξασθένιση της ζήτησης για αργό στη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου στον κόσμο. Η τιμή του μπρεντ μειώθηκε κατά 22 σεντς στα 62,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού κατά 37 σεντς στα 59,40 δολάρια το βαρέλι.