Απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα καθώς μειώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ οι ανησυχίες για τον περιορισμό των αγορών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) περιόρισαν περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 υποχωρούσε 0,4%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών και των εταιρειών λιανικών πωλήσεων.

Η ευρωπαϊκή ταξιδιωτική εταιρεία Tui καθώς και οι αεροπορικές εταιρείες Wizz Air, Lufthansa και η IAG, που είναι η ιδιοκτήτρια της British Airways, υποχωρούσαν από 1.4% έως 2.5%.

Η εταιρεία DWS, θυγατρική της Deutsche Bank για τη διαχείριση περιουσίας, έκανε βουτιά 10,2% μετά από δημοσίευμα ότι οι αμερικανικές Αρχές ερευνούν την DWS σχετικά με τη βιωσιμότητα προϊόντων της. Η μετοχή της Deutsche Bank υποχωρούσε 1,5%.

Οι επενδυτές έμειναν στο περιθώριο ενόψει της ετήσιας συνόδου του Τζάκσον Χολ που διοργανώνει η Fed καθώς η ομιλία του προέδρου της, Τζερόμ Πάουελ, είναι πιθανόν να δώσει ενδείξεις για τον σχεδιασμό της κεντρικής τράπεζας αναφορικά με τον περιορισμό (tapering) του προγράμματος στήριξης.

«Θεωρούμε ότι όσοι αναμένουν ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τη μορφή και το χρονοδιάγραμμα του tapering των αγορών ομολόγων πιθανόν να απογοητευθούν», δήλωσε οικονομολόγος της Generali Investments, προσθέτοντας: «Τα τελευταία στοιχεία παραμένουν ισχυρά, αλλά η δυναμική υποχωρεί και οι φόβοι για τον πληθωρισμό δεν έχουν αυξηθεί».

Ερευνα σε Γερμανούς καταναλωτές έδειξε ότι μειώθηκε η διάθεσή τους για αγορές λόγω της επιτάχυνσης του πληθωρισμού και της αύξησης των κρουσμάτων της COVID-19. Χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι και το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία υποχώρησε τον Αύγουστο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας αύξησε το βασικό επιτόκιό της από τα χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ, στην πρώτη τέτοια κίνηση που γίνεται από μεγάλη ασιατική οικονομία.