Με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές την εβδομάδα στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, στο οικονομικό συμπόσιο της Fed στο Jackson Hole, κατά τις οποίες έδωσε "σήμα" ότι η Federal Reserve αναμένεται να ξεκινήσει τη μείωση (tapering) του προγράμματος αγοράς ομολόγων και λοιπών τίτλων, που πραγματοποιεί για την στήριξη της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,43% στις 472,34 μονάδες, ενώ ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 κέρδισε 0,51% στις 4.190,98 μονάδες.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX πρόσθεσε 0,37% στις 15.851,75 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,32% στις 7.148,01 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 κέρδισε 0,24% στις 6.681,92 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,33% στις 8.922,20 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 26.006,63 μονάδες με άνοδο 0,56%.

Ο Πάουελ αποκάλυψε την Παρασκευή ότι είναι ένας από την πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed που πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αρχίσει να "μειώνει” ή να επιβραδύνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων και λοιπόν τίτλων από φέτος.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι "στην τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τον Ιούλιο, είχα την άποψη, όπως και οι περισσότεροι συμμετέχοντες, ότι εάν η οικονομία εξελισσόταν σε μεγάλο βαθμό όπως αναμενόταν, θα ήταν σκόπιμο να αρχίσει να μειώνεται ο ρυθμός των αγορών περιουσιακών στοιχείων. Αυτή την χρονιά".

Ο επικεφαλής της Fed εξήγησε ότι η οικονομία έχει φτάσει σε ένα επίπεδο όπου δεν χρειάζεται πλέον τόσο μεγάλη στήριξη, ωστόσο σημείωσε ότι έχει να διανύσει ακόμη "πολύ δρόμο” προτού να έρθει η ώρα για αύξηση των επιτοκίων.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Fed διάλεξε πολύ προσεκτικά τα λόγια του επιλέγοντας να μην αναφερθεί στο πότε θα μπορούσε η Fed να ανακοινώσει επίσημα την έναρξη σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της, αλλά ούτε και με τι ρυθμό θα αρχίσει να περιορίζει τις αγορές ομολόγων και τίτλων.

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο των επενδυτών μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους χθες Πέμπτη έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι θα κυνηγήσει και θα τιμωρήσει του ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους που είναι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις.

Στα μάκρο, η γαλλική καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε οριακά τον Αύγουστο παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και τους νέους κανόνες που απαιτούν υγειονομικό "διαβατήριο" για να εισέλθει κανείς σε πολλά καταστήματα λιανικής.

Η στατιστική υπηρεσία INSEE ανακοίνωσε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 99 μονάδες από τις 100 τον Ιούλιο, οριακά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για παραμονή του ποσοστού στις 100 μονάδες.

Με τη Γαλλία να αντιμετωπίζει το τέταρτο κύμα κορονοϊού καθώς εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα, η κυβέρνηση άρχισε να απαιτεί από τους ανθρώπους στις αρχές του μήνα, να δείχνουν αποδεικτικό εμβολιασμού για να μπουν σε καφέ, εστιατόρια, τρένα και μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Παρόλα αυτά, η έρευνα διαπίστωσε ότι η αναλογία των νοικοκυριών που θεωρούν ότι τώρα είναι μια καλή στιγμή για να προχωρήσει κανείς σε μεγάλες αγορές, παρέμεινε σταθερή τον Αύγουστο, πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε τρεις μήνες.

Οι ανησυχίες για την ανεργία έμειναν επίσης αμετάβλητες από τον Ιούλιο, τη στιγμή που οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξημένα προβλήματα στην προσπάθειά τους να βρουν προσωπικό.

Πηγή:capital.gr