Η διαχειρίστρια κεφαλαίων ProShares έστειλε σήμα ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα ETF (Exchange-Traded Fund) στο Bitcoin ακόμα και τη Δευτέρα, κίνηση που αν γίνει θα τελειώσει μια οκταετή αναμονή για την εισαγωγή κρυπτονομισμάτων στην αμερικανική αγορά μετοχών.

 

Η εταιρεία υπέβαλε ανανεωμένο ενημερωτικό αργά την Παρασκευή στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) για το Bitcoin Strategy ETF. Σε αυτό υπέδειξε την 18η Οκτωβρίου ως την κατά προσέγγιση ημέρα εκκίνησης του ETF το οποίο θα τελεί υπό διαπραγμάτευση στο NYSE Arca Exchange και θα έχει χρέωση 0,95%.

Αξιωματούχος της ProShares αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα στο Bloomberg, ενώ εκπρόσωπος της SEC δεν αντέδρασε σε αίτημα να σχολιάσει.

Σύμφωνα με το πρακτορείο δεν είναι πιθανό η SEC να μπλοκάρει το επενδυτικό προϊόν από το να ξεκινήσει να τελεί υπό διαπραγμάτευση την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος.

Αν δεν υπάρξει κάποιο εμπόδιο της τελευταίας στιγμής, η εξέλιξη αυτή θα είναι το αποκορύφωμα μιας σχεδόν δεκαετούς προσπάθειας: Cameron και Tyler Winklevoss είχαν υποβάλει την πρώτη αίτηση για ένα ETF στο Bitcoin το 2013. Αιτία οι ανησυχίες των εποπτικών αρχών σχεδόν για όλα όσα αφορούν τα κρυπτονομίσματα: από την χειραγώγηση της τιμής έως την αξιολόγηση της ιδιοκτησίας των νομισμάτων που κατέχουν τα funds.

Η εικόνα ωστόσο άλλαξε τον Αύγουστο, όταν ο επικεφαλής της SEC Gary Gensler έδωσε σήμα ότι θα υποστηρίξει funds που κάνουν αίτηση με βάση ένα νόμο του 1940, στάση που επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα.

Δεν είναι απίθανο τέσσερα ETFs που στηρίζονται στο Bitcoin να κάνουν ντεμπούτο αυτό το μήνα στη Wall Street, καθώς έπονται αιτήσεις των Invesco Ltd., VanEck και Valkyrie.

Ένα ETF (που προσομοιάζει με ένα αμοιβαίο κεφάλαιο του οποίου τα μερίδια τελούν υπό διαπραγμάτευση σε χρηματιστήριο) αναμένεται να διευκολύνει την πρόσβαση στην αγορά σε επενδυτές που θέλουν να αποφύγουν την εμπλοκή με ανταλλακτήρια.

Το Bitcoin έκανε ράλι τις τελευταίες εβδομάδες εν αναμονή των εξελίξεων ανεβαίνοντας πάνω από τις 62.000 δολάρια για πρώτη φορά από τον Απρίλιο. Βρίσκεται κοντά στο ιστορικό υψηλό των 64.869 δολαρίων, έχοντας διπλασιάσει την αξία του από τα χαμηλά του Ιουνίου.