Το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται με πλάγια ρότα τους τελευταίους έξι μήνες, αλλά με το 67% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο και με τις αφίξεις τουριστών το 2021 να είναι πολύ κοντά στα επίπεδα του 2015, οι προοπτικές τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τις ελληνικές μετοχές είναι ξεκάθαρα θετικές, όπως επισημαίνει η Jefferies σε σημερινό της report όπου αναβαθμίζει τη στάση της για την ελληνική αγορά από μέτρια bullish σε απόλυτα bullish. "Η Ελλάδα κάνει το καλύτερο που μπορεί", επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει, μετά από μια περίοδο αποπληθωρισμού το 2020, ο πληθωρισμός της Ελλάδας (Οκτώβριος 3,4%) κινείται στα θετικά. Τα πραγματικά καλά νέα είναι ότι το ποσοστό ανεργίας των νέων έχει επιστρέψει κάτω από το 25% και οδεύει προς τα χαμηλά του 2008, ενώ η Ελλάδα προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και όλα αυτά εξηγούν και ωθούν την αναβάθμιση της στάσης για τις ελληνικές μετοχές σε bullish.

Η Ελλάδα πιθανότατα πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στο ΑΕΠ το 2021, σημειώνοντας ένα εντυπωσιακό +16,2% σε τριμηνιαία βάση το β’ τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα εκπλήξει στο σύνολο του 2021 και θα κινηθεί στα επίπεδα του 8% και πολύ υψηλότερα από το 5% προέβλεπε πριν η Jefferies, σχεδόν αντισταθμίζοντας τη συρρίκνωση του  2020.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η Ελλάδα είναι μία από τις οικονομίες που εκτίθενται περισσότερο στα έσοδα από τον τουρισμό ως ποσοστό του ΑΕΠ (~19% του ΑΕΠ το 2019). Όπως έχει τονίσει η Jefferies και σε προηγούμενη έκθεσή της, η εκταμίευση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα πρέπει να συμβάλει στην αντιστάθμιση της μόνιμης απώλειας παραγωγής κατά 3% από την πανδημία ή τις "ουλές" που αφήνει το σοκ του κορονοϊού. 

Αυτό που δεν αναγνωρίζεται ευρέως, όπως τονίζει, είναι το επίπεδο των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Μία μια σειρά από συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν καθ' όλη τη διάρκεια του 2015–17 ενοποιήσαν τους κανόνες παροχών και εισφορών, αφαίρεσαν αρκετές στρεβλώσεις και μείωσαν τον κατακερματισμό και το κόστος.Επίσης έχουν πραγματοποιηθεί φορολογικές μεταρρυθμίσεις, ενώ έχει αναμορφωθεί πλήρως ο πτωχευτικός κώδικας. Η οικονομία δεν είναι σε καμία περίπτωση σε τέλεια κατάσταση και το επίπεδο του χρέους εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, ωστόσο η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι σημαντική κάτι που ενισχύει τις προοπτικές της οικονομίας αλλά και της αγοράς μετοχών, κατά την Jefferies.

"Έχουμε σημειώσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι το χρηματιστήριο της Αθήνας είναι γεμάτο από εταιρείες που διαθέτουν εγχώρια franchise με υψηλά εμπόδια εισόδου", σημειώνει ο οίκος. Το εύρος της αγοράς είναι αξιοπρεπές, αν και η διαφορά απόδοσης των ελεύθερων ταμειακών ροών έχει περιοριστεί, όπως προσθέτει.

Το καλάθι των ελληνικών μετοχών-survivors που δημιουργήθηκε από την Jefferies πριν από μια δεκαετία και το οποίο περιλβάνει τις ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Jumbo και Motor Oil, έχει εξαιρετική αξία και δεν συσχετίζεται με τα παγκόσμια χρηματιστήρια. Έτσι αποφάσισε να γυρίσει τη στάση της και πάλι σε bullish στο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό της.

Πηγή:capital.gr