Ισχυρές απώλειες σημείωσαν για την Τετάρτη τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς εντείνεται η ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο επίκεντρο των επιφυλάξεων των επενδυτών βρίσκονται τα νέα μέτρα των ευρωπαϊκών χωρών εις βάρος της Μόσχας, με τα κράτη μέλη της ΕΕ να φαίνεται πως έχουν διαφωνίες σχετικά με το εύρος των ενεργειακών κυρώσεων στη Ρωσία. Παρά το ότι χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε την πρόθεση της για απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία, χώρες της ΕΕ φαίνεται πως εκφράζουν διαφωνίες για τον τρόπο που αυτό θα γίνει, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για το κατά πόσο η Ένωση μπορεί να λάβει κυρώσεις που θα επηρεάσουν τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ακόμα, στο νευρικό κλίμα συμβάλλουν και οι δηλώσεις αξιωματούχων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) σχετικά με επιθετική «στροφή» στην αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας. Αργότερα την Τετάρτη αναμένεται η δημοσίευση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) κατά τον Μάρτιο, απ' όπου αναμένονται νέα στοιχεία για τις προθέσεις της τράπεζες σχετικά με τα επόμενα βήματα της.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1,53% στις 455,97 μονάδες.

O Euro Stoxx 50 έπεσε 2,38% στις 3.824 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολίσθησε 0,33% στις 7.588 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX απώλεσε 1,93% στις 14.145 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 2,21% στις 6.498 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έπεσε 2,06% στις 24.466 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 1,58% στις 8.486 μονάδες.

Μάκρο
Πτώση, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, εμφάνισαν οι παραγγελίες μεταποίησης στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω της πτώσης των παραγγελιών από το εξωτερικό. Οι παραγγελίες μειώθηκαν 2,2% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο σε προσαρμοσμένους όρους, μετά την αναθεωρημένη αύξηση 2,3% τον Ιανουάριο.