Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται και την Δευτέρα οι ρευστοποιήσεις στην αμερικανική αγορά, με τους δείκτες της Wall Street να βρίσκονται στα «κόκκινα» για μία ακόμα συνεδρίαση, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας -εν μέσω της εκτόξευσης του πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία- συνεχίζουν να δίνουν τον τόνο στις κινήσεις των επενδυτών.

Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 596 μονάδες ή 1,81% και διαμορφώνεται στις 32.302 μονάδες, χαράσσοντας πορεία για την έβδομη διαδοχική εβδομάδα απωλειών.

Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο δείκτη S&P 500, ο οποίος χάνει 2,66% και βρίσκεται στις 4.013 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq διαμορφώνεται στις 11.714 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 3,54%.

Την ίδια στιγμή, άνοδο άνω του 16% σημειώνει ο δείκτης VIX -ο οποίος μετρά την μεταβλητότητα στην αγορά- ο οποίος πλέον διαμορφώνεται πάνω και από τις 35 μονάδες, απέχοντας σημαντικά από το «όριο συναγερμού» των 20 μονάδων.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, ο Νasdaq έχασε 1,54%, ενώ οι S&P 500 και Dow Jones έχασαν 0,21% και 0,24% αντίστοιχα.

Στο ταμπλό, ισχυρές απώλειες άνω του 4,3% καταγράφει η μετοχή της Meta Platforms -θυγατρικής της Facebook-, όπως και ο τίτλος της Alphabet -θυγατρικής της Goggle- η οποία χάνει 1,7%, απόρροια της σημαντικής πίεσης που ασκεί στα blue chips του τεχνολογικού τομέα η αύξηση της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σε υψηλά 3,5 ετών και στο 3,185%.

Σημαντικές πιέσεις, ωστόσο, δέχονται και οι υπόλοιποι τεχνολογικοί κολοσσοί, με τις Amazon και Apple να υποχωρούν κατά περίπου 1%, ενώ οι τίτλοι των Tesla και Nvidia χάνουν 3,3% και 4,3% αντίστοιχα.

Τέλος, σε αρνητικό έδαφος με απώλειες σχεδόν 4% βρίσκεται η μετοχή της Boeing, ενώ σε πτώση βρίσκονται και οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, με τον τίτλο της Chevron να υποχωρεί κατά 3,7%.