Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε τις συνεδριάσεις της εβδομάδας το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να αφήνει προς ώρας πίσω του τις ισχυρές απώλειες των προηγούμενων ημερών και να κλείνει εκ νέου πάνω από τις 860 μονάδες.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 867,03 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 2,43% στις 867,03 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμα και πάνω από τις 870 μονάδες, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τις Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola, οι οποίες κέρδισαν 8,5% και 5,6% αντίστοιχα.

Ο τζίρος της συνεδρίασης διαμορφώθηκε στα 120,69 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά διακινήθηκαν περισσότερα από 39,6 εκατ. τεμάχια.

Ισχυρά κέρδη 2,7% κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης, ενώ ο Large Cap έκλεισε με άνοδο 2,37%, στις 2.080,18 μονάδες, όπως και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης που διαμορφώθηκε στις 1.385,48 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,18%.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τροφίμων (+5,50%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+3,62%), ενώ με πτώση έκλεισε μόνο ο δείκτης των Ταξιδιών (-0,96%).

Σε εβδομαδιαία κλίμακα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,03%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες σε ποσοστό 2,95%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 3,79%, από τις αρχές Μαΐου υποχωρεί κατά 12,96%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει πτώση 2,39%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 499,654 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 99,931 εκατ. ευρώ, από 89,936 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδος.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 0,51% και από τις αρχές του 2022 καταγράφει πτώση 3,20%, ενώ δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με πτώση 1,45% και από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες 7,13%.

Σημειώνεται πως οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και του Μυτιληναίου μπήκαν στον δείκτη MSCI Standard Greece, από τον δείκτη Small Cap που ήταν μέχρι χθες το βράδυ. Οι αλλαγές θα λάβουν χώρα στο κλείσιμο της 31ης Μαΐου. Πλέον, ο MSCI Greece Standard αποτελείται από 8 μετοχές, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, ΕΤΕ και Μυτιληναίος.

Όπως σημειώνει η Beta Χρηματιστηριακή, το χρηματιστηριακό περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά ασταθές καθώς καμία εξέλιξη δεν οδήγησε σε αποφόρτιση των εκκρεμοτήτων που οδηγούν αυτή την περίοδο τις επενδυτικές αποφάσεις και συντηρούν το κλίμα επιφυλακτικότητας.

Αναφορικά με τον Γενικό Δείκτη, κρίσιμη θεωρείται η αντίσταση των 850 μονάδων, καθώς ενδεχόμενη διάσπασή της θα οδηγήσει το Γενικό Δείκτη στην περιοχή των χαμηλών του περασμένου Μαρτίου δοκιμάζοντας τιμές πέριξ των 800 μονάδων, ωστόσο η ετυμηγορία για την πορεία της τάσης την επόμενη εβδομάδα είναι οριακά υπέρ των αγοραστών υπό την αίρεση της διατήρησης του επιπέδου των 850 μονάδων.

Όπως αναφέρει η Beta Χρηματιστηριακή, η αγορά αναμένει το προσεχές διάστημα η αύξηση του κόστους δανεισμού να περάσει και στις χορηγήσεις
προς τις επιχειρήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για τα περιθώρια κέρδους, την απαιτούμενη απόδοση νέων επενδύσεων αλλά και την χρηματοδότηση εγχειρημάτων εξαγορών.