Αρνητικό κλίμα επικράτησε για τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να μπαίνει με πτώση στη νέα εβδομάδα χάνοντας τα επίπεδα των 860 μονάδων, εν μέσω του νευρικού κλίματος για την πορεία της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι επενδυτές προβληματίστηκαν από την έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πληθωριστικές πιέσεις που αυτός «γεννά» να επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα.

Σημειώνεται πως οι προοπτικές ανάπτυξης της Κομισιόν για την Ελλάδα περιορίζονται φέτος στο 3,5% και για την Ευρωζώνη στο 2,7% (σ.σ. σε επίπεδα πάντως στην περίπτωση της Ελλάδας υψηλότερα από αυτά που περιγράφονται στο νέο Προϋπολογισμό 3,1%). Ωστόσο, για το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα υπολογίζεται στο 3,1%, έναντι 4,8% που προβλέπεται στον νέο προϋπολογισμό. Επιπλέον, προβλέπεται βραδύτερη αποκλιμάκωση του χρέους και της ανεργίας, αλλά και υψηλό εξωτερικό έλλειμμα παρά τις πολύ καλές τουριστικές επιδόσεις.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε 0,88% στις 859,38 μονάδες, κοντά στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 855,26 μονάδων.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 85,18 εκατ. ευρώ.

Ο Mid Cap υποχώρησε 0,84% στις 499,66 μονάδες και ο δείκτης των τραπεζών απώλεσε 0,98% στις 555,70 μονάδες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Viohalco (+2,21%), της Τιτάν (+1,35%) και της Coca Cola HBC (+0,82%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΔΕΗ (-3,08%), των ΕΛΠΕ (-3,02%), του ΟΤΕ (-3,02%), της Πειραιώς (-2,82%) και της Motor Oil (-2,44%).

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Intrakat, σχετικά με τη συνεργασία της με διάφορους στρατηγικούς επενδυτές, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι είναι σε επαφή με διεθνή επενδυτικά κεφάλαια για την από κοινού ανάπτυξη (co-development) του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της.

Εξάλλου, σενάρια για διάθεση ποσοστού μετοχών πέριξ του 25% του ομίλου Viohalco κυκλοφορούν και πάλι στη χρηματιστηριακή αγορά εδώ και μερικές ημέρες, με την υποσημείωση βέβαια ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται ανάλογες πληροφορίες περί πρόθεσης των βασικών μετόχων του μεγάλου βιομηχανικού ομίλου να προχωρήσουν σε placement άνω του 20% και μάλλον κάπου στο 25%.