Με σημαντική πτώση, αλλά και αποφεύγοντας τα πολύ χειρότερα έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη, καθώς «παραδόθηκε» στο διεθνές αρνητικό κλίμα, θέτοντας προβληματισμούς για την πορεία της ελληνικής αγοράς το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το αρνητικό κλίμα ήρθε μετά από το selloff της Wall Street την Τετάρτη και εν μέσω της ισχυρής πτώσης στα ευρωπαϊκά ταμπλό. Οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός έχουν αυξήσει τις ανησυχίες όχι μόνο για αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και για ύφεση στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ.

Σχετική αναφορά έκανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας στους υπουργούς Οικονομικών των G-7 στη Γερμανία. Η ίδια είπε ότι γίνεται δυσκολότερο για τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να ρίξουν τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουν ύφεση, λόγω της ανόδου στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα lockdown στην Κίνα για τον κορονοϊό και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έπεσε 1,79% στις 851,20 μονάδες με τον τζίρο να ανέρχεται στα 122,3 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως νωρίτερα το ΧΑ διολίσθησε επικίνδυνα ακόμα και προς τα επίπεδα των 820 μονάδων, με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 838,37 μονάδες.

Ο Large Cap έχασε 1,92% στις 2.041 μονάδες, ο Mid Cap υποχώρησε 0,93% στις 1.400 μονάδες και ο δείκτης των τραπεζών απώλεσε 4,35% στις 540,76 μονάδες.

Η μετοχή της Τράπεζα Πειραιώς έχασε 7,82%, της Εθνικής Τράπεζας 5,7% και της Alpha Bank 4,86%. Μικρότερες απώλειες, 1,53% σημείωσε η μετοχή της Eurobank.