Η αυξανόμενη ανησυχία για ύφεση της αγοράς στις ΗΠΑ προκάλεσε μια μέρα έντονων διακυμάνσεων στην Wall Street, όμως οι σημαντικές ενδοσυνεδριακές απώλειες των δεικτών «διαγράφηκαν» στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones τελικά έκλεισε με θετικό πρόσημο στις 8,77 μονάδες ή 0,03% στις 31.261 μονάδες, παρά τις απώλειες άνω των 600 μονάδων, που κατέγραψε μέσα στην ημέρα. Το ίδιο και ο S&P 500 ο οποίος κέρδισε 0,57 μονάδες ή 0,01% στις 3.901 μονάδες. Ενώ ο Nasdaq διατήρησε το αρνητικό επίπεδο, κλείνοντας στις 33,88 μονάδες ή 0,30% στις 11.354 μονάδες.

Ενδοσυνεδριακά, το ασταμάτητο sell-off «έσπρωξε» τον S&P 500 20,7% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου, με τον δείκτη να καταγράφει το πρώτο «bear market» που έχει σημειωθεί στην αγορά, από την πτώση του Μαρτίου του 2020, στις αρχές της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Dow Jones έγραψε την 8η συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, για πρώτη φορά από το 1923, χάνοντας 2,9%. Ο S&P 500 έχασε 3% και ο Nasdaq είδε απώλειες 3,8%, με τους δύο δείκτες να σημειώνουν πτωτικό σερί επτά εβδομάδων.

«Οι αγορές είχαν μια πολύ δύσκολη πορεία τις τελευταίες επτά εβδομάδες και πιστεύω πως αυτό συνδέεται με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, τι θα σημαίνει αυτό για τα περιθώρια κέρδους και πόσο επιθετική θα χρειαστεί να γίνει η Fed για να θέσει το ζήτημα υπό έλεγχο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Art Hogan, κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής της National Securities, τονίζοντας πως «αν και δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, παραμένει να είναι ο κύριος 'κόντρα άνεμος' για την αγορά».

Αναλυτές της Golman Sachs εκτιμούν στο 35% την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ για τα επόμενα 2 χρόνια, ενώ η Wells Fargo περιμένει ότι η αμερικανική οικονομία θα παρουσιάσει ήπια ύφεση στο τέλος του 2022 ή στις αρχές του 2023. Για ενδεχόμενο επικράτησης του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας έναντι της κινεζικής για πρώτη φορά εδώ και 4 δεκαετίες κάνει λόγο το Bloomberg.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) εμφανίζεται ακλόνητη στην πολιτική σημαντικής αύξησης των βασικών επιτοκίων της, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για πλήγμα στην πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, με ολοένα και περισσότερες φωνές να μιλούν για ενδεχόμενο ύφεσης, όπως της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.