Η τελική εκλογική μάχη στις 7 Ιουλίου θα κρίνει το ποιός θα διαχειριστεί τις τύχες της χώρας για την επόμενη τετραετία.

Πριν μπούμε στην τελική ευθεία, ας δούμε τι έδειξε η πρώτη Κυριακή των Ευρωεκλογών και ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα για το ανέπλιστο, για πολλούς αποτέλεσμα, όσον αφορά στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Πρώτον, το "μαύρο κουτί" δείχνει ότι η αιμορραγία του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε το 2015. Πήρε μια πλειοψηφία με ένα μέρος του κόσμου σαστισμένο, που αποστασιοποιήθηκε σταδιακά μετά την κάλπη και δεν γύρισε ποτέ, όπως έδειξε το αποτέλεσμα. Και δεν γύρισε παρά την επιτυχία της εξόδου από το τρίτο πρόγραμμα και τα μέτρα που άρχισαν να τρέχουν για τους "πολλούς" από τον περασμένο Αύγουστο.

Δεύτερον, παρά την πολιτική υπέρ των λαϊκών στρωμάτων στους κρίσιμους τομείς της Εργασίας, της Ασφάλισης, της Υγείας που έδειξε να έχει απήχηση, ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να κατηγορείται, δικαίως σε ένα βαθμό, ότι διαχειρίστηκε κεντρικά θέματα λάθος. Ορισμένα με υπεροψία, άλλα με αλλαζονεία και έπαρση. Σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασε να στρέφει το "όπλο" εναντίον του. Με προσωπικές πολιτικές, αμετροέπεια, παλικαρισμούς και προσωπικές βεντέτες. Αποτέλεσμα η πρωτιά του Στ.Κυμπουρόπουλου.

Τρίτον, το τελευταίο διάστημα διαμορφώθηκε επικοινωνιακά μια αντιπαράθεση που έμοιαζε με την αντίστοιχη της δεκαετίας του '80, βγαλμένη από τις χειρότερες στιγμές ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και "Αντρέα - Μητσοτάκη"! Και αυτό σε βάρος ενός συγκεκριμένου έργου που δεν προβλήθηκε σωστά και όπως του άξιζε.
Τέταρτον, δεν μπορεί να είναι όλα θέμα επικοινωνιακής διαχείρισης, όπως πχ. η ιστορική τομή που αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών. Εκεί που χρειαζόταν πραγματική επαφή με τον κόσμο, ειδικά στη Β.Ελλάδα, προκρίθηκε η επικοινωνιακή "ανετίλα" και η υπεροχή του προοδευτισμού που θα διαχυόταν από μόνος του...

Πέμπτον, υπήρξε τραγική διαχείριση της 13ης σύνταξης. Ακυρώθηκε επικοινωνιακά μια μικρή, συμβολική και πραγματική αποκατάσταση στους συνταξιούχους που έγινε "παροχή" και "προεκλογικό επίδομα"! Ενώ όντως είναι Δώρο Πάσχα, πολλαπλάσιο σε χρήμα για όσους το έχασαν το 2012. Τόσο απλό.

Πριν λοιπόν ξεκινήσει η μάχη για την κάλπη των εθνικών εκλογών, ας ρίξουν στην κυβέρνηση μια ματιά σε πράγματα που είτε πρέπει να συμμαζευτούν, είτε να αλλάξουν όσο γίνεται, όσο υπάρχει χρόνος.

Γιατί και έργο υπάρχει και σχέδιο για την κοινωνία και τους πολλούς. Γιατί την Κυριακή δεν τιμωρήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ταξική μεροληψία του. Γιατί εκεί υπάρχουν και οι όποιες πιθανότητες ανατροπής.