Με αφορμή τα όσα ανέφερε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τις 120 δόσεις κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, θα πρέπει να γίνει κατανοητό, το βασικότερο πρόβλημα σήμερα στην αγορά, με τις χιλιάδες κατασχεμένους λογαριασμούς απλών φορολογουμένων, αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που βυθίζουν στην απραξία και απελπισία τους ιδιοκτήτες τους, λόγω των απρόβλεπτων ενεργειών της ΑΑΔΕ και μάλιστα προεκλογικά.

Το χρονικό των κατασχέσεων λογαριασμώς, για να είμαστε δίκαιοι και ακριβείς, ξεκίνησε εδώ και έναν περίπου χρόνο, αλλά αρχικά αφορούσε στους μεγάλους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς και αφού πρώτα - και σωστά - υπήρχε προειδοποίηση του υπόχρεου.

Πλην, όμως, όλως αναιτίως (;) και ξαφνικά, το φαινόμενο πήρε ανεξέλεκτες κυριολεκτικά διαστάσεις, μία πραγματική επιδημία, από τις αρχές του 2019 και ειδικότερα από τον Μάρτιο και μετέπειτα, για να εξαπολυθεί στη συνέχεια ένα απίστευτο πογκρόμ κατασχέσεων, αρύθμιστων και ρυθμισμένων μαζί λογαριασμών, από τον Μάιο πριν τις ευρωεκλογές και μέχρι τις παραμονές των βουλευτικών εκλογών.

Μιλάμε για λογαριασμούς μικροκαταθετών, της τάξης των ολίγων ευρώ, μέχρι του ποσού των 15-20.000 ευρώ, οι οποίοι συνήθως δεν αγγίζονταν από "το σύστημα", καθώς η κρίση είχε γονατίσει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις και υπήρχε μία στοιχειώδης ανοχή των φορολογικών αρχών, έναντι καθυστερήσεων αποπληρωμής οφειλών.

Μιλάμε επίσης, για λογαριασμούς μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είχαν οφειλές, άλλες ρυθμισμένες και άλλες όχι, αλλά τα κατασχετήρια με εντολή ΑΑΔΕ, δεν άφησαν κανέναν λογαριασμό απείραχτο, δημιουργώντας ασφυξία θανάτου σε εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και ελεύθερους επαγγελματίες. Και αυτό φυσικά καθώς όποιο τιμολόγιο πελάτη τους πληρωνόταν, αυτό αυτομάτως πήγαινε στην αφαίρεση του συνολικού ποσού που έβλεπαν ότι καταλογίστηκε, χωρίς να μπορούν ούτε υπαλλήλους να πληρώσουν σε διάστημα μάλιστα θερινών αδειών, ούτε στοιχειωδώς να λειτουργήσουν.

Το τραγικότερο όλων είναι ότι όλοι - ιδιώτες και εταιρείες - ανέμεναν τη ρύθμιση των 120 δόσεων, οι περισσότεροι μάλιστα είχαν την ατυχία να δούν το κατασχετήριο, ενώ ήταν σε εξέλιξη η σχετική διαδικασία υπαγωγής τους!!! Εδώ δεν μιλάμε για αργό θάνατο, αλλά για ακαριαίο και εσκεμμένο, καθώς βρισκόμασταν σε κανονική προεκλογική περίοδο!!!

Και το ανάθεμα και τις κατάρες εισέπραξε φυσικά η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να διασώσει κάπως την κατάσταση, μία εβδομάδα μόλις πριν τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, με την υπογραφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, για υπαγωγή και των επιχειρήσεων με τζίρο μέχρι 2 εκατ. ευρώ στην ίδια ρύθμιση, που...ξέχασε η τότε υφυπουργός Παπανάτσιου-εύγε!

Αρκετοί ιδιώτες που υπέστησαν την φορολογική καταιγίδα, αλλά και οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιχείρησαν μέχρι σήμερα να μπούν στη διαδικασία των 120 δόσεων, πλην όμως οι περισσότεροι έβρισκαν τοίχο, καθώς μπορούσαν να υπαχθούν είτε στις 24 είτε στις 36 το πολύ δόσεις και μάλιστα όχι για όλο το ποσό του κατασχετηρίου.

Ακριβώς για όλα τα προαναφερθέντα τραγικά γεγονότα, με τους χιλιάδες σήμερα κατασχεμένους λογαριασμούς, καμία αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς ομαλά, ειδικά στην Ελλάδα, όπου οι 700.000 περίπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκκλιά της οικονομίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και οι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να κινήσουν ούτε ευρώ από τους λογαριασμούς τους, αν δεν εξοφλήσουν το σύνολο των όποιων οφειλών τους.

Ακριβώς για όλους αυτούς τους λόγους, αν η σημερινή κυβέρνηση θέλει να προσφέρει στον τόπο, στην οικονομία, την αγορά, τις χιλιάδες εγκλωβισμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα χιλιάδες επίσης εγκλωβισμένα νοικοκυριά, θα πρέπει ΑΜΕΣΑ, ΤΩΡΑ, ΝΑ ΑΡΕΙ ΤΑ ΚΑΤΑΣΧΕΤΗΡΙΑ και να ανοίξει ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΩΝ 120 ΔΟΣΕΩΝ.

Οποιοδήποτε άλλο μέτρο, θα είναι ένα ακόμα ημίμετρο, που ουσιαστικά θα διαιωνίζει το μεγαλύτερο αυτή την περίοδο αγκάθι στη λειτουργία της αγοράς και της κοινωνίας, που μαζί με το έτερο των "κόκκινων" δανείων, αποτελούν τη μεγαλύτερη τροχοπέδη της ελληνικής οικονομίας, πριν εξελιχθούν σε ακόμα μία ανεξέλεγκτη νάρκη.

Η αγορά και η κοινωνία, αναμένουν με αγωνία τις αποφάσεις σας κ. Μητσοτάκη και κ.κ. συναρμόδιοι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου...