Επι του...πιεστηρίου των ημερών, για το ποια θα είναι η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον νέο ή την νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με πάσα επιφύλαξη, αλλά επειδή η κάθε μία από τις πληροφορίες μας έχει ένα σημαντικό ποσοστό διασταύρωσης, θα το πούμε και ας το πάρει το...ποτάμι.

Ειδικού Συνεργάτη

Η μία σκέψη, που έχει πολλούς υποστηρικτές από το "Μητσοτακικό στρατόπεδο" και βεβαίως το "Σημητικό", αλλά συναντά  αντιδράσεις από Καραμανλικούς και...ΠΑΣΟΚους, αφορά στην Άννα Διαμαντοπούλου, λέγεται μάλιστα ότι υπήρχε κατ΄αρχήν συμφωνία πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει όμως, αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη και από τη Φώφη Γεννηματά, με τις τελευταίες πληροφορίες να την φέρουν ως "σοβαρά αντιδρώσα". Αν αληθεύει δε ότι ο Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί στη κ.Γεννηματά για συμφωνία επί του προσώπου και πιθανόν ακόμα και κοινή πρόταση, τότε η κ. Διαμαντοπούλου, έχει ένα πολύ σοβαρό εμπόδιο να υπερκεράσει, αν ληφθεί ως δεδομένη η πρότασή της από τον πρωθυπουργό.

Η δεύτερη σκέψη του πρωθυπουργού - και των συνεργατών του - αφορά σε πολύ γνωστό ακαδημαϊκό, το όνομα του οποίου έπεσε στο τραπέζι, μετά την "ευγενική" άρνηση του Λουκά Παπαδήμου, να δεχτεί μία τέτοια τιμητική πρόταση. Βέβαια, ορισμένοι ακόμα θεωρούν ότι το όνομά του δεν έχει καεί εντελώς, ανάλογα με τις τελευταίες εξελίξεις και τις... καραμπόλες των αμέσως επόμενων ωρών και ημερών. Σεβόμενοι όμως και τιμώντας το off the record που ζήτησε η πηγή μας, δεν αναφέρουμε το όνομά του.

Η τρίτη σκέψη-πρόταση, στην οποία φέρεται ότι υπάρχει "η σύμφωνη γνώμη" του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αφορά στο πρόσωπο της Μαριέττας Γιαννάκου, που χαίρει ευρύτερης αναγνώρισης και εντός Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στις τάξεις των άλλων κομμάτων, λόγω των μετριοπαθών προσεγγίσεων της σε πολλά επίμαχα θέματα, εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Και σε ευρωπαίκό επίπεδο βέβαια χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης. Το θέμα βέβαια είναι ότι προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, όπως και ο σημερινός πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος και αυτό συνιστά πρόβλημα, καθώς υπήρχε μία άτυπη συμφωνία, περί εναλλαγής προσώπων από διαφορετικούς κομματικούς σχηματισμούς, ώστε κάθε φορά να διασφαλίζεται η ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική αποδοχή και συναίνεση.

Σ.Σ. Όλα τα προαναφερόμενα ισχύουν, αν δεχτούμε αυτό που ψιθυρίζεται από όλους, αλλά από κανέναν δε λέγεται ευθέως, ότι Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Σημίτης, θεωρούνται "καμένα χαρτιά" ήδη...