Από το «όλα στο φως» που απαιτεί η Δημοκρατία έχουμε την διαστροφή του στο «όλα από το σκοτάδι» με την Novartis, η «λίστα Πέτσα» είναι χαρτί χωρίς υπογραφή, ημερομηνία, τίποτα, πλέον έχουμε υπουργείο «Προστασίας από τον Πολίτη» που εμποδίζει την καταγραφή της αστυνομικής βίας αντί βιντεοσκόπησης και από αστυνομικούς, είναι ιστορική η πολιτική ευθύνη των στελεχών της ΝΔ να εμποδίσουν την διολίσθησή της στα άκρα κατά το εγχειρίδιο Όρμπαν, είπε ο επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Ακρίτας Καϊδατζής, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.

Αυτά που συμβαίνουν εδώ και καιρό στην Ελλάδα, θέτουν σαφέστατα θέμα σχέσεων εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, δηλαδή ζήτημα Κράτους Δικαίου. Πάνω από όλα, μείζον ζήτημα Δημοκρατίας, που έχει ως βασική απαίτηση την διαφάνεια, είπε ο κ. Καϊδατζής. Βλέπουμε εδώ και καιρό την διαστροφή του «όλα στο φως» σε ένα «όλα από το σκοτάδι», με αμφίβολης προέλευσης και νομιμότητας υποκλαπείσες συνομιλίες, με πιθανές ή απίθανες συμφωνίες μεταξύ θεσμικών ή παραθεσμικών παραγόντων. Όλα αυτά λειτουργούν διαλυτικά εις βάρος της Δημοκρατίας.

Υπάρχει έλλειμμα διαφάνειας και στη διαχείριση της δημόσιας εξουσίας, την διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Η διαβόητη «λίστα Πέτσα» κατέληξε μετά από πολλαπλά μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου σε ένα χαρτί (ούτε καν έγγραφο) με ονόματα και ποσά, χωρίς καμία απολύτως πραγματική και νομική σημασία, καθόλου μεγαλύτερη μίας λίστας για ψώνια στον μπακάλη, όπως είπε χαρακτηριστικά. Δεν είδαμε ούτε ένα δημόσιο έγγραφο, παραστατικό, διοικητική πράξη ή απόφαση. Αυτό που βγήκε δεν έχει ημερομηνία, δεν έχει υπογραφή, δεν έχει τίποτα...

Η απόλυτη διαφάνεια στην αστυνομική δράση, αντίστοιχα, η θεσμική κατοχύρωση της διαφάνειας με υποχρέωση της ΕΛΑΣ να ενεργεί βιντεοσκοπώντας και η παράλληλη ενθάρρυνση των συμμετεχόντων σε διαδηλώσεις και πορείες επίσης να βιντεοσκοπούν, θα ήταν η απάντηση στα προβλήματα που υποτίθεται ότι θέλει να λύσει ο νόμος για τις δημόσιες συναθροίσεις και στα φαινόμενα αστυνομικής βίας και ενδεχόμενης αυθαιρεσίας, συνέχισε ο ίδιος. Θα τεκμηριώνονταν τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας όταν πραγματικά υπήρχαν και θα προστατευόταν η ΕΛΑΣ από ψευδείς καταγγελίες. Βλέπουμε το ακριβώς αντίθετο, προσπάθεια απόκρυψης και συσκότισης. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έγινε «Προστασίας Από τον Πολίτη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όλα αυτά δημιουργούν απαξίωση της πολιτικής και απονομιμοποίηση της Δημοκρατίας, κάτι που ιστορικά οδηγεί σε δύο εκδοχές: ή να εμφανιστεί κάποιος τρίτος «αντισυστημικός» που θα καταλάβει την εξουσία α λα Μπερλουσκόνι είτε πολιτικές δυνάμεις, κόμματα και ηγέτες του «συνταγματικού τόξου» να στραφούν στην ακροδεξιά, την αυταρχική πλευρά της πολιτικής, συνέχισε ο κ. Καϊδατζής, περιγράφοντας αναλυτικά την σχετική περίπτωση της Ουγγαρίας και του Όρμπαν.

Έτσι και στην Ελλάδα, η ΝΔ, ένα κόμμα που παραδοσιακά ανήκε στην λαϊκή Δεξιά, πάντα στο κέντρο του πολιτικού συστήματος, αρχίζει να ρέπει προς τα άκρα. Φαίνεται από τους «λαγούς», στελέχη που εκφράζουν έναν ακραίο λόγο. Το «εγχειρίδιο» Όρμπαν έχει δύο βασικά στοιχεία: έλεγχο των ΜΜΕ και έλεγχο της Δικαιοσύνης. Φοβάμαι, σημείωσε ο ίδιος, ότι ενδείξεις γι` αυτό έχουμε και η κοινωνία πρέπει να αντιδράσει. Αλλά φαίνεται αποδυναμωμένη, αυτοί που θα περιμέναμε να αντιδράσουν, τα πανεπιστήμια, τα συνδικάτα, οι συλλογικοί φορείς, λόγω της γενικότερης στροφής στον ατομικισμό και την πολύχρονη κρίση.

Είναι τεράστια και ιστορική η ευθύνη του πολιτικού προσωπικού, των πολιτικών στελεχών που προέρχονται από την κυβερνώσα παράταξη, που δεν ταυτίζονται με τις ακρότητες αυτές. Είναι τεράστια η πολιτική ευθύνη, να αντιληφθούν το πρόβλημα που βρίσκεται μπροστά μας και να κάνουν κάθε προσπάθεια να το αποτρέψουν