Νέα επεισόδια στο θέμα της λειτουργίας του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2, καθώς η Ανναλένα Μπέρμποκ, η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έσπευσε ("καλεσμένη", προφανώς κι όχι ακάλεστη) να δηλώσει ότι δεν βλέπει να ξεκινάει η λειτουργία του, αλλά η γερμανική καγκελαρία υπό τον Όλαφ Σολτς και ο νέος αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ έχουν άλλη άποψη και παίρνουν το όλο θέμα στα χέρια τους. Οι τιμές, πάντως, του φ.α. ίπτανται, χωρίς ρωσική ευθύνη. Ο ρόλος που προσέφερε ο Πούτιν στον Μητσοτάκη και οι τεράστιοι κίνδυνοι της χρήσης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης από ΝΑΤΟ-ΗΠΑ.

Του Δημήτρη Λιάτσου, διεθνολόγου, διδάκτωρα φιλοσοφίας

Η νέα ΥΠΕΞ της νέας γερμανικής κυβέρνησης σε μια πρώτη εξάσκηση «πράσινης» (μόνο;) γυμναστικής, έκανε δηλώσεις γιατί δεν πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει η λειτουργία του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου (φ.α.),  Nord Stream-2, απ´ευθείας από τα ρωσικά παράλια της Βαλτικής θάλασσας στα γερμανικά… Ο αγωγός είναι έτοιμος από τα τέλη Οκτωβρίου και η πλήρωση του με τεχνικό φ.α έχει ολοκληρωθεί τέλη Νοεμβρίου. Ουσιαστικά, πριν βγει το 2021, ο αγωγός από καθαρά τεχνικής άποψης, μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του!

Και να, η εντελώς άπειρη (και άσχετη), σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ανναλένα Βέρμποκ, ξεκινά την υπουργική της θητεία με «εξειδικευμένη» τοποθέτηση περί αγωγών και ευρωπαϊκής νομοθεσίας! Όταν οι ελλείψεις σε φ.α έχουν εκτοξεύσει τις τιμές (στο hub της Ολλανδίας οι τιμές που «έκλεισαν» για τον Ιανουάριο 2022 ξεπερνούν τα 1300 δολ/1000 κυβικά), η νεαρή ΥΠΕΞ λειτουργεί με λογική… ακτιβίστριας στο χώρο της οικολογίας!

Ο καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, ωστόσο, έχει μακράν εμπειρία στην προηγούμενη κυβέρνηση της Μέρκελ, ήταν ένας από τα υπουργικά στελέχη που στήριξε ανοικτά την κατασκευή του αγωγού. Πόσο μάλλον τώρα που ο αγωγός είναι έτοιμος και, για κάθε προσεκτικό μελετητή, γίνεται ολοφάνερο πως το θέμα των ελλείψεων, άρα και της ακρίβειας, μπορεί να λυθεί δραστικά μόνο με την άμεση λειτουργία του αγωγού. Πενήντα πέντε δις κυβικά το χρόνο με συνεχή ροή και σταθερές τιμές η Ευρώπη δε μπορεί να τα βρει από καμμία άλλη πηγή… 

Γερμανία-Αυστρία παίρνουν τον αγωγό πάνω τους! 

Αμέσως μετά τις… αερολογίες της Γερμανίδας ΥΠΕΞ, πηγή στη γερμανική καγκελαρία δήλωσε πως από το συνεχή έλεγχο και τις ως τώρα αναλύσεις όλων των δεδομένων (και όχι ανέξοδων δηλώσεων), η εικόνα που βγαίνει είναι η εξής: η Ρωσία εκπληρώνει όλα τα συμβόλαια προμηθειών που έχει υπογράψει με κάθε μια από τις χώρες της Ε.Ε. 

Η ίδια πηγή διευκρινίζει πως το ερώτημα που τίθεται αν η Ρωσία θα μπορούσε να προμηθεύει με περισσότερες ποσότητες, δεν έχει καμμία σχέση με την εκπλήρωση των συμβολαίων! (Κάποιοι εκ του πονηρού το… συσχετίζουν ώστε να το χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα στις επιθέσεις τους κατά της Ρωσίας, την οποία κατηγορούν ότι «ευθύνεται» για τις ελλείψεις!). 

  • Δε μπορούμε να απαιτούμε από τους προμηθευτές μας περισσότερα από ότι προβλέπουν τα συμβόλαια, επιμένει η πηγή της γερμανικής καγκελαρίας! Διευκρινίζει, ωστόσο, πως με όσα συμβαίνουν σήμερα «θα  θέλαμε περισσότερες προσφορές στην αγορά ώστε να μειωθεί η ένταση»! 

«Περισσότερες προσφορές»! Δηλαδή, και από τη Ρωσία και από άλλους προμηθευτές… Αλήθεια, που είναι οι «άλλοι»; Εκείνοι που για μεγάλο χρονικό διάστημα ξόδευαν χρήμα να πείσουν την κοινή γνώμη για τον «κίνδυνο» εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία; Τι προσφορές κάνουν; Καμμία… Άρα, και η έκφραση για «περισσότερες προσφορές» ουσιαστικά  απευθύνεται στη… Ρωσία! 

Και για να μη νομίσει η Γερμανίδα ΥΠΕΞ ότι θα την αφήσουν να ξεσαλώσει για θέματα που άπτονται της ενεργειακής ασφαλείας της Ευρώπης, ο επίσης νέος καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμμερ, με δήλωση του στην εφημερίδα Welt, ξεκαθάρισε ότι αναμένει την έναρξη της λειτουργίας του North Stream-2, μέσα στα προγραμματισμένα χρονικά όρια! 

  • Ο αγωγός αυτός έχει άμεση σχέση με την Αυστρία και αποτελεί βασικό έργο που προσφέρει ασφάλεια στην Ε.Ε στις προμήθειες ενέργειας. 

Στη Βιέννη απορρίπτουν τις αμερικανικές απαιτήσεις να χρησιμοποιηθεί ο αγωγός ως εργαλείο πίεσης στη Μόσχα λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.

  • Μια τέτοια προσέγγιση κάνει κακό στην ίδια την Ε.Ε, εκτιμά ο Νεχάμμερ.

Η Μόσχα έχει δηλώσει κατ´επανάληψη πως η λειτουργία του αγωγού στηρίζεται σε καθαρά οικονομικά κριτήρια, με οφέλη και για τις δυο πλευρές. Ωστόσο, το παραμύθι που εξυφαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες περί επικείμενης στρατιωτικής «εισβολής» της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν αποτελεί παρά αφορμή για τη δυνατότητα της Ουάσιγκτον να το μετατρέψει σε «εργαλείο» διαπραγμάτευσης και πιέσεων έναντι της Μόσχας. 

Αλεξανδρούπολη, εμπλοκή σε επικίνδυνα παιγνίδια! 

Ακόμα πιο επικίνδυνο γίνεται το δεύτερο συστατικό αυτής της πολιτικής: Του σχεδιασμού εγκατάστασης στο ουκρανικό έδαφος, κοντά στα ρωσικά σύνορα, νέων σοβαρών οπλικών συστημάτων, ικανών να απειλήσουν τις ευρωπαϊκές περιοχές της Ρωσίας! Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού σημαντικός ρόλος επιμερίζεται στη βάση της Αλεξανδρούπολης που ήδη λειτουργεί ως… εφαλτήριο μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού στις όμορες χώρες των νότιων και δυτικών συνόρων της Ρωσίας! 

Μήπως εδώ βρίσκεται και η αιτία της άρνησης της Μόσχας στο ελληνικό αίτημα για οποιαδήποτε μορφή μείωσης, έκπτωσης στην τιμή του φ.α; Μια τιμή που, εκτός των άλλων, η Αθήνα κάτω από προτροπές των… συμμάχων μας απαίτησε και διαμόρφωσε, τα προηγούμενα δυο χρόνια, στη βάση της αγοράς και όχι στη βάση των συμβολαίων που είχε με τη ΓΚΑΖΠΡΟΜ! 

Ο Πούτιν αφού έδωσε μια πλήρη εικόνα στο Μητσοτάκη, αναφορικά με τις πραγματικές εξελίξεις στην Ουκρανία και τις διαπραγματεύσεις που είχε με τον πρόεδρο Μπάιντεν, πρότεινε στην Αθήνα να κρατήσει την σχετικά καλή διαχρονική σχέση της με τη Μόσχα. Ακόμα και να παίξει, αν μπορεί, ρόλο «γέφυρας» ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση! 

Εν όψει της επίσκεψης το σύνολο των κυβερνητικών μέσων ενημέρωσης «βομβάρδισαν» την κοινή γνώμη με την προσπάθεια επίτευξης μιας συμφέρουσας τιμής στο φ.α. πλην όμως ο πρωθυπουργός στο Σότσι πήρε μια γερή και ολοκληρωμένη εικόνα, πως προσεγγίζει η Μόσχα το πλέγμα των προβλημάτων που αναδύονται στις σχέσεις της με τη συλλογική Δύση… 

Εν τέλει, το ποιος, τι και πως το κατανοεί θα φανεί σύντομα. Είτε με… διορθωτικές κινήσεις στις διμερείς σχέσεις, είτε με τη διαιώνιση της κατάστασης, με ότι αυτό συνεπάγεται! Στη ζωή, πάντως, δύσκολα γίνεται αποδεκτό το λαϊκό απόφθεγμα να επιδιώκεις «αλλού να τρως και να πίνεις και αλλού να πηγαίνεις να το δίνεις….»!