Αποδεκτή, με ψήφους 156 υπέρ και 90 κατά, έγινε η κυβερνητική τροπολογία για την κατάργηση της ποινής του υποβιβασμού  στην περίπτωση της πολυϊδιοκτησίας στο ποδόσφαιρο. Δεν τήρησε την κομματική πειθαρχία ο Σαμαράς.

Κανέναν κίνδυνο υποβιβασμού δεν αντιμετωπίζουν -και με τη σφραγίδα της Βουλής πλέον- οι ΠΑΟΚ και Ξάνθη, αφού το μεσημέρι της Τετάρτης πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και προβλέπει την κατάργηση της συγκεκριμένης ποινής σε περίπτωση πολυιδιοκτησίας ομάδων.

Η ψηφοφορία, που έγινε ονομαστικά μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώθηκε με 156 «ναι», από τους κυβερνητικούς βουλευτές, και 90 «όχι» από ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση. Άρα, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν αντιμετώπισε κάποια μαζική διαρροή (άγνωστο ακόμα γιατί απείχε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς), με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός έκανε σαφές πως οποιαδήποτε διαφορετική στάση θα τιμωρείτο με διαγραφή. Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 απείχαν της ψηφοφορίας.

Πλην των βουλευτών που βρίσκονταν σε κοινοβουλευτική αποστολή και ψήφισαν μέσω επιστολικής ψήφου, απουσίαζαν απουσίαζαν οι βουλευτές της ΝΔ Αντ. Σαμαράς και Γ. Βαγιωνάς  και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Μουζάλας. Σ. Ελευθεριάδου, Σ. Φάμελος, Τρ. Αλεξιάδης, Σ. Βαρδάκης, Στ. Αραχωβίτης και Έφη Αχτσιόγλου. Ο κ. Βαγιωνάς έστειλε επιστολή με την οποία δήλωνε ότι, εάν παρευρισκόταν στην ψηφοφορία, θα ψήφιζε υπέρ της τροπολογίας ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα την καταψήφιζαν.

Εξηγώντας την αποχή των βουλευτών του ΜέΡΑ25, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Φ. Μπακαδήμα δήλωσε ότι «οι ολιγάρχες χρησιμοποιούν χρόνια τώρα τις ομάδες για να ασκούν πιέσεις στην εκτελεστική εξουσία μέσω των οπαδικων στρατών» τονίζοντας ότι «κανείς δεν δικαιούται να μετατρέπει το Κοινοβούλιο σε ποδοσφαιρική αρένα, εγκλωβίζοντας το νομοθετικό σώμα μέσα στη διαμάχη αντίπαλων ολιγαρχών».

Με την τροπολογία, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ, προβλέπεται ότι «αντί της αποβολής της οικείας ομάδας από το πρωτάθλημα, επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμούς από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης».

 

ΠΑΟΚ: Ξεκάθαρη θέση κατά της τροπολογίας που ψηφίστηκε

Την δική του άποψη κατέθεσε ο ΠΑΟΚ για την τροπολογία που ψηφίστηκε πριν λίγη ώρα στην Ελληνική Βουλή. Με ανακοίνωση της η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, υπογραμμίζει πως δεν πρόκειται να δεχθεί καμία μείωση της αξιοπρέπειας κηλίδωση της ιστορίας του και ακόμα μια κλοπή ενός πρωταθλήματος.

Αναλυτικά, τα όσα αναφέρει: «Ο στιγματισμός και η μείωση της αξιοπρέπειάς μας, θα είχε ως ιδανικό επιμύθιο την κλοπή του πρωταθλήματος και την απονομή του στα δικαστήρια και όχι στους αγωνιστικούς χώρους. Φαίνεται πως αυτός ήταν και ο αυτοσκοπός, άλλωστε.

Από τη μια πλευρά να προσπαθούν να εμφανιστούν ως δήθεν σωτήρες του ΠΑΟΚ κι από την άλλη πλευρά να εξασφαλίσουν το πρωτάθλημα στον ΟΣΦΠ με φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση.

Ο ΠΑΟΚ είναι καθαρός, δεν έχει καμία σχέση με τα όσα του προσάπτουν. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κηλιδώσει την 94χρονη ιστορία μας και η νομοθετική ρύθμιση μας είναι εντελώς αδιάφορη, δε μας χρειάζεται.

Γι αυτόν το λόγο, θα εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα μέχρι το CAS και απαιτούμε νόμιμη διερεύνηση της υπόθεσης».