Επενδυτική κοινοπραξία αγνώστου, μέχρι στιγμής, ταυτότητας, πλησίασε τη ΦΙΦΑ με μία πρόταση της τάξεως των 25 δίσ. δολαρίων (20 δίσ. ευρώ) που αφορά τον έλεγχο δύο παγκόσμιων ποδοσφαιρικών τουρνουά, του Μουντιάλ Συλλόγων και της Λίγκας των Εθνών.

Η συγκεκριμένη πρόταση δεν αποτελεί φημολογία αλλά επιβεβαιώνεται από την ίδια τη διοίκηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Ύστερα από συζητήσεις που είχαν τις τελευταίες ημέρες οι άνθρωποι της ΦΙΦΑ με τους ομολόγους τους από τις έξι ηπειρωτικές συνομοσπονδίες, αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας που θα μελετήσει ενδελεχώς την πρόταση και όλα τα δεδομένα της και θα κάνει τις τελικές εισηγήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας, πίσω από την πρόταση βρίσκεται ένα κονσόρτσιουμ του οποίου ηγούνται Ιάπωνες και περιλαμβάνει επενδυτές από αραβικές χώρες και τις ΗΠΑ. Το σχέδιο τους είναι να αναλάβουν τον έλεγχο (εμπορικό – οικονομικό) δύο διοργανώσεων για διάστημα 12 ετών, με αντάλλαγμα το τεράστιο προαναφερθέν ποσό που θα βγάλει τη ΦΙΦΑ από τις οικονομικές δυσκολίες των τελευταίων ετών και θα γεμίσει τα ταμεία όλων των εθνικών ομοσπονδιών αλλά και των μεγάλων συλλογών.

Οι επενδυτές επιθυμούν ένα ανανεωμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλογών, το οποίο θα διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια με τη συμμετοχή 24 ομάδων. Οι περισσότερες θα προέρχονται από την Ευρώπη και θα είναι οι νικητές και οι φιναλίστ από τα Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ της τετραετίας. Μαζί με τα κορυφαία κλαμπ από τον υπόλοιπο κόσμο θα δημιουργείται ένα τουρνουά που θα κερδίζει των ενδιαφέρον των ποδοσφαιρόφιλων τις χρονιές που δεν υπάρχει Μουντιάλ ή Euro.

Όσον αφορά τη Λίγκα των Εθνών, πρόκειται για την επέκταση σε παγκόσμιο επίπεδο της διοργάνωσης που ανακοίνωσε η ΟΥΕΦΑ, και αποτελεί πνευματικό παιδί του πρώην γενικού γραμματέα της και νυν προέδρου της ΦΙΦΑ, Τζιανι Ινφαντίνο. Πρόκειται για ένα μεγάλο πρωτάθλημα 200 εθνικών ομάδων που θα χωριστούν σε κατηγορίες ανάλογα τη δυναμικότητά τους και ίσως τη γεωγραφική τους τοποθέτηση. Όλες ο πλευρές ξεκαθαρίζουν πως το Μουντιάλ δε θα επηρεαστεί, απλά δε θα υπάρχουν πια τα φιλικά των εθνικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι υποψήφιοι επενδυτές ζήτησαν από τη ΦΙΦΑ να απαντήσει μέχρι το τέλος Μαΐου, με την Παγκόσμια Ομοσπονδία, από την πλευρά της, να πιέζει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για επίσπευση των διαδικασιών. Για να πείσει τις ηπειρωτικές συνομοσπονδίες υπόσχεται πακτωλό χρημάτων για τις συμμετέχουσες ομάδες καθώς και χρηματικά έπαθλα που θα ξεπερνούν τα αντίστοιχα του Μουντιάλ, για αυτές που θα έχουν καλή πορεία στη Λίγκα των Εθνών.