Μία απόφαση που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην αθλητική βιομηχανία των ΗΠΑ, τη με διαφορά ισχυρότερη του πλανήτη, πήρε εχθές το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, που εκτίμησε πως το μονοπώλιο της πολιτείας της Νεβάδα (Λας Βέγκας) στο αθλητικό στοίχημα πρέπει να σταματήσει και να νομιμοποιηθεί και στην υπόλοιπη χώρα!

Από το 1992 βρίσκεται σε ισχύ ο νόμος «PASPA» που απαγορεύει τον στοιχηματισμό σε αθλητικά γεγονότα έξω από την Πολιτεία της Νεβάδα. Μία άλλη πολιτεία, επίσης γνωστή για τον τζόγο, αυτή του Νιού Τζέρσεϊ, θέλει εδώ και χρόνια να πάρει ένα κομμάτι της τεράστιας οικονομικής πίτας των 100 δισ. δολαρίων, που αφορά το στοίχημα (κατά βάση παράνομο) στις ΗΠΑ. Για αυτό και ψήφισε νόμο που επιτρέπει διαγωνισμούς για το αθλητικό στοίχημα, για το καζίνο και τους ιππόδρομους. Ο «PASPA», όμως, σαν Ομοσπονδιακός νόμος είχε μεγαλύτερη ισχύ και μπλόκαρε κάθε προσπάθεια.

Αυτό μέχρι εχτές που το Αμερικανικό Ανώτατο δικαστήριο ανέτρεψε την απαγόρευση με ψήφους 7-2 και έδωσε το δικαίωμα στο Νιού Τζέρσεϊ να κάνει τον δικό του νόμο πραγματικότητα και να νομιμοποιήσει το στοίχημα. Η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να σχετίζεται μόνο με τη συγκεκριμένη πολιτεία, αλλά στην πραγματικότητα δημιουργεί δεδικασμένο και ανοίγει την «πόρτα» του αθλητικού στοιχηματισμού σε όσες αμερικανικές περιοχές επιθυμούν να την «διαβούν».

Οι υπέρμαχοι της νομιμοποίησης του στοιχήματος τονίζουν πως έτσι θα σταματήσει η μάστιγα του παράνομου παιχνιδιού, που έχει ως συνέπεια τεράστια ποσά να διακινούνται χωρίς έλεγχο και χωρίς το κράτος να παίρνει μερίδιο από τη φορολογία. Φυσικά υπάρχει και η αντίθετη άποψη, δηλαδή αυτή που θέλει τη συνέχιση της απαγόρευσης, την οποία υποστηρίζουν και οι μεγάλες επαγγελματικές λίγκες των ΗΠΑ.

Το NBA (μπάσκετ), το NFL (αμερ. ποδόσφαιρο), το MLB (μπέιζμπολ) και το NHL (χόκεϊ επί πάγου) καθώς και το NCAA, ο φορέας που διαχειρίζεται τον πανεπιστημιακό αθλητισμό (που στις ΗΠΑ είναι μία βιομηχανία πάμπολλων δισεκατομμυρίων) εξέδωσα ανακοινώσεις με τις οποίες τονίζουν την αντίθεσή τους στην επέκταση του νόμιμου στοιχήματος εκτός Νεβάδας. Οι λίγκες φοβούνται πως έτσι θα αυξηθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν κρούσματα στημένων αγώνων και γενικότερα θα πληγεί η ακεραιότητά τους.