Το ήδη σπουδαίο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Ισπανίας αναμένεται να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο, ύστερα από τις νέες τηλεοπτικές συμφωνίες που θα φέρουν πολύ περισσότερα χρήματα στα ταμεία των συλλόγων.

Όπως έγινε σήμερα γνωστό, η ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica κατάφερε να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων της Πριμέρα Ντιβιζιόν σε μία δημοπρασία που παρήγαγε 3,4 δισ. ευρώ. Η διαδικασία είχε να κάνει με την τριετία 2019-22, κάτι που σημαίνει πως για κάθε σεζόν θα δοθούν λίγο περισσότερα από 1,1 δισ. Συνολικά, η Ισπανική Λίγκα εξασφάλισε 450 εκατ. περισσότερα (+15%), σε σχέση με το τρέχον τριετές συμβόλαιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως για κάποια πακέτα αγώνων, όπως για παράδειγμα τα ματς του Κυπέλλου και η 2η κατηγορία, δεν υπήρξε πλειοδότης, κάτι που σημαίνει πως όταν πωληθούν και αυτά (αναμένεται να συμβεί μέσα στον μήνα) τα συνολικά έσοδα θα αυξηθούν.

Οι ευχάριστες ειδήσεις για τους παράγοντες της Λα Λίγκα δε σταματούν εδώ. Εκτός από την προαναφερθείσα πώληση των εγχώριων τηλεοπτικών δικαιωμάτων, υπήρξε deal και για αυτά του εξωτερικού. Ο όμιλος τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών Mediapro εξασφάλισε για πέντε έτη (2019-24) το δικαίωμα να διαχειρίζεται τα δικαιώματα στις εκτός Ισπανίας αγορές. Για να το πετύχει αυτό συμφώνησε να πληρώσει σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ, ποσό κατά 30% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο για την τριετία 2016-19.

Τα τηλεοπτικά έσοδα είναι ο βασικός χρηματοδότης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, με λίγκες και ομάδες να εκμεταλλεύονται το γεγονός πως οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών επιθυμούν να βάζουν ποδοσφαιρικό περιεχόμενο στα πακέτα τηλεφωνίας - ίντερνετ - τηλεόρασης που εμπορεύονται. Μπορεί σε Αγγλία και Ιταλία να υπήρξε μία μικρή μείωση των χρημάτων που δίνονται, ωστόσο κάτι τέτοιο δε συνέβη στην Ισπανία. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός πως γίγαντες του διαδικτύου (βλέπε Amazon, Facebook, κλπ.) αρχίζουν να μπαίνουν στο «παιχνίδι» της μετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων θα κρατήσει την αξία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, στις κορυφαίες διοργανώσεις, σε τεράστια ύψη.

Διαβάστε Επίσης
Στα 4,5 δισ. λίρες τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Πρέμιερ Λιγκ