Ο μεγαλομέτοχος της Άρσεναλ, Στάν Κρένκε, είναι έτοιμος να γίνει κάτοχος του 100% των μετοχών του αγγλικού κλαμπ, ύστερα από την αποδοχή εκ μέρους του Άλισερ Ουσμάνοφ, ιδιοκτήτη του 30,4% του συλλόγου, πρότασης ύψους 550 εκατ. λιρών (614 εκατ. ευρώ).

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Άρσεναλ δεν είναι τόσο ξεκάθαρο όπως συμβαίνει σε άλλες ομάδες, τουλάχιστον όσον αφορά το να υπάρχει ένας πανίσχυρος ιδιοκτήτης. Το 67% των μετοχών του λονδρέζικου κλαμπ ανήκει στον Αμερικανό μεγιστάνα Στάν Κρένκε (αριστερά), με το 30,4% να βρίσκεται στα χέρια του Ουζμπέκου Άλισερ Ουσμάνοφ (δεξιά). Το 2,6% που απομένει ανήκει σε διάφορους μικρομέτοχους, ανάμεσά τους και ένα γκρουπ οπαδών.

Αυτό αναμένεται σύντομα να αλλάξει, αφού όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα οι δύο άνδρες κατέληξαν σε συμφωνία, προκειμένου ο Κρένκε να εξαγοράσει το ποσοστό του Ουσμάνοφ και να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος των «Κανονιέρηδων». Το deal επιβεβαίωσαν και με ανακοίνωση στο χρηματιστήριο τόσο η εταιρεία η εταιρεία του Αμερικανού όσο και αυτή του Ουζμπέκου, κάνοντας λόγο για «αμετάκλητες δεσμεύσεις». Για χρόνια οι συνεργασία των δύο ανδρών μόνο αγαστή δεν ήταν, με τον ένα να θέλει να εξαγοράσει το ποσοστό του άλλου ώστε να αναλάβει πλήρως το κλαμπ.

Για το 30,4% ο Κρένκε, που είναι ιδιοκτήτης μεγάλων συλλόγων σε όλα τα σπορ στην πατρίδα του (Ντένβερ Νάγκετς στο NBA) θα καταβάλει 614 εκατ. ευρώ. Άρα, η συνολική αξία των μετοχών της Άρσεναλ θα ανέλθει στα 2 δισ.

Η είδηση αυτή δε χαροποίησε τους υπόλοιπους μικρομέτοχους και τους φίλους της ομάδας, αφού πλέον ο Κρένκε θα έχει πάνω από 90% των μετοχών, άρα θα του είναι εύκολο και νόμιμο να πιέσει και να εξαφανίσει τους μικρομετόχους και τελικά να μετατρέψει την Άρσεναλ σε μία εντελώς προσωπική εταιρεία. Το «Arsenal Supporters' Trust», όπως ονομάζεται το γκρουπ των οπαδών που κατέχει τις μετοχές, έκανε λόγο για «μαύρη ημέρα στην ιστορία της Άρσεναλ». Γενικά οι οπαδοί της ομάδας κριτικάρουν σκληρά τον Κρένκε, λόγω τω άσχημων αποτελεσμάτων τα τελευταία χρόνια, την ώρα που οι «Κανονιέρηδες» είναι από τους πιο υγιής ποδοσφαιρικούς συλλόγους στον κόσμο.