Η χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους μέσω της έκδοσης ομολόγων είναι μια καινοτομία που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλοί ευρωπαϊκοί σύλλογοι ποδοσφαίρου, όπως εκτιμά η γνωστή εταιρεία οικονομικών αναλύσεων και αξιολόγησης S&P Global Ratings.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 ore», το θέμα των ομολόγων θα επέτρεπε στους συλλόγους να εκμεταλλευτούν στην κεφαλαιαγορά τα οφέλη της ισχυρής εμπορικότητάς τους. Αυτό εκτιμά η S&P Global Ratings, η οποία επίσης επισημαίνει ότι η μεταγραφική αγορά έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα το 2017.

Ο οργανισμός αξιολόγησης έχει υπολογίσει ότι τα πέντε μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν ξοδέψει συνολικά πάνω από 4,6 δισ. ευρώ μόνο για την αγορά παικτών, συμπεριλαμβανομένων των δύο πιο δαπανηρών μετακινήσεων, του Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα στην Παρί Σεν Ζερμέν για 222 εκατομμύρια και του Κιλιάν Μπαπέ επίσης στην Παρί Σεν Ζερμέν από τη Μονακό για 180 εκατομμύρια (μετακίνηση που θα είναι οριστική το προσεχές καλοκαίρι, αφού μέχρι τότε έχει παραχωρηθεί δανεικός).

Εξαιρουμένης αυτής της συμφωνίας, η δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή για το 2017 είναι αυτή της Μπαρτσελόνα, η οποία αγόρασε τον Γάλλο Ουσμάν Ντεμπελέ από την Ντόρτμουντ για 145 εκατομμύρια ευρώ (συμπεριλαμβανομένων 40 εκατομμυρίων από μπόνους). Η Μπαρτσελόνα ξεπέρασε το ρεκόρ της απόκτησης του Ντεμπελέ με την αγορά του Βραζιλιάνου Φιλίπε Κουτίνιο για 160 εκατομμύρια ευρώ (εκ των οποίων 40 εκατομμύρια μπόνους) από τη Λίβερπουλ.

Επιπλέον, οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι συνέχισαν να επιδιώκουν σχέδια επέκτασης μέσω της κατασκευής νέων σταδίων ή τη βελτίωση των υφιστάμενων. «Οι συνεχώς αυξανόμενες δαπάνες τους συνεπάγονται ότι οι νέοι πόροι χρηματοδότησης θα μπορούσαν να είναι αποφασιστικοί για την επιτυχία στην επίτευξη των στόχων τους» ανέφερε η έκθεση.

Ο αναλυτής Ομρί Στερν πρόσθεσε ότι η «πιστοληπτική ικανότητα των συλλόγων υποστηρίζεται από την απόδοση και την αφοσίωση των οπαδών». Τα καλά αποτελέσματα στο γήπεδο επιτρέπουν στις ομάδες να βλέπουν τα έσοδα από τις εμπορικές και τηλεοπτικές συμφωνίες να αυξάνονται. Αυτή είναι μια σταθερή βάση, που αυξάνεται μέσω των πωλήσεων εισιτηρίων στα γήπεδα.

Στην ανάλυση της S&P είναι επίσης σημαντικός ο έλεγχος του χρέους και του κόστους, αφού σε γενικές γραμμές «οι οικονομικοί πόροι καθορίζουν την επιτυχία μιας ομάδας». Γίνεται κατανοητό ότι, για να μπει μια ομάδα στην ελίτ των συλλόγων, είναι απαραίτητες, εκτός από την «γενναιοδωρία των πλουσίων ιδιοκτητών», οι «συνεχείς εισφορές χρημάτων» από νέους πόρους.

Διαβάστε Επίσης: Το crowdfunding μέσω ομολόγων αλλάζει τα δεδομένα στην ποδοσφαιρική χρηματοδότηση