Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο συμφώνησαν το κορυφαίο αθλητικό γεγονός στον κόσμο να πραγματοποιηθεί χωρίς θεατές, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας της COVID-19, όπως δήλωσε σήμερα η υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας, Ταμάγιο Μαρουκάβα.

 Η ευρέως αναμενόμενη κίνηση έγινε μετά από συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης, των διοργανωτών των Αγώνων του Τόκιο και των εκπροσώπων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής.

 Είναι «λυπηρό» που οι Αγώνες θα γίνουν σε «περιορισμένη μορφή», όπως δήλωσε η πρόεδρος του «Τόκιο 2020», Σέικο Χασιμότο, σε ενημέρωση, προσθέτοντας τη συγγνώμη της σε όσους αγόρασαν εισιτήρια. Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα είπε ότι είναι απαραίτητο να προστατευθεί το Τόκιο, όπου εξαπλώθηκε η εξαιρετικά μολυσματική μετάλλαξη «Δέλτα», από το να γίνει η πηγή ενός άλλου κύματος κρουσμάτων.

Νωρίτερα σήμερα ανακοίνωσε την επιβολή νέας κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο, για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.  Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Αυγούστου και, κατά συνέπεια, θα ισχύει καθ΄όλη την διάρκεια της διεξαγωγής των Αγώνων, από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Περί τους 11.000 αθλητές αναμένονται στους Αγώνες εν μέσω της υγειονομική κρίσης. Δρακόντεια μέτρα έχουν επιβληθεί από τους διοργανωτές για όλους τους συμμετέχοντες.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ, δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως οι διοργανωτές θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι, ότι εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και ότι θα είναι επιτυχημένοι. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ είπε επίσης ότι το 85% των Ολυμπιακών αντιπροσωπειών που θα φτάσει στο Τόκιο θα είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το ίδιο θα συμβεί, πριν την έναρξη των Αγώνων, με το 100% των μελών της ΔΟΕ.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εξαιτίας των υγειονομικών κινδύνων, πολλοί Ιάπωνες διάκεινται εχθρικά στην διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην χώρα τους, αν και τις τελευταίες εβδομάδες οι αριθμοί των αντιτιθέμενων έχει υποχωρήσει.