Η καλύτερη σεζόν στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου, σε οικονομικό επίπεδο, ήταν η περσινή (2016-17), με τα 36 κλαμπ της 1ης και 2ης κατηγορίας της Μπουντεσλίγκα να παράγουν έσοδα της τάξεως των 4,01 δισ. ευρώ, ποσό κατά 4,2% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς και φυσικά εγχώριο ρεκόρ.

Πολλοί ανά τον κόσμο κατηγορούν τους Γερμανούς για τον τρόπο σκέψης και δράσης τους, ωστόσο κανείς δεν αμφισβητεί πως είναι μεθοδικοί, οργανωτικοί και ξέρουν να διαχειρίζονται καλά τα οικονομικά. Αυτό ισχύει και στον τομέα της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας, με τις επαγγελματικές τους ομάδες να επιδεικνύουν εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της γερμανικής λίγκας (DFL), Κριστιάν Σέιφτερ, ανακοίνωσε αποτελέσματα ρεκόρ για το 2016/17 σεζόν, στην οποία οι 36 σύλλογοι της Μπουντεσλίγκα και Μπουντεσλίγκα 2, ξεπέρασαν το φράγμα των 4 δισ. ευρώ σε έσοδα, ενώ κατάφεραν αν αυξήσουν τον συνολικό τζίρο για 13η συναπτή σεζόν. Ακόμα πιο σημαντικό είναι πως από τις 36 ομάδες οι 34 κατάφεραν να έχουν λειτουργικά κέρδη, ύστερα από την αφαίρεση των δαπανών.

Στην κορυφή της λίστας με τις ομάδες που παρήγαγαν τα περισσότερα χρήματα είναι φυσικά η Μπάγερν, με κύκλο εργασιών 640,5 εκατομμύρια, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα πέμπτο του συνολικού όγκου της Μπουντεσλίγκα, ο οποίος φτάνει στα 3.370 εκατ. Στην περίπτωση της Μπουντεσλίγκα 2, ο κύκλος εργασιών ήταν 635,2 εκατομμύρια, μία αύξηση από τα 608,3 εκατ. που παρουσίασε το προηγούμενο έτος.

Τα έσοδα ανά κατηγορίες και η πολυάριθμη παρουσία του κοινού

Τα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα αυξήθηκαν ελαφρά σε 960,6 εκατ. ευρώ και εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων. Ακολούθησαν εμπορικά και χορηγικά έσοδα, τα οποία ανήλθαν σε 854 εκατ, αυξημένα κατά 10,6%. και των μεταγραφών, οι οποίες ανήλθαν σε 581,7 εκατ. ευρώ.

Στην τέταρτη θέση, εμφανίζονται τα έσοδα από τα εισιτήρια: 503,8 εκατομμύρια, που δημιουργήθηκε από το νέο ρεκόρ των θεατών. Συνολικά 19.049.362 φίλαθλοι παρακολούθησαν τους αγώνες στα γήπεδα της σεζόν 2016/17, ο μεγαλύτερος αριθμός θεατών στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου, με ποσοστό πληρότητας 91%. Γενικότερα στα γερμανικά γήπεδα συγκεντρώνονται, κατά μέσο όρο, οι περισσότεροι φίλαθλοι από όλα τα εγχώρια πρωταθλήματα στον πλανήτη.

Ο αντίκτυπος στη γερμανική οικονομία

Για την εξαιρετική οικονομική κατάσταση του γερμανικού ποδόσφαιρου δεν πανηγυρίζουν μόνο οι διοικήσεις τον ομάδων αλλά και το γερμανικό κράτος. Την περασμένη σεζόν τα κλαμπ πλήρωσαν σε φόρους και εισφορές 1,17 δισ. ευρώ. Επιπλέον, υπογραμμίζεται το γεγονός ότι άμεσα ή έμμεσα η γερμανική ποδοσφαιρική βιομηχανία απασχολεί σε θέσεις εργασίας 54.275 άτομα.