Αποφασισμένος να εφαρμοστεί ο κανονισμός της FIBA στην αδειοδότηση των ομάδων που έχουν οικονομικές εκκρεμότητες για την επόμενη σεζόν δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης τόνισε χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις που έκανε στην επίσκεψή του στα γραφεία της ΕΣΚΑ-Η, ότι «όποιος δεν έχει τακτοποιήσει τα οικονομικά του, όπως έχει ψηφιστεί για τον ΕΣΑΚΕ, δεν θα συμμετάσχει», ενώ προανήγγειλε πως «θα πάμε σε wild card με άλλες ομάδες, που είναι καλές».

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ τόνισε μεταξύ άλλων:

«Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, συμμετείχαν το 55% των σωματείων κάτι πρωτόγνωρο. Ψηφίστηκε αλλαγή καταστατικού με 99,6%. Και όλες οι αλλαγές, που ήταν τεράστιες, ψηφίστηκαν με πάνω από 96%. Το Ελληνικό μπάσκετ είναι σύσσωμο και θέλει αλλαγές, οι οποίες θα είναι ραγδαίες και άμεσα. Στην αδειοδότηση θα εφαρμοστεί ο κανονισμός.

Έως τώρα δεν μπορούσα να εφαρμόσω τίποτα. Από τον Ιούνιο και μετά θα εφαρμοστεί πλήρως ο κανονισμός της FIBA. Δεν με ενδιαφέρει τι θα γίνει. Ούτε καν BAN. Όποιος δεν έχει τακτοποιήσει τα οικονομικά του, όπως έχει ψηφιστεί για τον ΕΣΑΚΕ, δεν θα συμμετάσχει. Θα πάμε σε wild card με άλλες ομάδες, που είναι καλές. Η εντολή που έχω πάρει από τα σωματεία είναι να μην κάνω ούτε χιλιοστό πίσω. Όποιος θέλει να κάνει πίσω από τους άλλους, ας κάνει. Εγώ σαν Ομοσπονδία δεν θα κάνω. Η Ομοσπονδία είναι εγγυητής αυτής της διαδικασίας, δεν θα υπάρχει ούτε μία ώρα παράταση σε τίποτα. Ό,τι λέει ο νόμος και ο κανονισμός θα εφαρμοστεί στους πάντες.

Η Ελλάδα νόμους έχει, εφαρμογή δεν έχει. Δεν θα αφήσω ούτε ένα παραθυράκι. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε σωστή λειτουργία. Δηλαδή πώς μπορεί κάποιος να έχει ΒΑΝ και να κάνει μεταγραφές; Είμαι υπέρ της εξυγίανσης. Πολλές φορές για να ζήσει το κορμί σου πρέπει να κόψεις ένα μέλος, αν έχει σαπίσει. Όμως δεν γίνεται αλλιώς. Οι αποφάσεις θα είναι κάθετες, θα έχουν κόστος για το καλό του μπάσκετ. Η θέση που έχω στην Ομοσπονδία είναι και πολιτική, αλλά εγώ δεν είμαι πολιτικός. Ξέρω ότι θα υπάρξει αντίδραση, αλλά οι ομάδες με τα μεγάλα brand πρέπει να δώσουν το σωστό παράδειγμα».