Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, σήμερα, από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, οι πρώτοι διαγωνισμοί για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), οδηγώντας σε σημαντική μείωση τιμών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση των διαγωνισμών έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η σημερινή διαδικασία απέδειξε ότι είναι απολύτως εφικτό να περιοριστεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, χωρίς να προκύψει σημαντική επιβάρυνση στο κόστος ενέργειας. Οι δημοπρασίες οδήγησαν σε μείωση τιμών στις επενδύσεις φωτοβολταϊκών κατά περίπου 20%, σε σύγκριση με εκείνες του πιλοτικού διαγωνισμού του 2016 και πάνω από 35% στις επενδύσεις αιολικών. Πλέον το κόστος των ΑΠΕ είναι αντίστοιχο εκείνου των συμβατικών καυσίμων, δικαιολογώντας την επιλογή μας να υιοθετήσουμε φιλόδοξους στόχους αύξησης του μεριδίου τους στο ενεργειακό μείγμα. Στους επόμενους διαγωνισμούς, τους προσεχείς μήνες, αναμένουμε περαιτέρω μείωση του κόστους, δεδομένου του ισχυρού ενδιαφέροντος, τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές.»

Υπενθυμίζεται ότι επί χρόνια είχε υιοθετηθεί ένα σύστημα εγγυημένων τιμών, που προκαλούσε σημαντική επιβάρυνση των καταναλωτών, μέσω του ΕΤΜΕΑΡ. Με τις πρωτοβουλίες της η κυβέρνηση:

  • αποπλήρωσε τις οφειλές του παρελθόντος προς τους παραγωγούς ΑΠΕ
  • απέφυγε οποιαδήποτε επιβάρυνση των καταναλωτών
  • δρομολόγησε τη σταδιακή κατάργηση του τέλους προμηθευτή
  • διαμόρφωσε ένα νέο πλαίσιο ενίσχυσης των επενδύσεων σε ΑΠΕ, αποτελεσματικό, με πλήρη διαφάνεια και απολύτως συμβατό με τους κοινοτικούς κανόνες