Στη δοκιμασία των αγορών αναμένεται, ίσως και σήμερα, να θέσει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) τις τρεις συν μια λιγνιτικές μονάδες που συμφώνησε με την ελληνική πλευρά να τεθούν προς πώληση για την αποεπένδυση του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.

Ως γνωστόν, οι τελικώς επιλεγείσες μονάδες είναι οι εξής:

-Μεγαλόπολη 3, εγκατεστημένης ισχύος 300 MW (καθαρής ισχύος 255 ΜW).

-Μεγαλόπολη 4, εγκατεστημένης ισχύος 300 MW (καθαρής ισχύος 256 MW).

-Μελίτη 1, εγκατεστημένης ισχύος 330 MW (καθαρής ισχύος 289 MW), καθώς και η άδεια για την κατασκευή της μονάδας Μελίτη 2.

Πρόκειται για το γνωστό market test που αναμένεται να μεταφέρει τα μηνύματα της αγοράς για το ενδιαφέρον δυνητικών επενδυτών στις συγκεκριμένες μονάδες, ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία για την προετοιμασία του σχετικού διαγωνισμού, που υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει τον Ιούνιο 2018. Επίσης εκτιμάται ότι θα δοθεί «στίγμα» για τον τρόπο που μπορεί να γίνει η πώληση των μονάδων, δηλαδή μεμονωμένα ή συνδυαστικά.

Πιθανό ενδιαφέρον από ΗΠΑ-Κίνα

Πάντως, πριν από μερικούς μήνες, τόσο ο υπουργός ΠΕΝ, Γ. Σταθάκης όσο και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, μιλούσαν ήδη για την ύπαρξη ενδιαφέροντος κυρίως-αλλά όχι αποκλειστικά- από χώρες της Ασίας (Κίνα) αλλά και τις ΗΠΑ, ενώ αναμένεται να γίνει «κρούση» και από ελληνική επιχείρηση, πιθανότατα στο πλαίσιο κοινοπρακτικού σχήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρθσι το φθινόπωρο είχε ανακοινωθεί η συνεργασία (MoU) ΔΕΗ-κινεζικής CMEC για το περίφημο «project Μελίτη 2», το οποίο προέβλεπε τη σύσταση κοινής εταιρείας, στην οποία θα συμμετείχαν η CMEC, η ΔΕΗ και οι μέτοχοι των ιδιωτικών ορυχείων της περιοχής για την τροφοδοσία της νέας μονάδας.

Η ΔΕΗ θα εισέφερε την υφιστάμενη, εν λειτουργία, μονάδα (Μελίτη 1), την υποδομή, την άδεια κατασκευής της δεύτερης μονάδας (Μελίτη 2), το ορυχείο Κλειδιού και τη συμμετοχή της (40%) στο ορυχείο της Βεύης. Η CMEC θα εισέφερε σε κεφάλαια για την κατασκευή της μονάδας, ενώ οι ιδιώτες μέτοχοι των λιγνιτωρυχείων θα εισέφεραν ως προς τα κοιτάσματα λιγνίτη.

Το ύψος της επένδυσης για την κατασκευή της μονάδας, ισχύος 450 μεγαβάτ, υπολογιζόταν σε περίπου 750 εκατ. ευρώ (πάνω από 1 δισ. με τις επενδύσεις ανάπτυξης των ορυχείων), ενώ η κατασκευαστική περίοδος θα απαιτούσε 4-5 χρόνια.