(Update 18:30) Ολοκληρώθηκε πριν λίγο το σημερινό κρίσιμο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, το οποίο με ομόφωνη απόφασή του κήρυξε την τρέχουσα διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων άγονη, λόγω έλλειψης ικανοποιητικών προσφορών. Προς νέα προκήρυξη και για τις δύο μονάδες, αλλά πιθανό όχι από τη ΔΕΗ.

Οι σημερινές εξελίξεις

Προχθές το μεσημέρι έληξε η διορία για κατάθεση προσφορών όσον αφορά τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Μελίτη και Μεγαλόπολη. Κατατέθηκαν δυο φάκελοι, ο ένας από την Μυτιληναίος (μόνο για τη Μελίτη) και ο άλλος από την κοινοπραξία SEVEN ENERGY - ΤΕΡΝΑ (και για τις δύο μονάδες, αλλά με προϋποθέσεις) . Η προσφορά της κοινοπραξίας δεν πληρούσε τους όρους του διαγωνισμού, οπότε βγήκε από τη συζήτηση, ενώ για αυτή του ομίλου Μυτιληναίου η ΔΕΗ ζήτησε να βελτιωθεί οικονομικά, καθώς ήταν πολύ μακριά από τις εκτιμήσεις της.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε, έως τις 12:00 που ολοκληρωνόταν η προθεσμία, με αποτέλεσμα το «μπαλάκι» να περνά στους ανθρώπους της ΔΕΗ.  Το Δ.Σ. της ΔΕΗ συνεδρίασε στις 16:00 προκειμένου να ανοίξει και τυπικά την προσφορά της Μυτιληναίος και να αποφανθεί εάν την αποδέχεται ή όχι. 

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. στη σημερινή του συνεδρίαση με ομόφωνη απόφασή του κήρυξε την τρέχουσα διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων άγονη, λόγω έλλειψης ικανοποιητικών προσφορών.

Παναγιωτάκης: Επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού - Θα διευθετηθούν οι εκκρεμότητες - Η ΔΕΗ πραγματοποίησε άψογα ό,τι της αναλογούσε  

Για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ανεξάρτητα από την έκβαση της συγκεκριμένης διαδικασίας, ο στόχος της αποεπένδυσης του λιγνιτικού δυναμικού παραμένει όπως έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ. Η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της ΕΕ, ιδιαίτερα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, είναι έτοιμη να προβεί το συντομότερο σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, με την πεποίθηση ότι με τη διευθέτηση σημερινών εκκρεμοτήτων, όπως τα ΑΔΙ, και με την έμπρακτη απόδειξη μέσω της λειτουργίας των διαφόρων μέτρων εξοικονόμησης και βελτίωσης της αποδοτικότητας των προς πώληση θυγατρικών εταιρειών, η νέα διαδικασία θα είναι επιτυχής.

Ευχαριστούμε όλους τους επενδυτές που έλαβαν μέρος στις διάφορες φάσεις της διαδικασίας. Η ΔΕΗ παραμένει στη διάθεσή τους, όπως και στη διάθεση κάθε άλλου ενδιαφερομένου, ώστε να έχουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία με πλήρη αξιοπιστία για να πάρουν τις αποφάσεις τους. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τις αρμόδιες υπηρεσίες, τους Συμβούλους και βέβαια τα στελέχη των προς απόσχιση θυγατρικών εταιρειών για την εξαιρετική και με υψηλό επαγγελματισμό δουλειά τους. Με την ευκαιρία αυτήν, τονίζω ότι από πλευράς μας όσες ενέργειες αναλογούσαν στη ΔΕΗ πραγματοποιήθηκαν άψογα και ακριβώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, πράγμα για το οποίο απαιτήθηκαν κάθε είδους πολύ μεγάλοι πόροι, ανάληψη ευθυνών και διαχείριση πολύπλοκων προβλημάτων».

Τα μηδαμινά περιθώρια και οι κίνδυνοι

Το θέμα είναι ότι με δεδομένη την σημερινή κατάσταση και κυρίως με διαπιστωμένη την ανυπαρξία πολλών άλλων υποτίθεται ενδιαφερομένων, πέραν του σχήματος SEVEN ENERGY - ΤΕΡΝΑ, που διαβεβαίωναν κυβερνητικούς παράγοντες και την ίδια τη ΔΕΗ ότι θα κατέλθουν στο διαγωνισμό, τα περιθώρια πλέον είναι μηδαμινά για όποιες άλλες επιλογές. Και αυτό γιατί και οι Βρυξέλλες θα διαφοροποιήσουν τη στάση τους εφεξής και μία νέα διαδικασία θα έφερνε - αν έφερνε - σαφώς μειωμένο τίμημα και αυτό μόνο για τη Μελίτη, καθώς για τη Μεγαλόπολη κατά τα φαινόμενα δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα ενδιαφέρον, παρά την εθελουσία έξοδο εργαζομένων.

Οι κίνδυνοι να βρεθεί η ΔΕΗ σε πλήρες αδιέξοδο είναι πλέον ορατοί, κάτι για το οποίο έχουν πλήρη γνώση και το Μαξίμου και η Αντιπροεδρεία και ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης, κίνδυνοι που επαυξάνονται αν επεκταθεί το σχέδιο πωλήσεων ασημικών της και στις υδροηλεκτρικές μονάδες της.